Επαγγέλματα που αντέχουν στην κρίση

«Παιδιά» της ανάγκης, παραδοσιακά επαγγέλματα που δεν συγκέντρωναν συνήθως πολλούς ενδιαφερόμενους ή και κάποια νέα (παράγωγα των νέων τεχνολογιών) έρχονται να δώσουν λύση στα δεκάδες οικονομικά προβλήματα μιας εποχής βαθιάς ύφεσης.

Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται προς το ποδήλατο, ψάχνουν με πολλή προσοχή οικονομικότερες λύσεις θέρμανσης, αναζητούν προσφορές και καλύτερες τιμές σε καθημερινά προϊόντα, ενώ “ξεχασμένα” επαγγέλματα όπως αυτά της μοδίστρας και του τσαγκάρη γνωρίζουν μεγάλες δόξες!

Την ώρα, λοιπόν, που η οικονομική κρίση επηρεάζει τόσο τις τσέπες όσο και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, υπάρχουν κάποιοι που κάνουν “χρυσές δουλειές” αφού η κρίση όχι μόνο δεν τους άγγιξε αλλά, όπως φαίνεται, αύξησε και την πελατεία τους…

tsagkarisΝότης Χατζιδάκης – Τσαγκάρης

Για την εποχή, τα δεδομένα είναι ίδια με τα περσινά. Αυτό που αλλάζει είναι ότι, ενώ παλιότερα μας έφερναν σχετικά καινούργια παπούτσια, τώρα έρχονται και παπούτσια που είναι πολύ πιο παλιά. Αυτό είναι κάτι που παρατηρώ να συμβαίνει πάρα πολύ, ιδιαίτερα φέτος. Μου φέρνουν παπούτσια παλιά, φθαρμένα, πολύ ταλαιπωρημένα. Πριν μερικά χρόνια ήταν πολύ λιγότερα τα τόσο παλιά και φτηνά παπούτσια, δεν έμπαινε ο κόσμος στη διαδικασία να τα επιδιορθώσει. Τώρα το κάνει όλο και πιο συχνά.

Πιστεύω ότι όλα τα παπούτσια αξίζει τον κόπο να επιδιορθωθούν, απλά υπάρχουν και κάποια τα οποία φτιάχνουν πολύ δύσκολα ή και καθόλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά!

Οι πελάτες πολλές φορές μου ζητάνε να προσπαθήσω να το φτιάξω, επιμένοντας ότι μπορώ. Οι άνθρωποι είναι πολύ εντάξει, δεν πιέζουν ούτε έχουν απαιτήσεις φοβερές, αλλά η κατάσταση η οικονομική μας έχει στριμώξει όλους. Οπότε είναι λογικό να υπάρχουν περιπτώσεις που να θέλουν να φτιάξουν ένα παλιό ζευγάρι παπούτσια αντί να αγοράσουν καινούργιο. Τους καταλαβαίνω. Ο καθένας προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα με όποιον τρόπο μπορεί. Η κρίση μας επηρεάζει όλους, εκτός από εκείνους τους «μερικούς» οι οποίοι και είναι αυτοί που την έχουν δημιουργήσει.

Όπως στην υγεία μας έτσι και στα παπούτσια: η πρόληψη είναι το παν σε πολλές περιπτώσεις! Μερικά απλά πραγματάκια βοηθάνε στο να διατηρηθεί το παπούτσι, να παραμείνει όσο περισσότερο καιρό γίνεται καινούργιο, να μη χαλάσει εύκολα. Υπάρχουν κάποια tips τα οποία τα λέμε στους πελάτες μας προσπαθώντας να τους δώσουμε να το καταλάβουν. Το βλέπουν και οι ίδιοι πλέον ότι χρειάζονται και τα παπούτσια μια συντήρηση ώστε να μη φθείρονται γρήγορα και να μη φτάνουν σε σημείο να μην επιδιορθώνονται.

