Κατερίνα Μακρυγιάννη: Η Χανιώτισσα σχεδιάστρια κοσμημάτων που φιγουράρει στην Vogue

Η Κατερίνα κατάγεται από τα Χανιά και το Πήλιο.  Οι αγαπημένες της ασχολίες σαν παιδί και σαν έφηβη ήταν το μπαλέτο και το θέατρο. Την αγάπη της για το Θέατρο αποφάσισε να την σπουδάσει στο Τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά το πέρας των σπουδών της την κέρδισε η επιχείρηση των γονιών της, το Τέχνημα ένα μαγαζί στα Χανιά που ασχολείται με την κατασκευή και την σχεδίαση κοσμημάτων. Στο Τέχνημα ξεκίνησε και η καριέρα της το 2005 ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα σχεδίου και χαρακτικής στη σχολή κοσμήματος L’arti orafe της Φλωρεντίας.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το κόσμημα;

Οι γονείς μου, Νίκος και Εύα Μακρυγιάννη, ξεκίνησαν μια μικρή επιχείρηση με κοσμήματα στα Χανιά, το Τέχνημα, το 1988, αυτό ήταν και η αιτία της επαγγελματικής μου εξέλιξης. Το πρώτο κόσμημα το είχα φτιάξει στα χρόνια του δημοτικού και είχε πουληθεί κιόλας!  Για την οικογένεια μου η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητα μας, σαν το ψωμί στο ελληνικό τραπέζι. Με αποτέλεσμα μέσα σε αυτό το έντονα καλλιτεχνικό περιβάλλον που μεγάλωσα, ανάμεσα σε σχέδια και δημιουργίες και μετά τις σπουδές μου στο θέατρο, να με κερδίσει η οικογενειακή επιχείρηση. Από μικρή ηλικία είχα αποφασίσει ότι θα την φτάσω όσο πιο μακριά γινόταν και τώρα νομίζω ότι είμαι σε καλό δρόμο.

Πώς θα προσδιόριζες την αισθητική της δουλειάς σου; Ποιο είναι το σήμα κατατεθέν σου;

Ξεκάθαρες, δυνατές γραμμές,  έντονα χρώματα, χρυσός. Αυτή είναι εν συντομία η αισθητική μου. Τα σχέδια μου είναι απλά, αποπνέουν μια δυναμική και συνήθως έχουν ένα έντονο κυρίαρχο στοιχείο κάθε φορά. Αγαπώ πολύ τα έξυπνα σχέδια αυτά που κρύβουν μια έκπληξη ή δεν φοριούνται με έναν μόνο τρόπο. Από τα πρώτα χρόνια ασχολίας μου με το κόσμημα είχα πάντα την αγωνία αν θα αποκτήσω το δικό μου στυλ, σαν των γονιών μου που νομίζω ότι μέσα στα χρόνια ξεχωρίζει. Τελικά σταμάτησε να μου είναι άγχος απλά σχεδίαζα όσα μου περνούσαν από το μυαλό για διαφορετικά στυλ ανθρώπων και custom made κοσμήματα που μου ζητούσαν πολλές φορές φίλοι και πελάτες. Έτσι απέκτησα ένα ύφος συγκεκριμένο, όχι σήμα κατατεθέν, όπως μου λένε όσοι αναγνωρίζουν τα κοσμήματα μου.

KATERINA (4)

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά;

Την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής  μου, καθώς πιστεύω ότι οι προτιμήσεις μας μπορούν να  αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και των αντιστοίχων εμπειριών, αγαπώ το χρυσό ακόμα και το χρυσό χρώμα, οπουδήποτε αυτό μπορεί να συναντηθεί. Ακόμα  με ελκύουν σαν μαγνήτη τα έντονα χρώμα κυρίως σε ορυκτές πέτρες. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στις περισσότερες συλλογές μου ο συνδυασμός χρυσού  και έντονου χρώματος κυριαρχεί, με εμπνέει η ζεστασιά του χρυσού που αγκαλιάζει και αναδεικνύει τόσο όμορφα τα έντονα χρώματα. Για μένα το κόσμημα πρέπει να αποπνέει ζεστασιά, να αγκαλιάζει την γυναίκα και να αναδεικνύει με θέρμη την ομορφιά της, όπως ακριβώς  πιστεύω ότι λειτουργεί και ο χρυσός.

Από τη στιγμή που θα πάρω απόφαση πως συγκεκριμένα σχέδια που έχω στο μυαλό μου θα παρουσιαστούν στην επόμενη κολεξιόν, για όλη τη διαδικασία αυτή, σχεδίαση – δημιουργία πρωτοτύπων – παρουσίαση – παράγωγη, χρειαζόμαστε ένα χρόνο.

Από που αντλείς την έμπνευση σου όταν σχεδιάζεις ένα κόσμημα;

Τα σχέδια ειλικρινά μπορεί να προκύψουν από παντού! Είναι δημιουργίες που απορρέουν από την φαντασία μου σε συνδυασμό με τις ατελείωτες ώρες στον πάγκο μου, δουλεύοντας και σχεδιάζοντας. Επηρεάζομαι από τα πάντα. Διαβάζω, ενημερώνομαι και παρακολουθώ τις εξελίξεις τις μόδας χωρίς να τις συμμερίζομαι κάθε φορά. Ένα όμορφο ντύσιμο σίγουρα θα με εμπνεύσει να σχεδιάσω ένα κόσμημα που θα ήθελα να το συνδυάσω. Τα custom made κοσμήματα που κατασκευάζω για πελάτες μου στα Χανιά με βάσει τις ανάγκες τους σε συνδυασμό με το στυλ μου  είναι σίγουρα μια ατελείωτη πηγή σχεδίων.  Ένα ταξίδι ή μια ταινία λειτουργούν επίσης σαν πηγές έμπνευσης. Μα σίγουρα από  τις ωραιότερες στιγμές είναι  όταν ένα σχέδιο κυριολεκτικά ξεπηδά μέσα από τις τεχνικές δυσκολίες  του επαγγέλματος. Στην προσπάθεια να βρεις τη λύση για το πως θα κάνεις το σχέδιο στο χαρτί πραγματικότητα μπορούν να προκύψουν τόσα πολλά σχέδια! Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπώ αυτή τη δουλειά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μπορέσεις να δεις ένα κόσμημά σου από απλή ιδέα στο μυαλό σου, να φιγουράρει σε μια βιτρίνα;

Από τη στιγμή που θα πάρω απόφαση πως συγκεκριμένα σχέδια που έχω στο μυαλό μου θα παρουσιαστούν στην επόμενη κολεξιόν, για όλη τη διαδικασία αυτή, σχεδίαση –  δημιουργία πρωτοτύπων – παρουσίαση – παράγωγη  χρειαζόμαστε ένα χρόνο.

Υπάρχουν κοσμήματα που πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια γυναίκα;

Σαν χαρακτήρας δεν είμαι απόλυτος άνθρωπος άρα δεν πιστεύω πως πρέπει μια γυναίκα οπωσδήποτε να κατέχει κάποιο συγκεκριμένο κόσμημα! Με σιγουριά όμως μπορώ να πω ότι κάποια κοσμήματα που διακρίνουμε ότι ταιριάζουν στον χαρακτήρα μας και αναδεικνύουν το στυλ μας,  έχουμε συνδεθεί μαζί τους συναισθηματικά κυρίως λόγω εμπειριών ή αναγνωρίζουμε τον ιδιαίτερο σχεδιασμό και την κατασκευή τους, αξίζει να τα αποκτήσουμε!

Κοσμήματα σου έχουν δημοσιευτεί από τους New York Times σε αφιέρωμα για την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, ως την Κινέζικη έκδοση της Vogue. Ποιος σε βοήθησε να μπεις τόσο δυνατά σε έντυπα του εξωτερικού με τέτοιο κύρος;

Η συνεργάτιδα μου και φίλη Μαρία Καστάνη με καταγωγή από τα Χανιά η οποία εδώ και πολλά χρόνια ζει στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται στο παγκόσμιο χώρο της μόδας.

Με την Μαρία ήταν μια καρμική συνάντηση! Την περίοδο που προσπαθούσα να βρω ένα παράθυρο για να παρουσιαστώ στον  κόσμο του εξωτερικού ή Μαρία ήρθε από το εργαστήριο μου, μέσω μιας κοινής φίλης  και μου άνοιξε την πόρτα! Από εκείνη τη στιγμή η Μαρία πίστεψε σε μένα, αναγνώρισε τα σχέδια μου και εγώ αναγνώρισα την διορατικότητα της  και  το ταλέντο της στον χώρο της επικοινωνίας. Είναι μια ευτυχής συνεργασία που μόλις έδειξε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα της.

