Ο Μιχάλης Μποτωνάκης μας ξεναγεί στα πρώτα ελληνικά διεθνή bitters

Στην πρόσφατη εκδήλωση Athens Bar Show (ίσως το σπουδαιότερο bar show της Ευρώπης) παρουσιάστηκαν τα Bitteraneo Mediterranean Bitters, τα πρώτα Ελληνικά bitters που πλέον πωλούνται παγκοσμίως σε κάβες ή σε site πώλησης αλκοολούχων ποτών. Η ποτοποιία “Τεντούρα Κάστρο” επέλεξε τέσσερις Έλληνες bartenders με εμπειρία στην παρασκευή custom made bitters και τους έδωσε την δυνατότητα να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους (εξαιρετικές και μοναδικές για να λέμε την αλήθεια) ώστε αυτές να τυποποιηθούν, να βγουν στην παραγωγή και να τύχουν διεθνούς διανομής. Και εγένετο τα Bitteraneo! Ο Χανιώτης Μιχάλης Μποτωνάκης, ένας εκ των τεσσάρων bartenders μας έδωσε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν για να εντρυφήσουμε στην φιλοσοφία των bitters. Μιχάλη, τι είναι τα bitters; Τα πρώτα bitters ήταν στην ουσία φυσικά φάρμακα. Ο τρόπος για να συντηρήσουν διάφορα βότανα, ρίζες, ή φλούδες φρούτων που χρησιμοποιούνταν ως φάρμακα για διάφορες ασθένειες,από ελονοσία μέχρι στομαχόπονο, αλλά ακόμα και για να ενισχύσουν τη θεραπευτική τους δράση. Δημιουργούσαν βάμματα αυτών των βοτάνων σε υψηλόβαθμο αλκοόλ και το προσέφεραν στον ασθενή. Από τα μέσα του 1700 υπήρχαν άτομα που πειραματίζονταν με τέτοιου είδους βάμματα, κυρίως μοναχοί στην Κεντρική Ευρώπη. Ένας εξ αυτών, ο Johann Gottlieb Benjamin Siegert, γιατρός από την Γερμανία που μετοίκησε στον Νέο Κόσμο και του ανατέθηκαν από τον Simon Bolivar καθήκοντα αρχιχειρούργου στο στρατιωτικό νο- σοκομείο της πόλης Ανγκοστούρα στην Βενεζουέλα. Παρασκεύασε ένα βάμμα από διάφορες ρίζες και βότανα που το χρησιμοποίησε για να απαλύνει τον πόνο των ασθενών-στρατιωτών, το 1824. Έτσι δη- μιουργήθηκε το πιο γνωστό και διαδεδομένο Bitter παγκοσμίως το Angostura bitters! Στη συνέχεια bartenders στην Αμερική τα χρησιμοποίησαν στα πρώτα cocktails από το 1800 και μετά! Μάλιστα ήταν από τα βασικά υλικά των πρώτων Cocktails στην άνθιση τους στην Αμερική από το 1830. Στη σύγχρονη εποχή μετά τα 70ς χάθηκαν από τα μπαρ. Μέχρι τα μέσα προς τέλη του 2000 το Angostura bitters ίσως να ήταν και το μοναδικό που έβρισκε κανείς. Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι! Τα μπαρ παγκοσμίως γνώρι- σαν τεράστια άνθηση, το ίδιο και τα bitters. Σιγά σιγά bartenders άρχισαν να φτιάχνουν δικές τους συνταγές, να τις εμφιαλώνουν και με τη βοήθεια του marketing να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Ειδικά την περίοδο μετά το 2010 νέες μάρκες βγήκαν στην αγορά. Νέες συνταγές, αλλά και παλιές χαμένες συνταγές ήρθαν στο προσκήνιο και έδωσαν πολλές επιλογές στους bartenders. Άλλωστε τα bitters είναι κάτι σαν τα μπαχαρικά του μπαρ! Λίγες σταγόνες δίνουν πολυπλοκότητα και πλουραρισμό σε ένα ποτό! Το project Bitteraneo πως προέκυψε; Προσωπικά έφτιαχνα τα δικά μου σπιτικά bitters αρκετά χρόνια πριν επανέλθουν στην μόδα! Από το μπαρ που είχα τότε το Bororo. Η γνωριμία μου με τον Πάνο Χάχαλη, ιδιοκτήτη της Ποτοποιϊας Κάστρο, ενός ανθρώπου με κοινό μας στοιχείο το όραμα για εξέλιξη, ήταν η αρχή για να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε τα πρώτα Επίσημα Ελληνικά Bitters. 4 bartenders συνεργαστήκαμε με τον Πάνο σε αυτό το πρωτότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα project! Κάθε bartender ανέλαβε και μια γεύση. Εγώ έφτιαξα το bitters θυμάρι, με Κρητικό θρούμπι και πολλά ακόμα συστατικά και έχει το όνομά μου πάνω! Το πολύ σημαντικό είναι ότι όλα τα συστατικά είναι φυσικά υλικά, χωρίς χημικά πρόσθετα, τεχνητές εσάνς ή αρώματα! Είναι δηλαδή μια αναβίωση των πρώτων bitters στη λογική παρασκευής, αλλά σε 4 πρωτότυπες γεύσεις! Θυμάρι, Τεντούρα, Μαστίχα, Περγαμόντο! Το επίσης πολύ σπουδαίο είναι ότι κάποιες γεύσεις δεν έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως στην ιστορία των bitters ή είναι δυσεύρετες! Info: Οι άλλοι τρεις bartneders που επέλεξε η Ποτοποιία Κάστρο για τα bitters της είναι οι: Φώτης Τρίτσης, Αναστάσης Βιζυηνός και Κωνσταντίνος Φοβάκης οι οποίοι επιμελήθηκαν τα bitteraneo Τεντούρα, Μαστίχα και Περγαμόντο αντίστοιχα. * Ο Μιχάλης Μποτωνάκης είναι διεθνώς βραβευμένος bartender, συνιδιοκτήτης του Boheme Bar Restaurant.
Written By
More from Go Hania Read More

Leave a Reply