Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο στα Χανιά (εκτός από Λιμάνι και τον Φάρο)

Αυτή η πόλη πραγματικά κρύβει τόσες ομορφιές, σημεία, γωνιές και κρυψώνες, για άλλους πηγές αναμνήσεων και για άλλους στιγμές βαθιά χαραγμένες στο χρόνο. Μέρη που δεν έχουμε σκεφτεί καν, αλλά για πολλούς από τους κατοίκους αυτής της πόλης, τόσο σημαντικά που πολλές φορές κρύβουν σημαντικά μυστικά που αφορούν τις ζωές όλων μας.

Σε μια πόλη που ο φάρος και το λιμάνι σίγουρα θεωρούνται από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία, εμείς πήραμε τους δρόμους και είπαμε να κάνουμε μια ερώτηση που ίσως αποκαλύψει μέρη που πολλοί από εμάς δεν τα παρατηρούμε καθόλου αλλά για κάποιους είναι πολύ σημαντικά. “ Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο αυτής της πόλης, εκτός από τον φάρο και το λιμάνι;” Μια ερώτηση που θέλει πολύ σκέψη καθώς τα Χανιά, οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε συνδυάσει με το Παλιό Λιμάνι και φυσικά με τον γραφικό φάρο.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν πολλές αλλά κάποια μέρη κατάφεραν να ξεχωρίσουν και βγουν μπροστά με διαφορά. Η Αναστασία (23) ξεχώρισε την Ποτιέ, ένα από τα καινούργια στέκια της πόλης που βλέπει τα μαγαζιά του να κλείνουν ένα ένα και στην θέση τους να ανοίγουν καφετέριες και μπαράκια που γεμίζουν ασφυκτικά. Η Πολύμνια (22) και ο Σπύρος (38) απάντησαν αμέσως το Κουμ – Καπί, που ίσως για πολλούς να έχει χάσει την αίγλη που είχε κάποτε αλλά για μερικούς παραμένει ακόμα ένα διαχρονικό σημείο με μαγαζιά που αξίζει να επισκεφθείς. Ο Βαγγέλης (29) και η Στέλλα (22) είναι από ότι φαίνεται λάτρεις της Νταλιάνη και δεν έχουν άδικο, καθώς ο πεζόδρομος της φιλοξενεί μερικά από τα πιο δημοφιλή πλέον μαγαζιά της πόλης.

Στην άλλη μεριά τώρα, πολλοί ήταν και εκείνοι που θεωρούν πως χαρακτηριστικό σημείο στα Χανιά είναι οι παραλίες της. Η Αργυρώ (17) αλλά και ο Μιχάλης (34) λατρεύουν την Αγία Μαρίνα ενώ Στέλιος (25) και η Μαρία (23) στηρίζουν με κλειστά μάτια τα Φαλάσσαρνα. Στο ίδιο κίνημα ανήκει και ο Μιχάλης (29) που θεωρεί πως οι παραλίες των Σφακίων είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στα Χανιά και όλοι θα πρέπει να τις επισκεφτούν.

 

Νικητής βέβαια της αναμέτρησης αναδείχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο η Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπως μας είπαν, η Νεκταρία (30), ο Αντώνης (22), η Όλγα (44), ο Νίκος (21) και πάρα πολλοί άλλοι. Και ποιος δεν έχει δώσει ραντεβού έξω από την Αγορά; Ποιος δεν έχει καθίσει στα παγκάκια για να κάνει ένα τσιγάρο ή ποιος δεν έχει αγανακτήσει ψάχνοντας πάρκινγκ στο πλάι.

Αυτό το σημείο μας μεγάλωσε, μας ανάθρεψε και σίγουρα δεν υπάρχει ούτε ένας Χανιώτης που δεν έχει αναμνήσεις αλλά και μυστικά που να έχουν σχέση με αυτό το μέρος. Αν είχε φωνή αυτό το κτίριο, τότε σίγουρα δεν θα ήθελα κανένας μας να αρχίσει να μιλάει… Ζώντας σε αυτή την πόλη, σίγουρα ο καθένας μας έχει το σημείο του, κάτι που σίγουρα τον κάνει να συγκινείτε αλλά και να θυμάται όμορφες ή άσχημες στιγμές. Τα Χανιά δεν είναι μόνο ο Φάρος και το Παλιό Λιμάνι. Τα Χανιά είναι στιγμές και τοποθεσίες που όπου και να ταξιδέψεις πάντα θα τις έχεις μαζί σου, πάντα θα τις κουβαλάς σαν κάτι ιερό. Χαρακτηριστικά σημεία που για άλλους είναι τσιμέντο και χώμα αλλά για σένα είναι μια ολόκληρη ζωή!

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΝΑ ΓΙΟΥΡΜΕΤΑΚΗ

Tags from the story
Written By
More from Go Hania

ΤΗΕ TALK OF THE TOWN! SWIMS

Yπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από την καλοκαιρινή σας προετοιμασία; Και ειδικά όταν...
Read More

Leave a Reply