Νίκος Βέρτης: Στην Κρήτη νιώθω πολύ καλά!

Το ακαταμάχητο χαμόγελο και την αδιαμφισβήτητη γοητεία του,
τα οφείλει προφανώς στη multi καταγωγή του που συνδυάζει
Καβάλα, Ολλανδία και Πόντο. Όσο για την εξαιρετική πορεία του στο καλλιτεχνικό στερέωμα… προφανώς τη χρωστά τόσο στη φωνή, όσο και στον χαρακτήρα του. Όπως και να ’χει πάντως, ο Νίκος
Βέρτης είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που λέμε ότι “έχουν άστρο”. Ένα άστρο που μεσουρανεί αδιάκοπα περισσότερα από 10 χρόνια…

VERTHS FEAT

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει γιορτάσει έρωτες, χωρισμούς, επανασυνδέσεις και προδοσίες με τα τραγούδια του… Από την άλλη, πόσα και πόσα ζευγάρια δεν έχουν κάνει ένα από τα τραγούδια του ‘το δικό τους”… Ο Νίκος Βέρτης έχει το σωστό τραγούδι για τον κάθε Έλληνα πράγμα που αποδεικνύουν περίτρανα τόσο η πορεία των cd του, όσο και οι εντυπωσιακά επιτυχημένες εμφανίσεις του, εντός και εκτός Ελλάδας! Άλλωστε, από τους νέους τραγουδιστές, είναι ίσως ο μοναδικός με εμφανίσεις – ρεκόρ: δεκατρείς μήνες σεζόν στο καθημερινά ασφυκτικά γεμάτο “Κέντρο Αθηνών, δεν είναι και μικρό πράγμα!
Τα φετινά Χριστούγεννα σηματοδοτούν γι αυτόν μια ολοκαίνουρια δισκογραφική δουλειά με τη νέα του εταιρεία, την Heaven και θα τον βρουν να εμφανίζεται και πάλι στο Κέντρο Αθηνών.
Η μεγάλη έκπληξη για το Go Hania ήταν ότι ελάχιστα 24 ώρα πριν την έναρξη των εμφανίσεών του (27 Νοεμβρίου) και με τις πρώτες φωτογραφίες από το ολοκαίνουριο album του στα χέρια, δέχτηκε με χαρά να μας μιλήσει. Το ‘σκασε από τις πρόβες, κλείστηκε στο καμαρίνι και μας μίλησε… με το χέρι στην καρδιά. Η αλήθεια είναι πως δεν μιλά συχνά, αλλά όταν το κάνει, το εννοεί.
Ανάμεσα στα καλύτερα που εξομολογείται στο περιοδικό είναι ότι μισή ώρα πριν τη συνέντευξη έφαγε ντάκο, αγαπάει τα Φαλάσσαρνα και πως στην Κρήτη έχει αδυναμία.
VERTHS 2
Λένε ότι το μυαλό μας πάντα τρέχει στις αλάνες του χωριού που μεγαλώσαμε. Εσένα με την πρώτη γρήγορη σκέψη, μεταξύ Καβάλας και Ολλανδίας, που τρέχει πρώτα το μυαλό σου;
Νομίζω την Καβάλα την έχω συνδέσει με γιορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα και με οικογενειακές πολύ όμορφες στιγμές. Την Ολλανδία την έχω συνδυάσει με τα παιδικά κι εφηβικά μου χρόνια. Η ζωή μου εκεί μου έδωσε γεύση από μια διαφορετική κουλτούρα. Ενώ λοιπόν αγαπώ πάρα πολύ τη δεύτερη πατρίδα μου, την Ολλανδία, δεν παύει μες στο μυαλό μου να είναι πάντα «μια εικόνα συννεφιάς».
Είσαι από τους λίγους καλλιτέχνες που έχει πιάσει στα χέρια τους το βασικότερο λαϊκό όργανο, το μπουζούκι. Πώς προέκυψε αυτό;
Ξεκίνησε βασικά από τους γονείς μου, οι οποίοι θεωρούσαν ότι έπρεπε και εγώ και ο αδερφός μου να μάθουμε ένα όργανο υποχρεωτικά. Και τώρα σου μιλάω για πολύ μικρή ηλικία . Ξεκίνησα από 6 χρονών, καθώς η οικογένεια του πατέρα μου ήταν όλοι μουσικοί. Εγώ λοιπόν τότε, ζήτησα να μάθω μπουζούκι.

Ως και σήμερα, το “αστέρι μου” έχει παγιωθεί σαν το απόλυτο τραγούδι των ερωτευμένων. Δεν ξέφτισε, αντίθετα αντέχει στο χρόνο και περνάει στις επόμενες γενιές.
Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό, μου αρέσει που το ακούω.

Και από την άλλη, μια ολοκαίνουρια δουλειά έτοιμη ν’ ανοίξει τα φτερά της. Νέα εταιρεία, νέα τραγούδια και μια δημιουργική καινούρια περίοδος. Πώς είναι αυτή η νέα δουλειά;
Νομίζω πως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάντα καλύτερο να αφήνουμε τα τραγούδια να μιλήσουν στον κόσμο.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντώνης Βαρδής, ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, η Βίκυ Γεροθόδωρου, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Φιλίππου… στάθηκαν στη φωνή σου. Και η διαδρομή σου ήταν γεμάτη από “βαριά πυροβολικά” που σου έδωσαν απίστευτα τραγούδια…
Νιώθω πολύ τυχερός που έχω συνεργαστεί με καλλιτέχνες, συνθέτες και στιχουργούς, οι οποίοι μου έχουν αφήσει ωραία τραγούδια σαν προίκα και μπορώ να τα τραγουδάω όπου εμφανίζομαι. Μάλιστα, έστω και μετά από πολλά χρόνια, μου αρέσει όταν συμβαίνει κάτι τελείως μαγικό: να τραβάω το μικρόφωνο και ο κόσμος να τραγουδάει μόνος τα ρεφρέν τους.

Η επαφή με τον κόσμο μάλλον θα έχει από όλα… Τι σου λένε συνήθως face to face;
Κυριολεκτικά απ’ όλα ακούω, ό,τι μπορείς να φανταστείς! Και θετικά σχόλια, αλλά και κάποιες παρατηρήσεις για κάτι που μπορεί να μην άρεσε κάποιες φορές. Ο καθένας έρχεται να μου πει κάτι, να μου πει αυτό που νιώθει. Εγώ προσπαθώ να τα λαμβάνω όλα υπόψη και να επεξεργάζομαι στο μυαλό μου κάθε τι που ακούω, είτε θετικό είναι, είτε αρνητικό.

Περισσότερα στο GO Hania #53 που κυκλοφορεί…

Leave a Reply