Το μεγαλύτερο Rock Festival της Ελλάδας γίνεται κάθε χρόνο στα Χανιά!

Ο Νίκος Αθηναίος μεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά και κατέληξε για σπουδές στα Χανιά. Τα Χανιά επιλέχθηκαν για μόνιμη κατοικία του ίδιου και της οικογένειας του και σήμερα τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει περάσει εδώ. Ο Νίκος είναι ο πλέον αρμόδιος να μας μιλήσει για το Chania Rock Festival.

Νίκο, πως  ξεκίνησε ο θεσμός πλέον, του Chania Rock Festival;

Το Chania Rock Festival είναι ουσιαστικά «παιδί» του “STARGAZER”, της ραδιοφωνικής  μου εκπομπής που ξεκίνησα το 1994 . Το C.R.F.  είναι η μετεξέλιξη του Stargazer Metal Festival λοιπόν, ενός indoor event που έγινε για δυο συνεχόμενες  χρονιές, το 2000 και το 2001.
Την Άνοιξη του 2002 έπεσε μια πρόταση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΔΗΠΕΧ να οργανώσω ένα rock festival για λογαριασμό του Δήμου Χανίων στο Εθνικό Στάδιο Χανίων. Αμέσως λοιπόν προτείνω το Chania Rock ως όνομα το οποίο και έμεινε μέχρι σήμερα. Για 5 χρόνια δεν βρήκα τρόπο να ενεργοποιησω κάποιο φορέα να ασχοληθεί με το θέμα έως ότου μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για τη rock μουσική ιδρύουμε έναν πολιτιστικό σύλλογο και ξεκινήσαμε από το μηδέν το 2008. Από τότε το CRF πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.

Ξεκίνησε το 2002, που κόλλησε η δουλειά και το επόμενο ήταν το 2008;

Μάλλον η ενασχόλησή μου με άλλα project εκείνη την εποχή και ότι θεώρησα δεδομένο ότι και η νέα δημοτική αρχή θα έδειχνε ενδιαφέρον για το CRF II μετά την επιτυχία του 2002.
Με το που βρήκα τα κατάλληλα άτομα που μοιραζόμασταν τις ίδιες ιδέες, ιδρύσαμε το σύλλογο που επανέφερε το CRF στη ζωή.

Από το 2008 το CRF γίνεται κάθε χρόνο. Ποια είναι τα 3 γνωστότερα ονόματα που έχουν έρθει όλα αυτά τα χρόνια;

Αδύνατον να αναφέρω μόνο 3… Από τα ξένα Θα έλεγα  o UDO και Αnathema το 2002, οι Paradise Lost το 2008 και οι WASP  το 2010, Soulfly, Sabaton και D:A:D από το περυσινό.
Από τα ελληνικά ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Ψαραντώνης το 2014.

Φέτος ποιους θα δούμε στην σκηνή;

Θα δούμε πολλές ξένες και ελληνικές μπάντες  (16 στο σύνολο) για όλα τα γούστα και μάλιστα τις περισσότερες από αυτές κατ’αποκλειστικότητα και κυρίως για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως οι Cutting Crew με το διάσημο “I just died  in your arms tonight” με πωλήσεις εκατομμυρίων.

15/7: Στην προφεστιβαλική μέρα  (με ελεύθερη είσοδο) τα «Υπόγεια Ρεύματα» και 5 νέες μπάντες από διάφορα μέρη της Κρήτης σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό όπου ο νικητής θα αναδειχθεί  δια βοής και θα κερδίσει το βραβείο «Γιώργος Μανουσέλης» ενώ ταυτόχρονά θα έχει την τιμή να ανοίξει την επόμενη μέρα . Το να δώσουμε το όνομα του φίλου και συνεργάτη μας στο διαγωνισμό και το βραβείο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για ένα άνθρωπο που ήταν στη διοργανωτική ομάδα στα περισσότερα CRF και ταυτόχρονα είχε τόσο έντονη κοινωνική δράση είτε σαν απλός πολίτης αυτής της πόλης είτε σαν διευθυντής της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων.