Εκτός από τα διεθνή media συναντάμε δημιουργίες σου και σε διεθνή καταστήματα ή eshops;

Φυσικά, η επιτυχία που μας έδωσε μεγάλη αναγνώριση και προκάλεσε τη  ζήτηση από τα διεθνή media είναι η πώληση των κοσμημάτων μου στο παγκόσμια επιτυχημένο online κατάστημα του Net-a-porter.

KATERINA (3)

Είσαι από τις νέες ελληνίδες σχεδιάστριες με παρουσία στο εξωτερικό. Με λίγα λόγια τι έχεις αποκομίσει από αυτή την δημιουργική και εμπορική εξωστρέφεια;

Το ευχάριστο άγχος της δημιουργίας για  τον χώρο της παγκόσμιας μόδας! Αυτό είναι τόσο διαφορετικό από την δημιουργία για του ανθρώπους, φίλους και πελάτες της πόλης σου. Πρέπει να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου  και ειδικά την φαντασία σου να ξεφεύγει από τα όρια του και να πηγαίνει όσο πιο μακριά μπορεί. Επίσης οι ρυθμοί στην καθημερινότητα μου έχουν αλλάξει τελείως, είναι πολύ πιο γρήγοροι.  Γενικότερα η δουλειά μου έχει αλλάξει χαρακτήρα, η συναναστροφή με τους επαγγελματίες του εξωτερικού σε αναγκάζει να ανέβεις επίπεδο να τρέξεις,  να ακολουθήσεις τους ρυθμούς του παγκοσμίου εμπορίου. Όλος αυτός ο κόσμος με συναρπάζει είναι ένα όνειρο που γίνεται σιγά – σιγά πραγματικότητα.

Πως βλέπουν οι έξω τους έλληνες δημιουργούς σαν εσένα ;

Σχεδιαστές και κατασκευαστές συγχρόνως στο εξωτερικό δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό ήταν ένα δυνατό προβάδισμα που εκμεταλλεύτηκα ανοίγοντας τις πόρτες του εργαστηρίου μέσα από ένα μικρό φιλμ που γυρίσαμε με μια σκηνοθέτιδα και φίλη την  Ζωαννα Υφαντιδου, με θέμα την δουλειά και την καθημερινότητα στο εργαστήριο. Η αλήθεια είναι ότι τραβήξαμε τα βλέμματα και κερδίσαμε τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας την μαγεία της δουλειάς, την ομορφιά του χώρου μας και την οικογενειακή ατμόσφαιρα, που κινδυνεύει να εκλείψει στους χώρου του παγκόσμιου εμπορίου και της μόδας. Παράλληλα με την θετική απήχηση  στα  σχέδια μου, νομίζω για την ώρα η αντιμετώπιση του κόσμου μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και ευοίωνη.

Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;

Αυτό το όνειρο που μόλις ξεκίνησε,  να συνεχίσει να έχει σταθερά ανοδική πορεία και να κρατήσει στο χρόνο. Επιθυμώ ο κόσμος να αγαπήσει τα σχέδια μου και να θέλει να παρακολουθήσει την εξέλιξη μου.

Που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;

Αυτή τη στιγμή δημιουργίες μου βρίσκονται στο μαγαζί από όπου ξεκίνησαν όλα, στο Τέχνημα στα Χανιά. Ακόμα στο κέντρο της Αθήνας  στο Indigo Atelier και στο Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης.  Στην Ιμπιζα στο Rincón by Tara Matthews. Στην Γενεύη στο κατάστημα Jill Wolf Jewels. Στο Λονδίνο στο Viola. Στο Λίβανο στο κατάστημα της Joanna Dahdah  και στο online κατάστημα του Net-a-porter. | Website: www.katerinamakriyianni.com

Written By
More from GOHANIAMAG

Οι φυλές της παραλίας | Από την Ελληνίδα μανά ως τα ξεκ*λα

Είναι ρε φίλε που λες κάθε καλοκαίρι να πηγαίνεις στην παραλία και...
Read More

Leave a Reply