Αρχιτεκτονική: Ένα εξαιρετικό σπίτι στα Χανιά

Μιλήσαμε με την ομάδα των μηχανικών που επιμελήθηκε το έργο για αυτό το μοναδικό σπίτι που βρίσκεται στο Ακρωτήρι και μας το παρουσιάζουν.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ψαρουδάκης [Mikepsa]

Η θέση της κατοικίας βρίσκεται στην περιοχή του Ακρωτηρίου των Χανίων, σε ύψωμα, με θέα τον κόλπο της Σούδας.

Arxitectoniko (1 of 17)

Αποτελείται από 3 ενότητες, που κάθε μια από αυτές είναι κι ένας ξεχωριστός λειτουργικός πυρήνας, διαφοροποιημένος μορφολογικά, καθώς και σε επίπεδο όγκου. Παράλληλα αυτές οι ενότητες συμβάλλουν στην επίτευξη εναλλαγών της κορυφογραμμής του κτίσματος, με την παρουσία δυο διαφορετικών οριζοντίων επιπέδων και ενός τρίτου, κυματοειδούς μορφής . Οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές συνδέονται με διαγώνια στοιχεία στήριξης, δημιουργώντας διαδοχές μορφών κατά μήκος των όψεων.

Η διάταξη των τριών αυτών διαδοχικών ενοτήτων είναι μια κατά μήκος παράταξη απέναντι από το μέτωπο της θέας, καθώς στόχος ήταν η απόκτηση ενός μεγάλου ποσοστού επιφανείας του κτίσματος  προς την πλευρά του κόλπου της Σούδας.

Ο πρώτος πυρήνας φιλοξενεί τον χώρο του φαγητού με την κουζίνα και την τραπεζαρία να βρίσκονται σε άμεσο λειτουργικό συσχετισμό.

Arxitectoniko (5 of 17)

Στον  κεντρικό , που είναι και ο χώρος εισόδου στην κατοικία, βρίσκεται το καθιστικό που διαθέτει άνοιγμα καθ’ όλο του το μήκος στην θέα και στην πισίνα μπροστά από αυτό.

Τέλος ο τρίτος πυρήνας, που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, είναι ο χώρος των υπνοδωματίων και του γραφείου. Αυτά συνδέονται με μια ευθύγραμμη σκάλα στεγασμένη από γυαλί η οποία παίζει το ρόλο φωτεινής εστίας στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας για τους χώρους κίνησης της κατοικίας .

Arxitectoniko (14 of 17)Η πρόσβαση στο κτίσμα πραγματοποιείται μέσω μιας εναέριας μεταλλικής διαδρομής που μορφολογικά συναντάται κι σ’ άλλα σημεία, όπως στα στέγαστρα και τον μεταλλικό πρόβολο του ορόφου.

Ο περιβάλλοντας χώρος χωρίζεται σε δυο ενότητες ,αυτή των προσβάσεων στην πίσω όψη του κτιρίου και σ αυτή της πισίνας και του υπαίθριου καθιστικού γύρω από αυτή.

Επίσης μεγάλο τμήμα  της επιφανείας διαμορφώθηκε σε επίπεδα λόγω του ανάγλυφου του οικοπέδου, με την χρήση τοπικής πέτρας.

Σ αυτές τις  επιφάνειες διατηρήθηκε η βλάστηση και η μορφολογία του εδάφους όπως προϋπήρχαν πριν την κατασκευή της κατοικίας.

 

 

Τρωιάνος Διονύσης αρχ. μηχανικός

Λακιωτάκη Νίνα πολ. μηχανικός

Πρώιμος Αντώνης πολ.μηχανικός

Κικίδης Μαννούσος μηχ. Μηχανικός

Written By
More from GOHANIAMAG

Μία 5λεπτη πρωινή ρουτίνα που θα κάνει κάθε σου μέρα υπέροχη

Μία πρωινή ρουτίνα υπόσχεται ότι θα φροντίσει η διάθεσή σου να είναι...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *