Αριστέα Καλογρίδη

 

«Περισσότερο με ενδιαφέρει να συνδεθεί το όνομα μου με τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζω την Κρήτη.»

 

«Τον μέγιστο θαυμασμό μου τον έχουν οι άγνωστοι δημιουργοί των ριζίτικων τραγουδιών! Όσα έγραψαν απλοί άνθρωποι της υπαίθρου!»

 

Ποιο είναι το πρώτο γυναικείο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό μετά την λέξη “Κρητικά”; Η Αριστέα; Και πολύ δικαιολογημένα, γιατί πάντοτε κατάφερνε να συνδέει τα αντίθετα. Στάθηκε σε ένα αντροκρατούμενο τομέα (τα κρητικά) διαχρονικά. Έκανε Κρητικά, όταν όλοι της έλεγαν ότι δεν είναι της μόδας. Και έδωσε φωνή, όχι στο αυτονόητο, στους Κρητικούς καλλιτέχνες αλλά στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους της υπαίθρου που έγραψαν ριζίτικα θαύματα. Η μόνη Χανιώτισσα που πρώτη ξεκίνησε τις Εκπομπές Κρητικής Μουσικής στην Τηλεόραση Κύδων και συνέχισε και στην Τηλεόραση της Κρήτη TV, μετρά 15 χρόνια στο κοντέρ. Σηκώνει τα κατάμαυρα μάτια σαν γνήσια Κρητικοπούλα με σχεδόν ανδρικό ορθό κοφτό λόγο και τα λέει ντρέτα και σταράτα.

 

Υπογράφει ο Παντελής Σπυριδάκης

Φωτογραφίες: Γιώργος Μπαλαδάκης

Χρύσα Μαρκετάκη

 

 

-Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να “σταθεί στέρεα” σε ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο αντικείμενο;

-Στη ζωή μας ό,τι δίνουμε παίρνουνε. Σκοπός μου είναι πάντα να τιμήσω τον εκάστοτε καλεσμένο μου και αυτό επιστρέφει σε εμένα με τη μορφή σεβασμού. Η μουσική μας κουλτούρα έχει ανθρωπιά, σεβασμό και περηφάνια. Και όλα αυτά τα χρόνια συναναστρέφομαι με ανθρώπους που έχουν και ταυτόχρονα υπηρετούν την μουσική κουλτούρα του νησιού μας και μόνο.

 

-Από τα χρόνια παρουσίασης στην ΚΡΗΤΗ TV τι μνήμες έχεις;

-Να πω πως ήμουν τυχερή; Θα το πω. Και σε αυτό το κανάλι συνεργάστηκα με άψογους επαγγελματίες, όπου έμαθα πολλά πράγματα! Δεν έχει τελειώσει όμως η τηλεόραση για μένα οπότε δε θα κάνω ακόμα τον απολογισμό.

 

-Την εποχή που εσύ το ξεκίναγες, ως νέα κοπέλα, δεν ήταν και τόσο της μόδας να ασχολείται μια νέα με την κρητική μουσική. Στο έλεγαν αυτό;

-Φυσικά και μου το έλεγαν. Μα εγώ δεν πήγα ποτέ με την μόδα!

 

-Τα παιδιά σου όταν βλέπουν αυτές τις τηλεοπτικές εκπομπές τι σου λένε;

-Κάθε Χριστούγεννα, παραμονή Πρωτοχρονιάς και των Φώτων έρχονται μαζί μου στο ραδιόφωνο και λένε στους ακροατές μου τα παραδοσιακά κάλαντα της Κρήτης. Μέχρι εκεί έχουν επαφή με τη δουλειά μου. Έχουν βέβαια δει εκπομπές μου στην τηλεόραση και θαρρώ το έχουν περάσει μέσα τους ως την δουλειά της μαμάς και μέχρι εκεί. Ο γιος μου να σου πω βέβαια περισσότερο δείχνει ενδιαφέρον για την αθλητική μου πορεία.

 

-Μήπως έχει πάρει το “μικρόβιο” από σένα κανένα από τα δύο;

-Η κόρη μου αλλά απέφυγα να στο πω στην προηγούμενη ερώτηση χα χα. Το δικό της ταμπεραμέντο δεν το φτάνω βέβαια εγώ!!!

