Οι πιο ακριβές μπίρες που παρασκευάζονται σήμερα

Η λογική λέει ότι ο ζύθος αποτελεί ένα από τα ποτά του λαού. Όχι μόνο επειδή κάποιες μπίρες μπορείς να τις βρεις παντού (από την πιο ψαγμένη κάβα της πόλης μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς σου) αλλά κι επειδή αποτελούν με διαφορά το πιο προσιτό αλκοολούχο ποτό που κυκλοφορεί ελεύθερο εκεί έξω. Συνήθως… Γιατί υπάρχουν και κάποιες μπίρες τόσο σπάνιες και τόσο ιδιαίτερες που κοστίζουν «λίγο» παραπάνω. Όπως για παράδειγμα αυτές που ακολουθούν:

Samuel Adams Utopias

Ζυθοποιία: Samuel Adams

Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 28%

Τιμή: 150 δολάρια (περίπου 140 ευρώ) / μπουκάλι των 750 ml.

Ο φημισμένος (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) παραγωγός μπύρας Samuel Adams παράγει τη συγκεκριμένη μπίρα από το 2002. Ως προς τη γεύση της θυμίζει περισσότερο κάποιο ακριβό σέρι ή,ακόμη καλύτερα, κονιάκ – λεπτομέρεια που οφείλεται και στο γεγονός ότι στην παραγωγή της δεν χρησιμοποιείται διοξείδιο του άνθρακα. Ιδανικά, την απολαμβάνεις σε θερμοκρασία δωματίου.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η Samuel Adams Utopias ωριμάζει για δεκαοχτώ (!) ολόκληρα χρόνια σε βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπράντι, μπέρμπον και φίνου σκοτσέζικου ουίσκι, ενώ κάθε παρτίδα της κυκλοφορεί κάθε δύο χρόνια, σε 15.000 συλλεκτικά και αριθμημένα κεραμικά μπουκάλια.

Schorschbock 57

Ζυθοποιία: Schorsbräu

Χώρα προέλευσης: Γερμανία

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 57,5%

Τιμή: 275 δολάρια (περίπου 257 ευρώ) / μπουκάλι των 330 ml.

Η μπίρα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στον κόσμο, σήμερα. Όσοι την έχουν δοκιμάσει την περιγράφουν ως «καπνιστή», «με έντονη τη γεύση των ξηρών καρπών» και (απολύτως φυσιολογικά) «απίστευτα δυνατή».

Αν πάντως θέλεις να τη γευτείς κι εσύ, μάλλον θα ζοριστείς αφού έχοντας παραχθεί το 2011, σήμερα παραμένουν στην κυκλοφορία μόλις 36 μπουκάλια της.

Jacobsen Vintage No. 1

Ζυθοποιία: Carlsberg

Χώρα προέλευσης: Δανία

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 10,5%

Τιμή: 400 δολάρια (περίπου 375 ευρώ) / μπουκάλι των 375 ml

Η Vintage Νo 1 παρήχθη για πρώτη φορά το 2008 και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας vintage συλλεκτικών ζύθων με την υπογραφή της μεγαλύτερης δανέζικης ζυθοποιίας.

Περιέχει 10,5% αλκοόλ ενώ η ωρίμανσή της πραγματοποιείται για έξι μήνες σε χρησιμοποιημένα δρύινα βαρέλια, διαδικασία που της χαρίζει γεύσεις και αρώματα βανίλιας, καπνού, καραμέλας και γλυκού κόκκινου κρασιού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τη διακόσμηση κάθε παρτίδας της έχει αναλάβει κάποιος διάσημος εικαστικός καλλιτέχνης ενώ η παραγωγή της περιορίστηκε στα 600 μπουκάλια, γεγονός που, όπως υποψιάζεσαι, την καθιστά ιδιαίτερα σπάνια.

The End Of History

Ζυθοποιία: Brewdog

Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο (Σκοτία)

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 55%

Τιμή: 765 δολάρια (περίπου 715 ευρώ) / μπουκάλι των 330 ml

Ίσως η πιο «εκκεντρική» από όλες τις μπίρες που θα βρεις στο παρόν άρθρο, αφού για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται τσουκνίδες και καρποί καρποί άρκευθου (σ.σ. πρόκειται για ένα είδος δέντρου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κυπαρίσσι). Παράλληλα αποτελεί και μια από τις πιο δυνατές, αφού το ποσοστό της σε αλκοόλ αγγίζει το 55%.

Βέβαια, τις εντυπώσεις εδώ δεν κλέβει ούτε ο εξαιρετικά υψηλός αλκοολικός βαθμός της, ούτε η γεύση (που σύμφωνα με όσους την έχουν δοκιμάσει θυμίζει κάτι από μανιτάρια, σάλτσα σόγιας, κρέας, δέρμα και καπνό) αλλά η συσκευασία της: κάθε μπουκάλι της The End Of History κρύβεται μέσα σε ένα ταριχευμένο σκίουρο ή κουνάβι, που βρέθηκε νεκρό σε κάποιο δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου…

Antarctic Nail Ale

Ζυθοποιία: Nail Brewing

Χώρα προέλευσης: Αυστραλία

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 10%

Τιμή: 1850 δολάρια (περίπου 1730 ευρώ) / μπουκάλι των 500 ml

Πίσω από τη συγκεκριμένη μπίρα κρύβεται η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sea Shepherd Conservation Society, που έχει ως αποστολή της την προστασία των ωκεανών. Τα μέλη της SSCS κατάφεραν να μεταφέρουν στο Perth της Αυστραλίας ένα κομμάτι πάγου από κάποιο παγόβουνο της Ανταρκτικής, το οποιό αξιοποίησαν στη δημιουργία μιας μικρής ποσότητας εκλεκτού ζύθου, αρκετής για να γεμίσει μόλις τριάντα μπουκάλια. Το καλύτερο όλων; Τα έσοδα από τις πωλήσεις των ultra συλλεκτικών φιαλών χρησιμοποιήθηκαν από την Sea Shepherd Conservation Society υπέρ της προστασίας της θαλάσσιας ζωής του πλανήτη.

 

 

 

 

Πηγή: askmen.gr

Tags from the story
,
Written By
More from GOHANIAMAG

Διαδικασία Γευσιγνωσίας | Μάθε για το κρασί

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε συνοπτικά την οπτική αξιολόγηση ενός κρασιού....
Read More

Leave a Reply