Μαρία Τσώνου| 31 χρόνια 2 Λούξ

Γνωρίζω την Μαρία σχεδόν από τα πρώτα χρόνια των 2 Λουξ. Έχουμε συνεργαστεί σε πολλά επίπεδα αλλά για να είμαι και ειλικρινής, πάντα ήθελα να κάνω συνέντευξη με μια γυναίκα «θρύλο» της Χανιώτικης διασκέδασης – συνέντευξη που μου είχε αρνηθεί πολλάκις μέχρι σήμερα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κολομπάκη | Φωτογραφίες: Πάρης Χαμουρίκος

 

Πως δημιουργήθηκε η ιδέα των 2 Λουξ; Ποιο  έτος άνοιξε τις πόρτες του το μαγαζί;

Τα 2 Λουξ άνοιξαν το 1985. Το ’84 κατεβήκαμε μαζί με τον Νίκο Κοτζαμάνη στα Χανιά με πολύ αγάπη για την πόλη, ήταν επιλογή μας να έρθουμε να ζήσουμε εδώ. Θέλαμε να κάνουμε κάτι καινούριο ένα μαγαζί που να έχει διαφορετική αντιμετώπιση στους θαμώνες του, άλλα είδη μουσικής, 30 είδη τσαγιού, γλυκά Θεσσαλονίκης, χυμούς, ποτά, cocktails, γαλλικές σούπες, hot dog, κρέπες, πρωινά Κυριακής με Ross Daily, Γιώργο Παπαδόπουλο, flamego, Ηλία Παπαδόπουλο, ποντιακή λύρα, βραδινά live, Αχιλλέα Περσίδη… τώρα το 2016 δεν είναι περίεργο να τα έχει ένα μαγαζί όλα αυτά ή να προσπαθεί τουλάχιστον.

Η περιοχή που επιλέξατε ήταν τότε κακόφημη. Γιατί εδώ και όχι σε πιο «πιάτσα» μέρος εκείνης της εποχής;

Κάνοντας ένα βραδινό περίπατο επιλέξαμε το σημείο πρώτον γιατί μας άρεσε η συγκεκριμένη πολυκατοικία, δεύτερον γιατί ήταν κοντά στη Μίνωος και αυτό από μόνο του είχε μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν πρόκληση και τρίτον στην κακόφημη περιοχή ήταν πιο φθηνά από ότι στο υπόλοιπο λιμάνι- εδώ δεν υπάρχει δρόμος, πεζοδρόμιο μπροστά στο μαγαζί.

Πως κατάφερε να γίνει talk of the town;

Το πώς γίνεται ένα μαγαζί talk of the town έχει κάτι μαγικό. Παράγοντες σίγουρα είναι το στήσιμο του μαγαζιού, είναι το τι προσφέρεις, το πώς το προσφέρεις, αν έχει κάτι καινούριο να πει, είναι οι σχέσεις εργαζομένων- εργοδοτών, εργαζομένων- θαμώνων, DJs με ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική, θέλω να πιστεύω ότι συνέχισαν και συνεχίζουν να μιλάνε στους Χανιώτες.

Στην ουσία η πιάτσα αυτή (γύρω και επί της Σαρπηδόνος) δημιουργήθηκε από τα 2 Λουξ- αλλά ευνοούσε όλη την περιοχή. Αλήθεια- πόσους καφέδες σερβίρατε εκείνη την εποχή σε καθημερινή βάση;

Χωρίς να το καταλάβουμε και εμείς οι ίδιοι μια ολόκληρη περιοχή πήρε το όνομά της από ένα μαγαζί αυτό ήταν μεγάλη χαρά για μας εκείνη την εποχή. Πλην των άλλων μπορεί να σερβίρουμε και 1500  καφέδες την ημέρα.

Σαν χώρος τα 2 Λουξ συνάθροιζε τουλάχιστον στα μάτια του κόσμου- από τον νέο φοιτητή ως τον διανοούμενο και τον αναρχικό. Πως το κατάφερε αυτό;

Τα 2 Λουξ ξεκινούσαν το πρωί με τα σχολεία, συνέχιζαν το μεσημέρι με τους φοιτητές και το βράδυ μικροί, μεγάλοι όλοι μαζί, φοβερές κουβέντες βραδινές για μουσική, τέχνη, πολιτική, έρωτα, ζωή & διαφορετικότητα.

