Μάνος Μαλαξιανάκης: Χανιώτης είσαι όταν αγαπάς τα Χανιά, άσχετα από την καταγωγή σου

Χανιώτης είσαι όταν αγαπάς τα Χανιά, άσχετα από την καταγωγή σου

Σε ποια γειτονιά γεννήθηκες και μεγάλωσες;

Γεννήθηκα στο Χολαργό Αττικής και μετά το 1ο μου έτος “επαναπατρίστηκα” στα Χανιά, σε μια γειτονιά στις Μουρνιές όπου ζω μέχρι και σήμερα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κολομπάκη | Φωτογραφίες Πέτρος Παττακός

Τι σου έχει μείνει από τα παιδικά σου χρόνια στην γειτονιά; Είναι ίδια σήμερα;

Φωνές! Παιδιά έξω από το σπίτι μου να με φωνάζουν για παιχνίδι και γω να διαβάζω αγγλικά και να μη μ’ αφήνει η καθηγήτρια-μάνα μου να πάω!! Θυμάμαι αμέτρητα απογεύματα στη γειτονιά από πολύ μικρός! Ποικιλία παιχνιδιών ανάλογα την εποχή! Θυμάμαι τη ζωντάνια και την αρμονία παιδικών φωνών το καλοκαίρι, να κοντράρει τη μοναξιά του δρόμου το χειμώνα, που έβρεχε (βλέπεις είχαμε 4 εποχές τότε) και δεν έβγαινε κανένας μας έξω.

Σήμερα; Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τότε. Η παιδική μας παρέα ήταν η τελευταία που έπαιξε στη γειτονιά, που ζωγράφισε κουτσό στην άσφαλτο, που “κατέστρεψε” τις μανταρινιές παίζοντας μανταρινοπόλεμο και που εξομολογήθηκε μυστικά στο πεζούλι της κυρίας Ειρήνης… Τώρα τα παιδιά μεγάλωσαν και παίζουν πόλεμο με την καθημερινότητα και τη βιοπάλη, κι αυτά τα παιδά που μας αντικατέστησαν δε γνωριζουν πέραν απο την αυλή του σπιτιού τους.

Έφυγες ποτέ για μεγάλο διάστημα από τα Χανιά και γιατί;

Έφυγα για σπουδές στην Αθήνα για 6 περίπου χρόνια. Τα μετρώ μόνο όταν μου ζητηθεί κι εκπλήσομαι! Ήταν τόσο δραστήρια και ανήσυχα χρόνια που δε χωράει στο νου μου πως ήταν μόνο 6!!

Υπάρχει κάποια πόλη που έχεις επισκεφτεί – εντός και εκτός Ελλάδας – που σου άφησε άρωμα Χανίων;

Αμυδρά θυμάμαι το Βόλο. Μου χε κάνει εντύπωση το πόσο μου θύμιζε Χανιά. Δε θυμάμαι πως ήταν ο Βόλος, απλά θυμάμαι πως μου μύριζε Χανιά, όπως το είπες!

Είσαι σίγουρα Χανιώτης όταν / αν / …..

Είσαι σίγουρα όταν το λέει η ταυτότητά σου! Αστειάκι! Όταν συστηνόμουν σε κάποιον, αυθόρμητα στην ερώτηση “από που είσαι;” απαντούσα “από τα Χανιά” κ όχι από την Κρήτη. Χανιώτης θεωρώ πως είσαι όταν αγαπάς τα Χανιά! Άσχετα από την καταγωγή σου! Έχω γνωρίσει ανθρώπους που η καταγωγή τους είναι από Θεσσαλονίκη, Βέλγιο, Αλβανία και νιώθουν πιο Χανιώτες από άλλους που είναι Χανιώτες. Χανιώτης είσαι σίγουρα όταν αγαπάς τα Χανιά κι όχι όταν έχεις περπατήσει στο λιμάνι ή πίνεις κούπες γιατί” ότι βάλεις πάει”, όπως είχα διαβάσει σ’ ένα άρθρο…

Ποιο τραγούδι είναι το σάουντρακ της πόλης μας;

Αδιαμφισβήτητα το τραγούδι της “Οκτάβα” Όνειρο είναι τα Χανιά. Εμένα βέβαια θα μ’ άρεσε και το τραγούδι “Ο Χορός” του Χάρη και του Γιώργη Παντερμάκη (Στίχοι – μουσική: Γιάννης Νικολάου), που το video clip είναι γυρισμένο στα στενά του λιμανιού, σε σκηνοθεσία του μοναδικού Θοδωρή Παπαδουλάκη.

malaxiakais4Αν τα Χανιά ήταν ποτό, ποιο θα ήταν;

Αν υπήρχε ποτό με τ’ όνομα ΧΑΝΙΑ, μάλλον θα ήταν ένα κοκτέιλ που θα το ‘πινες ευχάριστα όλο το χρόνο και όχι μόνο τις τελευταίες σαράντα ημέρες του καλοκαιριού. Θα ‘ταν σίγουρα γλυκόπιοτο, μεθυστικό κ απολύτως εθιστικό, απ’ αυτά που όσο κι αν πίνεις, ακόμα κι αν σε χαλάει καμιά φορά, δεν το χορταίνεις!! Σίγουρα όμως, όσο καλό και να ‘ταν εκείνο το κοκτέιλ, δε θα έφτανε ούτε στα μισά, μια χανιώτικη τσικουδιά σ’ οποιαδήποτε γωνιά του τόπου μας. Μια τσικουδιά από τα κοσμοπολίτικα μαγαζιά του λιμανιού μέχρι τον πιο ξεχασμένο κούμο στα βουνά μας..

Ποιο είναι το πιο Χανιώτικο στιγμιότυπο που θα το θυμάσαι για πάντα;

Δεν είναι ένα, είναι πάρα πολλά! Από εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς με αμέτρητο χανιώτικο κόσμο, συναυλίες και αναρίθμητα πολιτιστικά δρώμενα, μέχρι ανάρμοστες συμπεριφορές στο δρόμο (χαστούκια κτλ) και παραμυθένιες παραλίες “πνιγμένες” στα ομπρελοκαθίσματα. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί (που το οφείλουμε) θα πρέπει να μην κρύβουμε τις κακές μας στιγμές…

Τι χρειάζεται αύριο κιόλας αυτή η πόλη;

Ευγενή άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό, υποδομές σε πάρα πολλά πράγματα και φυσικά σε ορισμένα θέματα είναι αναγκαίο ένα φρεσκάρισμα νοοτροπιών!! Βέβαια δεν πρωτοπορούμε μόνοι μας, πρωτοπορούμε σα χώρα γενικώς σ’ όλα τα παραπάνω…

Τι θα άλλαζες αύριο κιόλας στα Χανιά;

Αφού αναφέραμε τα περί νοοτροπίας παραπάνω, αυτό που θα ήθελα πολύ να δω στο κέντρο της πόλης είναι μια άμεση λύση για το πάρκινγκ. Μια δραστική αλλά και βολική για τον επισκέπτη ή ντόπιο λύση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να μην ξαναδούμε αυτοκίνητα από την Αγορά και πίσω! Μόνο πεζόδρομους, αφού όμως λυθεί πρώτα το πάρκινγκ. Επειδή όμως δεν είμαστε μόνο το κέντρο της πόλης, θα ήθελα καινούριο ΒΟΑΚ και γενικότερα καλύτερους δρόμους! Θα ήθελα την ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ σημασία στα χωριά μας που μαραζώνουν χρόνο με το χρόνο καθώς και την βοήθεια/διευκόλυνση, από αυτούς που πρέπει, για την “βαριά βιομηχανία” μας, τον τουρισμό.

Ποιο στέκι της πόλης χάθηκε και σου λείπει;

Στέκια, με την έννοια της πιάτσας, γεννιούνται, πεθαίνουν και ξαναγεννιούνται με την πάροδο των χρόνων. Π.χ. μ’ αρέσουν τα νέα στέκια της Χαλέπας ή της Ποτιέ, μου λείπει όμως και το Κουμ Καπί που σχεδόν σαπίζει ..

Ποιο είναι το μέρος της πόλης που πας όταν θες να ακούσεις τις σκέψεις σου;

Δεν είναι ένα αλλά ούτε πολλά. Είναι τα μέρη απ’ όπου προέρχομαι. Όχι απαρραίτητα σαν καταγωγή αλλά και σαν άνθρωπος, σαν τραγουδιστής, σαν φορέας συναισθημάτων. Είναι το σπίτι της γιαγιάς μου στην Τσακίστρα Κεραμειών που μου θυμίζει το “Χαιρέτη”, τον προπάππου μου. Τα κοκκινοχαλάσματα δίπλα στον πύργο του Μουζουρά που μεγάλωσε ο παππούς μου. Η “Περβολίτσα” που φαινεται στις φωτογραφίες και δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο, ακόμα κι ας μην έχει την ίδια συναισθηματική αξία που έχει για μένα. Μέρος που με ακούει είναι η Τάφρος ή το πλακόστρωτο του λιμανιού που έχω καταθέσει δικά μου πράγματα τραγουδώντας εκεί.. Δόξα τω Θεώ έχω μερικά τέτοια καταφύγια ψυχής κ ευχαριστώ τους δικούς μου και την πόλη μου γι΄ αυτό.

Πες μου κάτι που συμβαίνει μόνο στα Χανιά;

Θεωρώ πως είμαστε οι μεγαλύτεροι “κλέφτες του χρόνου” οι Χανιώτες. Ότι και να γίνεται θα ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για ένα γρήγορο καφέ στην πόλη ή στο λιμάνι, θα ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για 2 μέρες στην Παλαιόχωρα ή ακόμα για να βρεθούμε σπίτι με έναν ή δέκα φίλους! Υπάρχει όμως και το άλλο. Το βράδυ είμαστε όλοι φίλοι, κολλητοί και αλληλοχαιρετιόμαστε ενώ την ημέρα, οι καθρέπτες στα γυαλιά ηλίου μας, μάς επιτρέπουν να περάσουμε ξυστά ο ένας απ’ τον άλλο και να μην πούμε ούτε γεια….

Πως φαντάζεσαι τα Χανιά σε 20 χρόνια;

Για να μην μιλήσω πάλι για τρόπους σκέψεις και νοοτροπίες, θα συνεχίσω θετικά αυτη την συνέντευξη. Τα φαντάζομαι ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ. Να μην έχουν μοιάσει  με μεγαλούπολη. Να ‘χουν μείνει οι γειτονιές που σώζονται, τα στέκια, οι τσικουδίες-κεράσματα, οι φίλοι, τα ριζίτικα και οι χοροί μας. Φαντάζομαι μια πόλη που δε θα διώχνει τα παιδιά της, τουναντίον θα προσκαλεί όλο τον κόσμο! Φιλόξενη και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη πόλη. Να είναι μία πόλη που θα περιγράφεται μόνο με τ’ όνομά της. ΧΑΝΙΑ….

3 πράγματα μαζί: Έκτος από μουσικός έχω δουλέψει ως παραγιός σε εξωτερικά συνεργεία του ΟΤΕ, σερβιτόρος, μπάρμαν, δημοσιογράφος – ραδιοφωνικος παραγωγός-υπεύθυνος ενημερωτικού portal, πωλητής, χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών.

το αγαπημένο μου junk food στα Χανιά είναι το εθνικό μας σουβλάκι, DAGLA’S DOG burger και φυσικά (αν πιάνεται σαν πρόχειρο γεύμα) όλος ο κατάλογος των “ξενυχτάδικων” στην Αγορά

και το καλύτερο σύνθημα που έχω δει σε τοίχο είναι το “μη σκοτώνετε τα κουνούπια, άλλοι μας πίνουν το αίμα..”

Σε ποιο περίεργο μέρος (στα Χανιά πάντα) θα ήθελες να κάνεις ένα live;

Ξανά η απάντηση δεν είναι μία!! Μου ‘χει προταθεί να τραγουδήσω σε καράβι, στις φυλακές μέχρι και σε αποθήκη. Είπα “ναι σε όλα” απλά κάποια τελικά δεν έγιναν. Αν Διάλεγα εγώ, θα έκανα μια συναυλία στην “Περβολίτσα” (που δεν έχει ρεύμα) και μία στο ψυχιατρείο…

 

Info: Ο Μάνος Μαλαξιανάκης είναι τραγουδιστής – μουσικός. Μαζί με την μπάντα του, τον βρίσκουμε κάθε δεύτερη Κυριακή στο Άρωμα (Παλιό Λιμάνι), είναι έτοιμος να ηχογραφήσει 3 τραγούδια και επιβάλλεται – δεν αναβάλλεται  να ακούσετε το «Θα τα βάλω με τους δράκους» στο You tube – όπου έχει γράψει στίχους και μουσική.

Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο ΙΙΕΚ ΑΚΜΗ ΑΘΗΝΩΝ και ναι είναι και ο γνωστός Χοχλιδομανούσος.

Για τις εμφανίσεις του ανά το νησί μας και όχι μόνο, καθώς και για τα νέα του τραγούδια συντονιστείτε:

Facebook Page: Manos Malaxianakis-Μάνος Μαλαξιανάκης

YouTube Channel: Manos Malaxianakis

Written By
More from Go Hania

RELIGIOUS TRAVEL

Το Χανιώτικο γραφείο που έχει αναλάβει τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές διοργανώσεις. Η αιτία...
Read More

Leave a Reply