Οι πελάτες μας προτιμούν επίσης τα δικά μας παπούτσια. Παπούτσια που κατασκευάζουμε από μικρά νούμερα μέχρι και 45 στα γυναικεία. Είναι πολύ καλής ποιότητας και φυσικά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις βιτρίνες. Έτσι, έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο ο οποίος ψάχνει πλέον μόνο το φθηνότερο.

laboutaΠόπη Λαβούτα – Θέρμανση

Ο κόσμος φέτος περισσότερο από ποτέ, προσπαθεί να στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης για να εξοικονομήσει χρήματα. Περισσότερο επικεντρώνεται στο ξύλο γιατί εδώ η πλειοψηφία, είτε έχει ξύλα, είτε έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Έτσι, τα τζάκια και οι σόμπες ξύλου είναι πραγματικά στα πάνω τους. Μια πολύ οικονομική λύση είναι και το πέλλετ, το οποίο βέβαια θα χρησιμοποιηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον που θα έχουμε περισσότερα εργοστάσια στην Κρήτη (στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ήδη).

Βιομάζα γενικότερα, ξύλο, πέλλετ είναι οι οικονομικότερες λύσεις, όπως και το πυρηνόξυλο, το πιο φθηνό από όλα, που όμως δεν είναι ότι καλύτερο για ένα σπίτι λόγω της στάχτης και της έντονης μυρωδιάς.

Εμείς προτείνουμε επίσης λέβητες ξύλου, ενεργειακά τζάκια ή σόμπες (αερόθερμα ή καλοριφέρ), λέβητες pellet καθώς επίσης και τζάκια ή σόμπες πέλλετ. Ακόμη μπορούμε με τζάκια ξύλου ή σόμπες ξύλου ή πέλλετ -καλοριφέρ να θερμάνουμε μια ολόκληρη κατοικία ζεσταίνοντας το νερό που κυκλοφορεί στα σώματα. Δεν καταργούμε το λέβητα γιατί καλό είναι να υπάρχει ως βοηθητική πηγή αλλά εξοικονομούμε πολλά χρήματα.

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές στο τι ζητάει πια ο κόσμος. Έρχεται πάρα πολύς κόσμος καθημερινά ρωτώντας και ψάχνοντας για οικονομικότερες λύσεις. Τώρα πια το μόνο πράγμα το οποίο τον ενδιαφέρει είναι οικονομικότερες λύσεις οι οποίες μπορεί να είναι οτιδήποτε εκτός από πετρέλαιο. Οι περισσότεροι μας λένε ότι θέλουν να καταργήσουν το καλοριφέρ, ότι θέλουν να καταργήσουν παντελώς το πετρέλαιο και υπάρχουν πάντα τρόποι και λύσεις κατάλληλες για κάθε χώρο που συμφέρουν τον καταναλωτή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς μα κανείς δεν θέλει (και δεν μπορεί) να αγοράσει πετρέλαιο αυτή τη στιγμή!

podhlataΓιώργος Ζαφειράκης – ποδήλατα

Φυσικά έχει ανέβει αρκετά η δουλειά τον τελευταίο καιρό και αυτό είναι κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση. Είναι πολύ περισσότερος ο κόσμος που έρχεται για να αγοράσει ποδήλατο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Να φανταστείς, έχω πελάτες οι οποίοι μου λένε ότι, ενώ μέχρι πριν ένα – δύο χρόνια ούτε καν σκέφτονταν ν’ ανέβουν σε ποδήλατο, τώρα το έχουν σαν βασικό μέσο μετακίνησης. Έτσι κι αλλιώς,  πρόκειται για ένα μέσο που βολεύει από κάθε άποψη. Γλιτώνεις την ταλαιπωρία στο κέντρο, αποφεύγεις το άγχος του παρκαρίσματος, είναι σίγουρα ιδανικός τρόπος σωματικής άσκησης και, το βασικότερο, δεν καίει τίποτα πράγμα που ιδιαίτερα, στις μέρες μας, είναι το πιο σημαντικό. Ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις στη δουλειά σου χωρίς το αβάσταχτο πλέον έξοδο της βενζίνης; Οι περισσότεροι σήμερα έρχονται ν’ αγοράσουν ποδήλατο λόγω…  οικονομικού. Αφού το αγοράσουν και το χρησιμοποιήσουν για κάποιο διάστημα, διαπιστώνουν ότι πρόκειται για το ιδανικό μέσο μετακίνησης, ειδικά στην πόλη μας όπου ο ποδηλάτης έχει πρόσβαση στο 90% των περιοχών χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς φυσικά να χρειάζεται να είναι αθλητής. Πας λοιπόν άνετα, ξεκούραστα, παρκάρεις εύκολα και, το κυριότερο, τζάμπα! Κάποιοι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται με επιφύλαξη γιατί έχουν ακούσει ότι τα ποδήλατα στοιχίζουν ακριβά όμως η αλήθεια είναι ότι, αφενός υπάρχουν πολύ οικονομικά ποδήλατα, αφετέρου οι τιμές έχουν πέσει πολύ, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο. Αυτή τη στιγμή τα ποδήλατα κοστίζουν πολύ λιγότερο απ’ ότι πριν 4 – 5 χρόνια. Σε γενικές γραμμές υπάρχει αυξημένη κίνηση στη δουλειά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουμε… πλούσιοι! Σκεφτείτε πως υπάρχουν πελάτες οι οποίοι παλαιότερα αγόραζαν τ’ οτιδήποτε χωρίς δεύτερη σκέψη και τώρα προβληματίζονται πολύ ακόμα και για το πιο φθηνό. Δύσκολοι καιροί για όλους μας…