16/7: Therapy (B.Ιρλανδία),  Rotting Christ (Ελλάδα),  Cutting Crew (Αγγλία),  Praying Mantis (Αγγλία) ,  Diviner (Ελλάδα)

17/7: Kreator (Γερμανία),  Tyketto (H.Π.Α.) ,  Mystic Prophecy (Γερμανία) ,  Crazy Lixx (Σουηδία),  Exarsis (Eλλάδα)

 

Θυμάσαι ένα – δυο ευτράπελα που θα ήθελες να μας μεταφέρεις;

Είναι πάρα πολλά… αλλά το Top3 μου είναι μάλλον αυτά:
1) Οι 2 συνεχόμενες  χαμένες πτήσεις των ANATHEMA για να έρθουν στα Χανιά το 2002
2) Όταν χάθηκαν τα μουσικά όργανα των PARADISE LOST το 2008 και βρέθηκαν στο λίγο πριν την έναρξη τους

3) Όταν η πτήση από Βαρκελώνη-Αθήνα είχε καθυστέρηση και  ταυτόχρονα η πτήση Αθήνα-Χανιά πέρυσι. Αν δε γινόταν αυτό τους SOULFLY δε θα τους βλέπαμε ποτέ…

 

Η πόλη πως αντιμετωπίζει το φεστιβάλ;

Με συμπάθεια θα έλεγα.  Περιμένουμε μεγαλύτερη  βοήθεια των ξενοδόχων όμως (ειδικά των μεγάλων μονάδων). Όταν το CRF φέρνει κόσμο από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδικά για το φεστιβάλ  νομίζω ότι οι ξενοδόχοι θα έπρεπε να βοηθήσουν λίγο παραπάνω. Είναι προς όφελός τους  όπως και προς όφελος της πόλης να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αυτό το festival.

Θυμάμαι τις αντιδράσεις του εμπορικού συλλόγου το 2002 για το φόβο επεισοδίων… Με την πάροδο των ετών κατάλαβαν ότι οι ροκάδες είναι τα καλύτερα παιδιά. Δεν έχει ανοίξει ποτέ ούτε μύτη  και τηρείται πάντα το ωράριο κοινής ησυχίας. Σεβόμαστε 100% τα δικαιώματα του κάθε πολίτη και του επισκέπτη της πόλης μας.

Είναι Rock τα Χανιά;

Και μόνο που φιλοξενούν το μεγαλύτερο festival του είδους στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στη Νότιο Ευρώπη , ε ναι είναι !

Πόσα άτομα δουλεύουν για το Chania Rock Festival όλο το χρόνο ;

Το CRF διοργανώνεται φέτος από τον Γιάννη Αναστασάκη και μένα. Δουλέψαμε σχεδόν 9 μήνες πολύ σκληρά για νακλειστούν τα ονόματα και καθώς περνούν οι μέρες δουλεύοθμε και περισσότερο.

Υπεύθυνη του διαγωνισμού είναι η Εύα η Καλλιγιάννη ενω υπάρχει μια ομάδα στενών συνεργατών που πάντα συμμετέχει  ο Γιάννης ο Γιαννικάκης και ο Γιώργος ο Σκανδαλάκης. Η Ομάδα αυτή γίνεται πολυ πολύ μεγάλη τις ημέρες του φεστιβαλ για να καλυφθούν όλες οι θέσεις από την πόρτα μέχρι την συνοδεία τοων συγκροτημάτων και από τα backstage μεχρι τον τελευταίο τεχνικό. Χωρίς αυτήν την ομάδα CRF δε μπορεί να γίνει!

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι τελευταίο ;

Ναι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας έχουν στηρίξει αυτά τα χρόνια. Κρατήσαμε και φέτος τις τιμές στο κατώτερο δυνατό σημείο για να βοηθήσουμε όσο είναι δυνατόν στην παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύουμε και πιστεύουμε ότι το μέγεθος της παραγωγής και η ποιότητα των καλλιτεχνών θα τους καλύψουν 100%.
Τέλος να πούμε ότι το Chania Rock Festival στηρίζει το έργο της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων και προτρέπει όλον τον κόσμο να καλέσει το 901.1405.153 (1,24€ από σταθερό και 2,08€ από κινητό)

 

 

INFO

CHANIA ROCK FESTIVAL 2016
15-17
Ιουλίου 2016, Χανιά, Προμαχώνας San Salvatore

Website:  www.chaniarockfestival.gr

Tags from the story
Written By
More from GOHANIAMAG

«Υπερκοπέλια» & «Υπερκοπελάκια» για 7η συνεχή χρονιά ξανά εδώ!

Για έβδομη χρόνια φέτος διοργανώνεται στα Χανιά, και πιο συγκεκριμένα στην παραλία...
Read More

Leave a Reply