«ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ» η συνέχεια της παλιάς Οκτάβας

Στις αρχές του 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ της οδού Βιβιλάκη και της αγίας Κυριακής, η εγκατάσταση των βιοτεχνιών επεξεργασίας δερμάτων και από τότε η έκταση αυτή ονομάστηκε Ταμπακαριά. Ελάχιστα εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία σήμερα, παρ΄όλο που τον πρώτο καιρό έφταναν σε αριθμό περίπου τα 80. Το «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ» είναι ένα απ΄αυτά, ανακαινισμένο από την δεκαετία του ΄80 σαν χώρος αναψυχής και διασκέδασης {μπαρ}, με την επωνυμία ΚΡΑ-ΚΡΑ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 το ΚΡΑ ΚΡΑ έχοντας κάνει τον κύκλο του σαν απλό μπαρ, μετατράπηκε σε μουσική σκηνή, πρώτα με το ιστορικό για τα Χανιά μουσικό σχήμα ΟΚΤΑΒΑ, στην πρωταρχική του μορφή, κι έπειτα με διάφορα άλλα σχήματα. Από τις αρχές του 2015 μετονομάστηκε σε «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ», επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του  και σε άλλους τομείς του πολιτισμού, ειδικά από φέτος με καινούργια πρόσωπα στην συνολική εποπτεία και στον σχεδιασμό, παρακολουθούμε εκτός από μουσικές εκδηλώσεις ποικίλου ύφους, θεατρικα δρώμενα, μουσικοχορευτικές βραδιές, βραδιές με θεματικό περιεχόμενο, παρουσιάσεις βιβλίων, και φυσικά την ΟΚΤΑΒΑ, όπου για κάποιο χρονική περίοδο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα είναι ανανεωμένη στο γνωστό πάλκο που αγάπησε και αγαπήθηκε από ένα μεγάλο μέρος του Χανιώτικου κοινού.
Φιλοδοξία των ανθρώπων που έχουν από φέτος την ευθύνη του «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ», είναι ο χώρος να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη μας, ένα μέρος όπου θα μπορεί να βρεί τόπο και τρόπο έκφρασης οποιαδήποτε καλλιτεχνική ανησυχια, οποιαδήποτε δημιουργία σε σχέση με τον πολιτισμό, του ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού. Συγχρόνως να γίνει ένα ‘στέκι’ όπου ο κάθε ένας θα ξέρει ότι η όποιαδήποτε πρόταση του γίνεται από τον χώρο, θα σέβεται πρώτα και κύρια τον χρόνο που σπατάλησε για να την παρακολουθήσει καθώς και τα χρήματα που ξόδευσε γι΄αυτήν .   Ήδη ο Νοέμβρης που πέρασε, ήταν ένας μήνας «γεμάτος» με τέτοιου είδους εκδηλώσεις, και οι άνθρωποι του «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ», μας υπόσχονται ότι πρόκειται να δούμε και να ακούσουμε πολλά ακόμα, βδομάδα με τη βδομάδα, επεκτεινόμενα μάλιστα καθ΄ολη την διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο κατά τη χειμερινή «σεζόν». Όσον αφορά την μουσική ψυχαγωγία και διασκέδαση, η ΟΚΤΑΒΑ έχει αναλάβει με τον τρόπο που αυτή ξέρει και για κάποιο χρονικό διάστημα, να «γεμίζει» τα Παρασκευοσάββατα χωρίς να αποκλείονται ενδιάμεσα της εβδομάδας και άλλες εκδηλώσεις. Από τα μέσα Γενάρη όμως θα υπάρχουν κι άλλες «παρεμβολές» με γνωστά σχήματα από Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και Χανιώτικων γκρουπ, ήδη υπάρχουν επαφές και συμφωνίες με αρκετά από αυτά.
Το ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ σαν μια συνέχεια της παλιάς Οκταβας, της γνωστής μουσικής σκηνής στο κέντρο της πόλης, με ανανεωμένο όμως ύφος όσον αφορά την αναζήτηση ποικίλων μορφών πολιτισμικής έκφρασης, μας υπόσχεται ότι ο μουντός επαρχιακός χειμώνας των Χανίων, μπορεί να αποκτήσει περισσότερη ζωή και χρώμα. Στο Χανιώτικο κοινό μένει να το διαπιστώσει αυτό στην πράξη, και στους ανθρώπους που έχουν τώρα την ευθύνη του χώρου, να κερδίσουν το στοίχημα που έχουν βάλει κυρίως με τον εαυτό τους.

Written By
More from Go Hania

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ Η Ελληνίδα που μαθαίνει στους Ισπανούς τα μυστικά της Ελληνικής κουζίνας

Ασχολήθηκε με την μαγειρική διότι στην Ισπανία της έλειπαν οι ελληνικές γεύσεις...
Read More

Leave a Reply