Θύμισέ μας 1-2 ιδιαίτερες ιστορίες που σχετίζονται με το μαγαζί

Οι ιστορίες του μαγαζιού πολλές, ο καλός μου φίλος Ντίνος Καγιάς έλεγε από το 1985 ότι έπρεπε να έχουμε μια κάμερα (πού τότε) να καταγράφουμε τις βραδιές στα 2 Λουξ, τα φοβερά πάρτι τις συναυλίες με Ψαραντώνη & Χάινιδες, βραδιές κιθάρας, πιάνου, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας…

Στα 2 Λουξ είδαμε μεταξύ άλλων και αρκετές πρωτοποριακές ενέργειες όπως π.χ. live έξω στο δρόμο με τον Ψαραντώνη όταν καν δεν είχαν αρχίσει τα live στα μαγαζιά. Τι άλλες τέτοιες πρωτοποριακές ιδέες έφεραν τα 2 Λουξ;

Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο μαγαζιού να βάζει λεωφορεία για τους θαμώνες του, να τους πηγαίνει στο Ηράκλειο για να δουν την έκθεση του Δ. Θεοτοκόπουλου, να προσφέρει το ίδιο το βιβλίο που εκδίδετο  για τον Θεοτοκόπουλο κάτι που θα έπρεπε να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Πως κρατήθηκαν τα 2 Λουξ για 31 ολόκληρα χρόνια; Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Ένα μαγαζί για να κρατηθεί 31 χρόνια πρέπει πρώτα αυτός που το έχει να έχει γερό στομάχι, πείσμα, τρέλα & αντοχή, να δίνει συνεχώς στο μέτρο του δυνατού καινούρια πράγματα και να παίρνει από τον κόσμο για να προχωρά, να συνεχίζει. Να αντιστέκεται στη μαζική κουλτούρα του σκυλάδικου και του τρέχοντος ξένου τραγουδιού, προτείνοντας ποιοτικές μουσικές και σχέσεις.

Σήμερα, ποιο είναι το βασικό κοινό του μαγαζιού;

Σήμερα το κοινό είναι φοιτητές και άλλοι που αγαπούν το μαγαζί από παλιά ή το γνωρίζουν τώρα.

Παρά την κρίση, τα καφέ- μπαρ ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο, πως το βλέπεις αυτό;

Στην εποχή της κρίσης έχουν αυξηθεί τα καφέ- μπαρ γιατί θεωρούνται εύκολη λύση. Το άνοιγμα ενός μαγαζιού είναι εύκολο, το να διατηρηθεί είναι δύσκολη υπόθεση.

Πως κρίνεις την όλη κατάσταση στο τομέα των καφέ- μπαρ τα χρόνια των μνημονίων;

Η κατάσταση στα μπαρ στα χρόνια των μνημονίων είναι μια δοκιμασία είναι λες και το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να ‘’καθίσουν’’ μαγαζιά, να ερημώσουν περιοχές, να χάσουν νέοι άνθρωποι τις δουλειές τους, νέες προοδευτικές ιδέες να μην βρίσκουν στέκι για να δυναμώσουν, καινούριες μουσικές να μην μπορούν να ακουστούν

Με 31 χρόνια στην αγορά, πως ατενίζεις το μέλλον; Υπάρχει φως στο τούνελ;

Δεν βλέπω φως στο τούνελ για τα μαγαζιά αλλά επειδή είμαι φύση αισιόδοξη θέλω να πιστεύω ότι κάτι καινούριο θα βγει από όλο αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό χαλί. Εγώ και ο σύντροφός μου ο Γιάννης το παλεύουμε και πιστεύουμε σε αυτό, αγωνιζόμαστε κάθε μέρα όπως την πρώτη μέρα που ανοίξαμε πριν 31 χρόνια.

Leave a Reply