 

-Πόσα χρόνια συνολικά έχεις γράψει στο κοντέρ με τις εκπομπές αφιερωμένες στο κρητικό τραγούδι;

-Από το 2004 ίσον με 15 χρόνια και συνεχίζω!

 

-Πρωτοξεκίνησες στην εποχή ακμής της Τηλεόρασης Κύδων. Τι θυμάσαι από τότε;

-Πραγματικά εποχή ακμής! Από άκρη σ’ άκρη στο νησί να περιμένουν την επόμενη εκπομπή και τρόπους να επικοινωνήσουν μαζί μου για να μου εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για τη νέα εκπομπή που ξεκίνησε και τους κρατούσε συντροφιά. Τι θυμάμαι; Μόνο όμορφα πράγματα από το αλησμόνητο Κύδων. Τη δική μου αγωνία κοιτώντας την κάμερα απέναντι, τις φωνές των τηλεθεατών καθώς ήταν ζωντανές οι εκπομπές και μας μιλούσαν τηλεφωνικά στον αέρα, τις αμέτρητες προσκλήσεις τους σε διάφορα μέρη της Κρήτης που φυσικά αποδεχόμουν, την φιλοξενία τους. Πολύ έντονα θυμάμαι και εσένα Παντελή μου στο διπλανό πλατό, που μόνο θετική ενέργεια έδινες και δίνεις. Θυμάμαι τόσα πολλά όμορφα πράγματα. Έχω υπέροχες αναμνήσεις κι ακόμα πιο υπέροχες φιλίες από τότε!

 

-Tα Κρητικά με την Αριστέα πάνε μαζί;

-Περισσότερο με ενδιαφέρει να συνδεθεί το όνομα μου με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζω μέσα από την δουλειά μου την Κρήτη, τη μουσική και την παράδοσή της!

 

-Έχει καμπή η νέα γενιά καλλιτεχνών; Ονόμασε μας ένα νέο παιδί που πιστεύεις ότι αξίζει.

-Να ‘ξερες πόσα μου ήρθαν αυτομάτως στο μυαλό! Αυτό είναι και το πιο όμορφο: ότι είναι πολλά αυτά τα νέα παιδιά! Μα ξέρεις τι μου αρέσει περισσότερο; Που τα περισσότερα από αυτά πάνε σε μουσικά σχολεία και έπειτα σε πανεπιστήμια! Πολύ σωστό αυτό! Δεν είναι μόνο τα γλέντια. Σωστοί μουσικοί να γίνουν! Επίσης μου αρέσει που είναι μεταξύ τους φίλοι! Παίζει κάποιος σε ένα γλέντι και πηγαίνουν τα υπόλοιπα να γλεντήσουν εκεί!

 

-Όλη αυτή η μανία με τις μαντινάδες ακόμα και στο facebook & στο instagram πιστεύεις ότι έκανε καλό;

-Γενικότερα το διαδίκτυο όσο καλό έκανε άλλο τόσο κακό έκανε, σε όλα και στη μουσική μας. Μεγάλη κουβέντα… Να τα λέτε στην πραγματική σας ζωή όχι στο Facebook! Να λέτε στις κοπελιές μαντινάδες μην τις γράφετε μόνο.

 

-Ποιο είναι το ωραιότερο κομπλιμέντο που σου έχουν κάνει;

-Θα σου πω ένα πρόσφατο που πραγματικά μου άφησε ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη. «Όσο μεγαλώνει ομορφαίνει η αρχόντισσα μας!» Αυτό το “μας” μου άρεσε πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο είπε ο άγνωστος κύριος! Τηλεθεατές και ακροατές με θεωρούν δικό τους άνθρωπο, αυτό.

 

-Αν τρυπώσουμε απροειδοποίητα στο αυτοκίνητό σου, ποιο κρητικό cd θα σε “συλλάβουμε” να ακούς;

-Ένα με επιλογές ριζίτικων τραγουδιών!

 

-Υπάρχει μια γυναίκα συνάδελφός σου, που να την εκτιμάς; Ποια;

-Αμε! Δεν είναι μία, είναι αρκετές και μάλιστα είναι φίλες μου!

