Η γιογκίνι της διπλανής πόρτας είναι Χανιώτισσα

Απ’ τη φωτογραφία στη Yoga και από την Αθήνα στα Χανιά. Η 28χρονη γιογκίνι Κατερίνα Πορτοκαλάκη αν και σπούδασε φωτογραφία η γνωριμία της με την αρχαία ινδική τέχνη της Yoga την έκανε να αλλάξει προσανατολισμό, αλλά και τόπο κατοικία, αφού όπως λέει η ίδια οι γρήγοροι ρυθμοί της Αθήνας την ώθησαν στην απόφαση της να μετακομίσει στα Χανιά.

katerina5«Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1988. Έχω τελειώσει τη Σχολή Φωτογραφίας και Οπτοκοακουστικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Η γιόγκα ήρθε στη ζωή μου κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων στα τέλη του 2008. Στο πρώτο μάθημα ανακάλυψα πόσο δύσκαμπτη ήμουν, παρόλο το μικρό της ηλικίας μου και κατά την διάρκεια όμως των μαθημάτων είδα το σώμα μου να αλλάζει. Έτσι, άλλαζα διάφορα στούντιο γιόγκα στην Αθήνα για να πάρω όσο περισσότερη γνώση μπορούσα από τους δασκάλους μου. Κάποια στιγμή με την παρότρυνση της δασκάλας μου Κικής Στάη αποφάσισα να πάω Ινδία όπου έκανα την πρώτη μου εκπαίδευση Σιβανάντα γιόγκα και απέκτησα επάρκεια διδασκαλίας του συγκεκριμένου είδους γιόγκα. Ερχόμενη πίσω συνέχισα να βλέπω διαφορετικά είδη γιόγκα, να γνωρίζω διαφορετικούς δασκάλους και να παραδίδω μαθήματα σε διάφορα μέρη και στούντιο. Επειδή θεωρώ ότι η γνώση δεν σταματάει ποτέ πρόσφατα πήρα το πτυχίο της Unnata Aerial Yoga»

katerina1«Μετά ήρθε η απόφασή μου να αφήσω την Αθήνα και να επιστρέψω στα Χανιά. Δεδομένου ότι οι ρυθμοί της Αθήνας ήταν γρήγοροι και ο διαθέσιμος προσωπικός χρόνος λίγος έψαχνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Εδώ δημιούργησα τον τελευταίο χρόνο το Chania Hatha Yoga Center που στεγάζεται στο κέντρο της πόλης. Ευτυχώς οι Κρητικοί με δέχτηκαν ανοιχτόκαρδα. Εξάλλου έχω καταγωγή από εδώ, επομένως είχα ήδη κάποιους γνωστούς. Κάποιοι απ’ αυτούς ήδη γνώριζαν την Γιόγκα οπότε υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση στα μαθήματα».

«Η Hatha Yoga είναι η βάση για μένα, πάνω σε αυτή βασίζονται κατά τη γνώμη μου όλα τα διαφορετικά είδη Γιόγκα. Η Hatha είναι ένα είδος που τονίζει την εντατική και συνεχή άσκηση, και ενθαρρύνει την επίγνωση του σώματος. Η επιστροφή στο σώμα επαναφέρει και τον νου στο παρόν. Ένας λόγος που κάνει την Γιόγκα τόσο αναζωογονητική είναι ότι, έστω και για μια μόνο στιγμή ,το μόνο που υπάρχει είναι η παρούσα πραγματικότητα».

katerina4«Διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ειδών Γιόγκα νομίζω ότι υπάρχουν αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τον ασκούμενο. Εννοώ τί του ταιριάζει και τί θέλει να πετύχει μέσα απ’ αυτή την πρακτική. Για μένα όλα τα είδη έχουν μόνο οφέλη και κοινό στόχο. Υπάρχουν παρόλα αυτά αντικειμενικές διαφορές μεταξύ τους και καλό θα ήταν ο ασκούμενος να ενημερωθεί πριν αρχίσει την πρακτική του. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που θέλει να ξεκινήσει τώρα, ότι η Γιόγκα είναι για όλους, δεν απευθύνεται αποκλειστικά δηλαδή στους φύσει ευλύγιστους, αλλά σε όσους έχουν θέληση και υπομονή να διευρύνουν τα όρια τους σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο».

«Η Γιόγκα είναι μια πνευματική κατάσταση για μένα. Η ηρεμία του νου όμως δεν είναι χειροπιαστή. Αντίθετα η πρόοδος μας σε μια στάση που προσπαθούμε καιρό είναι μετρήσιμη. Οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να προσπαθήσεις κάτι απτό (σωματικό) και στη συνέχεια να περάσεις σε κάτι άυλο (την ηρεμία του νου)». Γενικά όσο πιο κοντά στη φύση πηγαίνουμε τόσο στενότερη επαφή αναπτύσσουμε με τον πραγματικό μας εαυτό. Οπότε είναι σίγουρα διαφορετικά, οι ήχοι, η ενέργεια, το τοπίο. Όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα».

«Τα τελευταία 3 χρόνια της ζωής μου είμαι χορτοφάγος. Ομολογώ ότι πριν πάω στην Ινδία δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα γίνω, αλλά εκεί ένιωσα καλύτερα με το σώμα μου και με τον εαυτό μου που απείχα από κάθε τι ζωικό. Με έχει βοηθήσει ακόμη και ως άνθρωπο η χορτοφαγία , είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένας yogi για να νοιώσει αγάπη και σεβασμό σε κάθε ύπαρξη. Επιπλέον βοηθάει σε διαλογιστικό επίπεδο».

katerina9«Ο διαλογισμός είναι μια μορφή πνευματικής συγκέντρωσης. Συγκέντρωση στο τώρα, στο χώρο, τον χρόνο, στην μοναδική στιγμή που υπάρχει στ’ αλήθεια. Και αυτό επιτυγχάνεται χαλαρώνοντας το σώμα και την σκέψη από εξωτερικά ερεθίσματα και εστιάζοντας τον νου σε ένα αντικείμενο». Φυσικά, πιστεύω και στην ενέργεια. Δεν είναι κάτι υλικό, μπορείς μόνο να την νοιώσεις. Οπότε και με τα chakras συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Υπάρχουν όμως ασκήσεις που βοηθούν στο να νοιώσεις την ενέργεια σε κάθε chakra. Τουλάχιστον αυτό έχω νιώσει με την εμπειρία μου και φυσικά με τον διαλογισμό.

Μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει μαθητές που να είναι αρνητικοί στο πνευματικό κομμάτι. Μπορεί κάποιος να δει την γιόγκα ως κάτι πνευματικό αρκεί να είναι έτοιμος και δεκτικός ως προς αυτό. Για μένα ο καθένας μας θέλει διαφορετικό χρόνο και πρέπει να χάσει το “εγώ” του σε κάθε άσκηση και στη στάση ζωής του.»

Πηγή: planitismpalalaika.gr

Written By
More from GOHANIAMAG

Η δική σας συνταγή: Lemon Desserts

Λεμόνι, το οικείο σε όλους μας κίτρινο εσπεριδοειδές που με λίγη φαντασία...
Read More

Leave a Reply