Ο Ρεθυμνιώτης που επένδυσε στο χαρούπι και κατέκτησε τις αγορές.

 

Το χαρούπι της Κρήτης «ανασταίνει» ένας άνθρωπος στο Ρέθυμνο, ο Ηλίας Μανούσακας, που επένδυσε στο ξεχασμένο κρητικό προϊόν με τις εξαιρετικές, αλλά άγνωστες στους περισσότερους, ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ.

Το χαρούπι είναι ένας παρεξηγημένος καρπός και αυτό γιατί στη συνείδηση των περισσότερων είναι συνδεδεμένο με την περίοδο της κατοχής ή την τροφή των ζώων. Ωστόσο, το χαρούπι παραμένει ένας πλήρης διατροφικός καρπός και η θρεπτική του αξία είναι αξιοσημείωτη, καθώς είναι γεμάτο φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και τανίνες που του προσδίδουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Επίσης, αν και πλούσιο σε σάκχαρα, έχει πολύ λίγες θερμίδες, λίγα λιπαρά, δεν περιέχει γλουτένη και καθόλου καφεΐνη. Το χαρούπι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, D, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (σχεδόν τριπλάσια από το γάλα, καθώς το χαρούπι  έχει  350mg ανά 100gr ενώ το γάλα έχει 120mg ανά 100 gr.), φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.

 

Η ΧΑΡΟΥΠΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ.

Η χαρουπιά ευδοκιμεί σε μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυώς σε πολλές νησιωτικές περιοχές και κυρίως στην Κρήτη. Αναπτύσσεται φυσικά στο περιβάλλον σε ξερές συνθήκες, χωρίς την ανάπτυξη μικροοργανισμών και μυκήτων και έτσι δεν ψεκάζεται με χημικά ή λιπάσματα. Η καρποφορία της αρχίζει συνήθως μετά το 7ο έτος, όταν όμως αρχίσει το δέντρο να παράγει καρπό η  απόδοσή του, μπορεί να είναι και ένας τόνος καρπών ανά δέντρο την εποχή της συγκομιδής. Η ωρίμανση του καρπού διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, από το φθινόπωρο που γίνεται η ανθοφορία μέχρι τα τέλη του Αυγούστου του επόμενου έτους που αρχίζουν να πέφτουν οι ώριμοι πια καρποί.

Η καλλιέργεια λοιπόν της χαρουπιάς είναι εύκολη, καθώς δε χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο έδαφος για να αναπτυχτεί και δεν έχει έξοδα, γιατί εκτός από ένα εσωτερικό καθάρισμα – κλάδεμα δε χρειάζεται ούτε λιπάσματα ούτε ψεκάσματα – ραντίσματα. Έχει πολύ καλή απόδοση σε καρπούς και πλέον η τιμή αγοράς του χαρουπιού είναι ιδιαίτερα καλή (25 λεπτά το κιλό).

 

Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ

Η εταιρεία μας διαλέγει με αυστηρά κριτήρια τα χαρούπια τα οποία θα προμηθευτεί και έπειτα θα τα επεξεργαστεί για να παράγει τα τελικά προϊόντα. Η επεξεργασία του χαρουπιού δεν είναι εύκολη και ειδικά όταν πρόκειται να αλεστεί για να παράγουμε το χαρουπάλευρο.

Αρχικά τα χαρούπια μπαίνουν σε ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο τα καθαρίζει με αέρα για να αφαιρεθούν όλα τους τα φύλλα, καθώς και τα μικρά κλαδιά. Κατόπιν, καθαρίζονται διεξοδικά με υγρό και στεγνό καθαρισμό για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνθλιψης ο λοβός του χαρουπιού κόβεται σε μικρότερα κομμάτια για την εξαγωγή του σπόρου του χαρουπιού. Μετά την εξαγωγή των σπόρων οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία (π.χ. άλεσμα) για να δημιουργηθεί το ευρύ φάσμα των προϊόντων μας.

Τα προϊόντα μας αφορούν πρώτες ύλες χαρουπιού (χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, υποκατάστατο κακάο, υποκατάστατο καφέ, ρόφημα – τσάι χαρουπιού, ολόκληρο χαρούπι) και διάφορα άλλα έτοιμα προϊόντα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, μπισκοτάκια, κουλουράκια, ζυμαρικά, θρεπτικές μπάρες, πραλίνα χαρουπιού κ.α.

Written By
More from Go Hania

Γλυκά που ξεχωρίζουν από τον pastry chef & Callebaut Chocolate hero, Μάριο Δρακάκη!

Με 3 επιδόρπια για κάθε περίσταση φτιαγμένα με κορυφαίες πρώτες ύλες και...
Read More

Leave a Reply