 

-Από την παλιά φρουρά των Κρητικών καλλιτεχνών, ποιος πιστεύεις ότι δεν πρόκειται να ξαναβγεί;

-Πολλοί καλλιτέχνες έχουν τον θαυμασμό μου, κάποιοι είναι εν ζωή, κάποιοι όχι. Τον μέγιστο θαυμασμό μου τον έχουν οι άγνωστοι δημιουργοί των ριζίτικων τραγουδιών! Στίχοι και σκοποί που δεν το χωράει ανθρώπινος νους πως τα έγραψαν απλοί άνθρωποι της υπαίθρου! Εκεί υποκλίνομαι! Αυτά δεν ξαναβγαίνουν!

 

-Η παρουσία σου και στο ραδιόφωνο ήταν ασταμάτητη κι ενεργή. Από ποιο ραδιόφωνο άρχισες πρώτα; 

-Στούντιο Άλφα λεγόταν ο σταθμός που ξεκίνησα τις ραδιοφωνικές εκπομπές, του Νίκου Τομαδάκη, μαζί με έναν καλό φίλο τον Γιώργο Πούλακα. Πω πω εποχές! Εκπομπές που πραγματικά έσπαγαν ρεκόρ ακροαματικότητας με απίστευτη συμμετοχή του κόσμου!

 

-Χαλάλισες κάτι σημαντικό για σένα, για να μην λείψεις ποτέ από τις υποχρεώσεις αυτές;

-Έχω γυρίσει μετά από δεκάωρο γύρισμα από Ηράκλειο στα Χανιά στις 06:30 το πρωί (έφτασα οριακά στις 08:00) ώστε να προλάβω τη γιορτή του σχολείου. Τα σημαντικά δεν τα χαλαλίζω! Τα προγραμματίζω και τα προλαβαίνω όλα!

 

-Συνεχίζεις δυναμικά όμως και τώρα τη ραδιοφωνική σου διαδρομή. Πού βρίσκεσαι τώρα;

-Τα τελευταία πέντε χρόνια είμαι στον ραδιοφωνικό σταθμό “Κρητικόραμα”! Μία συνεργασία που πραγματικά έχει εξελιχθεί σε οικογένεια! Ο Γιάννης Στρατάκης, ιδιοκτήτης του σταθμού και καλός μου φίλος πλέον, είναι άψογος στις συνεργασίες του και θα ήθελα να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εδώ.

 

-Μαγεύεσαι καλύτερα από το μαντολίνο ή από την ασκομαντούρα;

-Μαγεύομαι από την παρέα!

 

-Στα μηνύματά του ο κόσμος τι σου λέει; Τι παίρνεις όταν τα διαβάζεις;

-Αγάπη, αγάπη, αγάπη!!! Παίρνω την αγάπη τους καθημερινά, μα και τον σεβασμό τους και εκεί καμαρώνω λίγο παραπάνω!

 

-Μετά από τόσα χρόνια εκπομπών στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο υπάρχουν ιστορίες που να τις θυμάσαι & να τις κουβεντιάζεις με την παρέα σου;

-Και με τους ίδιους που τα ζήσαμε τα κουβεντιάζουμε! Πολλές στιγμές!

 

-Αν γύριζες τον χρόνο πίσω, τι θα πεθυμούσες να ξαναζήσεις με το τωρινό μυαλό;

-Μία ανατροφή έχω και με αυτή πορεύομαι. Τα ίδια θα έκανα και με τον τωρινό νου, καθώς βάσει ηθικών αξιών λειτουργώ!

 

-Η αγαπημένη σου μαντινάδα που να την έχεις κρατήσει ίδια για πάνω από 10 χρόνια, ποια είναι;

-Πραγματικά την ίδια έχω πει και άλλες φορές:

“Δε μ’ ενδιαφέρει στη ζωή πόσο καιρό θα ζήσω

μόνο την στράτα καθαρή οπίσω μου ν’ αφήσω!”

Written By
More from Go Hania

Talking Interior designing with In Detail Architecture

Talking Interior designing with In Detail Architecture Νίκος Φουρνάρης & Αντώνης Δυσσεάκης...
Read More