Στέλλα Τερζή: Όταν ξεκίνησα με έβλεπαν με αμφιβολία για το φύλο μου

Με σπουδές στην Αγγλία – bachelor & master – και πολύ όρεξη για δουλειά η Στέλλα μπήκε από νωρίς στην οικογενειακή επιχείρηση. Όπως δήλωσε, «μάλλον το πεπρωμένο με καλούσε εδώ!»

Συνέντευξη στον Γιώργο Κολομπάκη | Φωτογραφίες: Άννα Γιουρμετάκη

 

Ποιες είναι οι δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης;

Συστηθήκαμε στον κόσμο πριν 38 χρόνια ως κατάστημα πλακιδίων και ειδών υγιεινής , με μια μικρή έκθεση στο κέντρο των Χανιών. Αργότερα μεταφερθήκαμε στο χώρο που στεγαζόμαστε ακόμα και σήμερα στην Εθνική οδό, στις Μουρνιές. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο χώρο 2000 τμ, μόλις ολοκληρώθηκε μια ολική ανακαίνιση. Διήρκησε 8 μήνες και πλέον παρουσιάζουμε με φρέσκο τρόπο τις τελευταίες τάσεις στο τομέα του μπάνιου και των πλακιδίων, όπως πάντα,  προσφέροντας ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη. Συνεργαζόμαστε με τους πιο σημαντικούς οίκους της Ιταλίας και προσπαθούμε να διατηρούμε ετοιμοπαράδοτα τα περισσότερα προϊόντα, για αμεσότερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Το 2009 αποφασίσαμε να εμπλουτιστούμε τη δραστηριότητα μας με ένα νέο κατάστημα 3000 τ.μ. που αφορά το έπιπλο, τον εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο του σπιτιού, του ξενοδοχείου και των επαγγελματικών χώρων. Επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που μπορεί κανείς να εξασφαλίσει σχεδόν τα πάντα για το σπιτικό του. Από τον καναπέ έως το φλιτζανάκι! Έτσι γεννήθηκε ο ΟΙΚΟΣ! Προσφέρουμε ετοιμοπαράδοτες επιλογές επίπλων για όλο το σπίτι, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ειδικές παραγγελίες για εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Τα τελευταία 4 χρόνια είμαι αφοσιωμένη εκεί. Μελετάω την αγορά, επιλέγω τα προϊόντα, στήνω τον εκθεσιακό χώρο και εννοείται ότι ασχολούμαι με τις πωλήσεις! Μαζί με μια εξαιρετική ομάδα νέων ανθρώπων μελετούμε το χώρο του πελάτη, ακούμε τις ανάγκες και προτείνουμε λύσεις!

Από ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι με την οικογενειακή επιχείρηση;

Για να είμαι ειλικρινής, κι εγώ κι ο αδελφός μου μεγαλώσαμε μέσα στη δουλειά!  Οπότε βοηθούσαμε από μικροί. Τα καλοκαίρια ειδικά, πιο ενεργά. Αρχικά  σε πιο απλά πράγματα και αργότερα βουρ… στα βαθιά!

Θυμάσαι ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα;

Αυτό που σου προσφέρει η δική μας δουλειά είναι το μαγικό συναίσθημα της Δημιουργίας, καθώς δεν πουλάμε απλώς προϊόντα, αλλά σχεδιάζουμε, κάνουμε συνδυασμούς και προτείνουμε ιδέες… Μπαίνουμε σε άλλη σχέση με τον πελάτη. Στήνουμε το σπιτικό του. Αυτό απαιτεί φαντασία , μεράκι και κατανόηση. Χρειάζεται να καταλάβουμε τι ζητάει. Οφείλουμε να μπούμε στη λογική, ότι αυτό που του πουλάμε, είναι για κείνον όνειρο ζωής, αν σκεφτεί κανείς ότι καθένας στη ζωή του  φτιάχνει ένα μονάχα σπίτι… ! Τουλάχιστον αυτό ισχύει για τον περισσότερο κόσμο! Κάθε δουλειά είναι ένα ξεχωριστό μονοπάτι έμπνευσης που σε ταξιδεύει.

Αυτό που σου προσφέρει η δική μας δουλειά είναι το μαγικό συναίσθημα της δημιουργίας, καθώς δεν πουλάμε απλώς προϊόντα, αλλά σχεδιάζουμε, κάνουμε συνδυασμούς και προτείνουμε ιδέες.

Ποια ήταν η πρώτη γκάφα που έκανες και «ντρεπόσουν» να την αποκαλύψεις;

Χμμ. Σίγουρα δεν θυμάμαι την πρώτη! Ίσως και να μην μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Ας μη γελιόμαστε! Γκάφες κάνουμε όλοι, ίσως από βιασύνη… από κούραση… από απροσεξία. Ειδικά όταν υπάρχει φόρτος εργασίας. Όταν όμως αυτό συμβεί , οφείλεις να διαθέτεις επαγγελματισμό και… απλά φιλότιμο για να αποδεχτείς το λάθος. Σίγουρα ντρέπεσαι, όταν είναι δική σου η ευθύνη αλλά αν το κρύψεις …δεν βοηθάει. Προτιμώ να το παραδεχτώ και να το διορθώσω άμεσα με οποιοδήποτε κόστος.

