Party time: Κρύα πιάτα

Ένα μικρό ή μεγάλο party στο σπίτι μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε μεγάλη ταλαιπωρία, σε μια ανεπιθύμητα στενή συμφιλίωση με την κουζίνα και, τελικά, σε μια αγγαρεία που θα αποφύγετε να επαναλάβετε σύντομα. Διότι, άλλο να έχεις να σερβίρεις καφέδες ή ποτά και άλλο να πρέπει να ταΐσεις μια (ή και δύο, και τρεις…) ντουζίνες ανθρώπους…

Για να μη σας γίνει το πάθημα μάθημα θα σας αποκαλύψουμε μερικά βασικά μυστικά έτσι ώστε να απολαύσετε τη βραδιά όσο και οι καλεσμένοι σας, αντί να κάνετε αγώνα δρόμου μεταξύ σαλονιού και κουζίνας, πνιγμένη στο άγχος, τα λάδια και τους ατμούς…

Η λέξη κλειδί είναι: μπουφές και η φράση συμπλήρωμα: κρύο πιάτο. Όταν βέβαια λέμε κρύο πιάτο, συνήθως εννοούμε ένα φαγητό που ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα. Δεν είναι, όμως, πάντα έτσι. Πολλά κρύα πιάτα απαιτούν ιδιαίτερη τέχνη και μαεστρία, και θέλουν το χρόνο τους για να προετοιμαστούν. Από την άλλη, απλά ή σύνθετα, τα κρύα πιάτα μας διευκολύνουν στο σερβίρισμα και δεν απαιτούν πολλά – πολλά την τελευταία στιγμή.

Ακόμα ένα βολικά μυστικό είναι να δώσετε ένα “θέμα” στο πάρτι σας το οποίο θα ορίσει τόσο το φαγητό όσο και τα ποτά που θα προσφέρετε. Δύο πολύ καλές ιδέες είναι οι εξής:

567738_34163844

Wine Party

Επενδύστε σε διάφορα και διαφορετικά καλά κρασιά, διακοσμήστε πιατέλες με τυριά (μπρι, παρμεζάνα, ροκφόρ, γραβιέρα) και αλλαντικά (προσούτο, σαλάμι Ουγγαρίας, μορταδέλα, hamon) και εφοδιαστείτε με μεγάλη ποικιλία από ψωμάκια, κράκερ, κριτσίνια και παξιμαδάκια. Όλα αυτά θα τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία στο κατάστημα delicatessen που θα επιλέξετε όπου συνήθως οι υπεύθυνοι είναι πρόθυμοι να σας προσφέρουν και συμβουλές για το σερβίρισμα, για πιθανούς συνδυασμούς γεύσεων, κλπ.
Το συγκεκριμένο τύπου πάρτι είναι ιδανικό για τις καθημερινές αφού η προετοιμασία του μπορεί να έχει γίνει από την προηγούμενη ημέρα, ενώ το μάζεμα μετά είναι εύκολη υπόθεση. Το σερβίρισμα απαιτεί μεν πιατάκια και χαρτοπετσέτες αλλά δεν είναι απαραίτητα τα μαχαιροπίρουνα αφού ένα κουτί ειδικές οδοντογλυφίδες (party sticks) μπορεί να εξυπηρετήσει μια χαρά. Το μόνο στο οποίο πρέπει  να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή είναι τα κατάλληλα ποτήρια, ανάλογα με τα κρασιά που θα σερβίρετε (το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε μικρότερο ποτήρι από το λευκό).
Tip: αναζητήστε τα χαριτωμένα ‘charms’ που κυκλοφορούν στην αγορά και στολίζουν τα ποτήρια του κρασιού έτσι ώστε να ξεχωρίζει ο κάθε καλεσμένος σας το ποτήρι του.