modistraΣοφία – Μοδίστρα

Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει μια αύξηση στη δουλειά μας τον τελευταίο καιρό, με την κρίση που υπάρχει. Έρχεται πολύς κόσμος για επιδιόρθωση και μεταποίηση ρούχων, αλλά η αλήθεια είναι πως τα μαγαζιά όπως το δικό μας είχαν πάντα δουλειά. Είμαι 10 χρόνια εδώ και από την πρώτη μέρα που άνοιξα είχα πάρα πολλή δουλειά γιατί… πάντα χρειάζεται μια μοδίστρα! H μεγάλη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι η εξής: Παλιότερα τα ρούχα που έφερνε ο κόσμος για επιδιόρθωση ήταν πιο “καλά”, πιο καινούργια. Πάρα πολύ συχνά κάποια ρούχα για κόντεμα ή στένεμα έφταναν σε μένα έχοντας ακόμα το ταμπελάκι τους. Τώρα τελευταία έρχονται πολλά μπαλώματα. Πάρα πολλά μπαλώματα και πολλές επιδιορθώσεις σε ρούχα περσινά, προπέρσινα ή και πιο παλιά. Ακόμα κι όταν έρχονται καινούργια ρούχα για στένεμα ή κόντεμα, τις περισσότερες φορές, είναι από τα καταστήματα των πολυεθνικών (BERSHKA, ZARA κλπ) που είναι πιο οικονομικά, ή ακόμα και από κινέζικα.

Παρατηρώ επίσης ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι πελάτες οι οποίοι κάνουν παζάρια ακόμα και στα 5 ευρώ! Πολλές φορές μου λένε: «ξέρεις, το πήρα φτηνά, το πήρα από κινέζικο, να σου δώσω 4 ευρώ…». Κάνουν πια παζάρια ακόμα και στο μικρότερο ποσό. Επίσης μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές να μου φέρνουν ρούχα τα οποία είναι τόσο φθαρμένα που βλέπω ότι είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν. Έχω δει ρούχα τόσο παλιά που να μην μπαλώνονται με τίποτα. Ειδικά τα τζιν. Ευτυχώς που το σκίσιμο στο τζιν είναι μόδα και, στην προκειμένη περίπτωση, η μόδα εξυπηρετεί μια χαρά την κρίση!

Υπάρχουν επίσης και πολλές περιπτώσεις που κάποιος έχει μια κοινωνική εκδήλωση, έναν γάμο ας πούμε. Δύσκολα πια θα αποφασίσει να αγοράσει κάτι καινούργιο. Θα προτιμήσει να αλλάξει look στο παλιό του. Όταν πρόκειται για κάτι το οποίο χρειάζεται πολλές αλλαγές και άρα πολύ δουλειά, λέω στον πελάτη από πριν πόσο θα του κοστίσει. Αν από μια μεταποίηση των 15-20 ευρώ γλιτώσει 100-200 ευρώ τότε ναι, αξίζει τον κόπο να το φτιάξει.

 

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 41

Written By
More from Go Hania

ΙΩΣΗΦ ΠΕΤΡΩΦ

ΙΩΣΗΦ ΠΕΤΡΩΦ Ένας σεφ οφείλει να έχει υπομονή, να ταξιδεύει και να...
Read More

Leave a Reply