Ποια είναι η βασική σου υπευθυνότητα σήμερα;

Ο πελάτης. Όλα κινούνται γύρω από αυτόν. Να βρω αυτό που ζητάει και να το προσφέρω με συνέπεια. Τουλάχιστον αυτό προσπαθώ.

terzi (1)Πόσο δύσκολο είναι να έχεις ενεργό διοικητικό ρόλο σε μια οικογενειακή επιχείρηση όταν είσαι δεύτερη ή τρίτη γενιά; Οφείλεις να αποδείξεις κάτι; Να βάλεις το στίγμα σου;

Παλαιοτέρα ένιωθα ότι πρέπει να αποδείξω πολλά. Οι γονείς μου υπήρξαν και είναι ακόμα πολύ δυναμικοί σε αυτό που κάνουν. Θα τούς χαρακτήριζα και επιτυχημένους, αν δεν ακούγεται εγωιστικό. Τουλάχιστον για μένα έχουν καταφέρει πολλά, δεδομένου του αγώνα τους και το πώς ξεκίνησαν. Κάθε άτομο στη θέση μου θα όφειλε να σεβαστεί  αυτά που κάποιοι άλλοι δημιούργησαν με κόπο και θυσίες. Πολλές θυσίες! Που δεν μπορώ να παραβλέψω …γιατί τις έζησα! Θέλοντας και μη, έχεις ηθική ευθύνη! Σίγουρα όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά, 10 χρόνια πριν, κάποιοι με έβλεπαν με αμφιβολία, αρχικά για το νεαρό της ηλικίας μου. Κάποτε μάλιστα αντιμετώπισα και διάκριση ως προς το φύλο μου! «Δεν συνεργάζομαι με γυναίκες», μου είχε πει κάποιος. Η αλήθεια είναι όμως, τώρα που το σκέπτομαι, ότι με τα χρόνια αυτό μετατράπηκε σε ευθύνη απέναντι σε αυτούς που πλέον με εμπιστεύονται. Τώρα πια νιώθω πως έχω ευθύνη και απέναντι στο προσωπικό μου, που με πιστεύει και  στήνει τη ζωή του διπλά μου, προς του συνεργάτες μου και προς του πελάτες που καθημερινά μας επιλέγουν.

Το περιβάλλον – πολιτικό, οικονομικό κτλ – πόσο τροχοπέδη είναι σήμερα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων;

Δεν μ’ αρέσει να ‘κλαίγομαι’, σίγουρα όμως τα πράγματα είναι ζόρικα στην αγορά. Και για κάποιους πολύ πολύ ζόρικα. Η φορολογία είναι πόνος για τις επιχειρήσεις. Δεν είμαι αρμόδια να κάνω πολιτική κουβέντα, αλλά γενικότερα δεν βρίσκω δίκαιη την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι σε όσους αποφάσισαν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους στη χωρά μας ή σε όσους παρέμειναν τυπικοί και σωστοί με τις υποχρεώσεις τους όλα αυτά τα χρόνια. Αν μπεις στη διαδικασία να παρακολουθείς καθημερινά τι παίζεται στο κεφάλι μας, πρέπει να το βάλεις στα πόδια. Πόσο μάλλον να επενδύσεις σε νέες ιδέες! ’Ύστερα όλος αυτός ο εκφοβισμός, η παραπληροφόρηση και η καθοδήγηση του λαού έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο. Η επαφή μου με τον κόσμο, μου επιβεβαιώνει καθημερινά. πως όλοι  γίνονται απόμακροι, φοβισμένοι, καχύποπτοι, καμιά φορά και αγενείς. Δικαιολογώ σίγουρα σε ένα βαθμό, ότι όλο αυτό προέρχεται από ένα μίγμα φορτισμένων συναισθημάτων, θυμού και ανασφάλειας, αλλά  νομίζω πως όλοι ‘βράζουμε στο ίδιο καζάνι’. Ας δείξουμε αλληλοκατανόηση…! Όσο για ανάπτυξη, θεωρώ πως ότι γίνεται γύρω μας αυτή τη στιγμή, πηγάζει καθαρά από ιδιωτική πρωτοβουλία και ρίσκο. Είναι μια σπαζοκεφαλιά επιλογών που κάθε μέρα πρέπει ο επιχειρηματίας να λύσει για να πάει παρακάτω.

Τι σχέδια έχεις εσύ για το μέλλον της επιχείρησης;

Πάντα ήμασταν φειδωλοί στα βήματα μας. Ήσυχες κινήσεις και σταθερές. Έχοντας ως βάση την ποιότητα, επέλεξα τα τελευταία χρόνια να συνεργάζομαι με ελληνικά κυρίως εργοστάσια, που παράγουν κατ’ αποκλειστικότητα δικά μας μοντέλα. Συνδυάζοντας τον έξυπνο σχεδιασμό και   την  τεχνογνωσία των συνεργατών μου, προσπαθούμε κάθε τόσο να προσφέρουμε νέες και ιδιαίτερες προτάσεις σε προσιτές τιμές. Πάνω σε αυτό το κομμάτι δουλεύουμε και αυτή την περίοδο, για να παρουσιάσουμε τα φθινοπωρινά σχέδια και τη συλλογή του Χειμώνα 2017.

Με όλη αυτή την επαγγελματική καθημερινότητα, πόσο απολαμβάνεις τα καλοκαιρινά Χανιά;

Προσπαθώ να ξεφεύγω όποτε μπορώ! Ευτυχώς είμαστε ορμητήριο πολλών φίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεναγώντας τους κλέβουμε κι εμείς λίγη από τη μαγεία αυτής της πόλης…!

 

*Η συνέντευξη είναι η τρίτη  από 4 συνεντεύξεις νέων ανθρώπων που έχουν αναλάβει ή διοικούν οικογενειακές επιχειρήσεις. Δείτε τις υπόλοιπες εδώ

Written By
More from GOHANIAMAG

Go Viral #2

Εγώ τσ' αγάπης τη δουλειά μ'αρέσει να την κάνω παρ'όλο που κουράζομαι...
Read More

Leave a Reply