aperitif-bitesFinger food Party

Για ένα τέτοιου τύπου party, αν και αρχικά ακούγεται πιο elegant, χρειάζεστε ό,τι συνήθως συναντάμε σε έναν μπουφέ εγκαινίων, ή ένα παιδικό party! Τυροπιτάκια, σάντουιτσάκια, σουβλάκια, κεφτεδάκια, πιτούλες, αλλά και πιο delicatessen επιλογές (καναπεδάκια με φουά γκρα, σολωμό, πάστα ελιάς, λιαστή ντομάτα κλπ) που θα συνθέσουν την εικόνα ενός απόλυτα finger food, κρύου μπουφέ που μπορείτε να προετοιμάζετε από λίγο – λίγο μέρες πριν. Φροντίστε να έχετε ήδη έτοιμες και “δεύτερες” πιατέλες για να αντικαταστήσετε εύκολα και γρήγορα ό,τι τελειώνει, ατομικά πιάτα για το σερβίρισμα κανονικά ή ακόμη και χάρτινα (θα βρείτε διάφορα υψηλής αισθητικής στην αγορά) και άφθονες καλόγουστες, εποχιακές χαρτοπετσέτες.

Σ’ ένα party με τέτοιου ύφους μπουφέ πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ταιριάζουν και μπορεί να σας ζητηθούν όλα (ή σχεδόν όλα) τα ποτά. Οι καλεσμένοι σας μπορεί να προτιμήσουν μπύρα, κρασί ή και cocktails. Η σωστή επιλογή των ποτών και των συνοδευτικών τους (τα must είναι λεμονάδα, σόδα, τόνικ, πορτοκαλάδα και cola) είναι απαραίτητη όσο και ένας χώρος αφιερωμένος σ’ αυτά (πάσο κουζίνας, bar, μικρό τραπέζι).

manouri2smallΤΑ SOS ΤΟΥ PARTY :

1) Μην πάτε για ψώνια χωρίς λίστα Το super market κρύβει πολλούς πειρασμούς και θα σας αποσυντονίσει αν κάνετε το λάθος να το επισκεφθείτε χωρίς λίστα. Πόσο μάλλον ένα κατάστημα delicatessen!  Ένας πρέπει να είναι ο στόχος σας: να αγοράσετε αυτά που χρειάζεστε για την περίπτωση από μια λίστα που θα έχετε προετοιμάσει και μελετήσει από πριν.

2) Παγάκια Είναι σημαντικό να έχετε άφθονα για να μη βρεθείτε στα μισά του party να προσφέρετε χλιαρά ποτά λόγω έλλειψης πάγου. Γεμίστε και αδειάστε τις παγoθήκες τουλάχιστον 3-4 φορές, ανάλογα με τον κόσμο που περιμένετε, ή προμηθευτείτε πάγο σε σακούλες για ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά.

3) Νερό Χειμώνα ή καλοκαίρι, οι καλεσμένοι σας σίγουρα θα ζητήσουν νερό. Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες επισκέψεις στη βρύση της κουζίνας σας που σίγουρα δεν θα είναι στα καλύτερά της κατά τη διάρκεια του happening, λάβετε τα μέτρα σας! Φροντίστε να έχετε μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού μέσα και έξω από το ψυγείο με τα οποία θα ανεφοδιάζετε τον μπουφέ. Η σόδα και τα ανθρακούχα νερά είναι επίσης πολύ της μόδας, καλά χωνευτικά και άρα απαραίτητα.

4) Πατατάκια, γαριδάκια, μπισκοτάκια και λοιπά “…άκια” να τα αποφεύγετε συστηματικά. Κάνουν το σκηνικό να μοιάζει πρόχειρο και επιπλέον είναι και ανθυγιεινά! Αντικαταστήστε τα με ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και φρέσκα, ωμά λαχανικά.

5) Πλυντήριο Βεβαιωθείτε ότι το πλυντήριο πιάτων σας είναι άδειο και έτοιμο να δεχτεί τα πιάτα της βραδιάς. Αν δεν διαθέτετε πλυντήριο πιάτων, ορίστε ένα μέρος στον πάγκο της κουζίνας (όσο το δυνατόν πιο αόρατο και ανώδυνο) για να συσσωρεύσετε όλα τα άπλυτα.

6)Χαλαρώστε Δεν υπάρχει πιο ισχυρό συστατικό της αποτυχίας από το δικό σας άγχος το οποίο μεταφέρετε σε όλους σας τους καλεσμένους. Γι αυτό άλλωστε δεν επιλέξατε να προσφέρετε “κρύο πιάτο”; .

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος  31 (Δεκέμβριος 2008) του GO HANIA

Leave a Reply