Νήολος: Με θέα όλο τον κόλπο της Σούδας

Το συγκρότημα τουριστικών κατοικιών Νήολος βρίσκεται στη περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων λίγο έξω από τον οικισμό των Στερνών.

CF070099 CF070017Αποτελείται από τρία διώροφα κτίσματα τοποθετημένα στην κορυφή μιας πλαγιάς η οποία αναπτύσσεται αμφιθεατρικά απέναντι από τον κόλπο της Σούδας, προσφέροντας μοναδική  θέα από το εσωτερικό των κατοικιών αλλά κι από τον περιβάλλοντα χώρο αυτών.

CF069995 CF069981Δόθηκε ιδιαίτερη φροντίδα στην αφομοίωση των τριών αυτών όγκων από το φυσικό ανάγλυφο καθώς στόχος του μελετητή ήταν η ένταξη τους στο τοπίο. Παράλληλα και εφόσον λόγω του ύψους που απαιτεί ένα διώροφο κτίσμα με στέγη ,η ένταξη σε πλήρη βαθμό είναι ουσιαστικά αδύνατη, επιλέχθηκαν υλικά όπως η πέτρα αλλά και γήινες αποχρώσεις στα επιχρίσματα των όψεων, προκειμένου να επιτευχθεί η διακριτική παρουσία τους. Στον εξωτερικό χώρο η πέτρα επικρατεί ως διακοσμητικό υλικό αλλά και δομικό πλαισιώνοντας λειτουργίες, όπως αυτή της πισίνας και των καθιστικών της και οριοθετώντας τις διαδρομές που περιβάλλουν τις κατοικίες. Ταυτόχρονα διατηρήθηκε αυτούσια η βλάστηση δημιουργώντας ένα περιβάλλον άρρηκτα συνδεδεμένο μ’ αυτό της περιοχής.

CF070170 CF070147 CF070132Περνώντας στο εσωτερικό των κατοικιών ,αισθητή είναι η προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή θέα σε κάθε χώρο με την  χρήση μεγάλων ανοιγμάτων, τόσο στο καθιστικό, όσο στα υπνοδωμάτια και στη σοφίτα.

Outdoor-37  Outdoor-23Υλικά όπως το ξύλο στα δάπεδα και στην επίπλωση, η τσιμεντοκονία, τα πλακίδια τσιμέντου στους χώρους υγιεινής καθώς και οι υπόλευκες αποχρώσεις στους τοίχους συνθέτουν ένα περιβάλλον με χαρακτηριστικά προσανατολισμένα στην άνετη διαμονή.

Διονύσης Τρωιάνος: Αρχιτέκτονας  | Νίνα Λακιωτάκη: Πολιτικός μηχανικός

Written By
More from GOHANIAMAG

Κατερίνα Μακρυγιάννη: Η Χανιώτισσα σχεδιάστρια κοσμημάτων που φιγουράρει στην Vogue

Η Κατερίνα κατάγεται από τα Χανιά και το Πήλιο.  Οι αγαπημένες της...
Read More

Leave a Reply