ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΚΑΚΗΣ…Το θέμα είναι τι κάνουμε στο παρόν και πώς οραματιζόμαστε το μέλλον!

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Β.Ε. ΧΑΝΙΩΝ.

Το θέμα είναι τι κάνουμε στο παρόν και πώς οραματιζόμαστε το μέλλον.

Συνέντευξη: Γιώργος Κολομπάκης
Φωτογραφίες: Πέτρος Παττακός cimelioteam.gr

Αντώνη εμφανίστηκες στην ζωή μας δυναμικά το τελευταίο έτος, αρχικά με τον Κισσαμικό – ΑΟΧ και αμέσως μετά με την υποψηφιότητα και την νίκη στις εκλογές του ΕΒΕΧ. Τι έκανε πριν από αυτά ο Αντώνης Ροκάκης;
Εργαζόμουν, όπως φυσικά συνεχίζω να κάνω, στην οικογενειακή επιχείρηση CreteFish.
Πόσα χρόνια λειτουργεί η εταιρεία και ποιες οι κύριες δραστηριότητες της σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας αλιευμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 25 χρόνια.
Ποια σημεία ήταν σημεία σταθμός για την ανάπτυξη της εταιρείας;
Κάθε μέρα για εμάς είναι και ένας διαφορετικός σταθμός, ένα στοίχημα με τον πελάτη μας που οφείλουμε να κερδίζουμε καθημερινά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία στιγμή στην εταιρεία, γιατί πολύ απλά είναι όλες σημαντικές: Από τα χαράματα που θα δούμε το πρώτο ψαράκι, μέχρι τη μεταφορά του στον πελάτη μας και τα συγχαρητήρια που θα δεχτούμε για το προϊόν και την υπηρεσία μας.
Και από τα ψάρια και μια τόσο αναπτυγμένη εταιρεία, στον Κισσαμικό. Τι οδήγησε εσένα να εμπλακείς με το ποδόσφαιρο;
Η αγάπη μου για την ομάδα του τόπου μου και οι παιδικοί μου φίλοι.
Ο Κισσαμικός ήταν ένα ακόμα business- project ή περισσότερο μεράκι και βοήθεια προς την ομάδα;
Το ποδόσφαιρο είναι το χόμπι, είναι το πάθος, είναι το παιδικό μας όνειρο που ποτέ δεν φεύγει από το μυαλό μας. Το να βοηθήσω τον τόπο μου να πάει ένα σκαλί πιο πάνω στο ποδόσφαιρο, το να δώσω την ευκαιρία σε νέα παιδιά να παίξουν μπάλα, αποτελεί για ‘μένα μια ιερή ευθύνη και επιλογή. Η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα μεράκι, πάθος, επιλογή. Το να ακούμε το όνομα του ΑΟΧ/Κισσαμικού στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, νομίζω πως είναι το χρέος μας.
Και εκεί που κάνεις το μεγάλο μπαμ είναι με την πρόταση συγχώνευσης με τον ΑΟΧ – που μεταξύ μας με τα λίγα ποδοσφαιρικά που ξέρω, όταν το άκουσα γέλασα. Και όμως η συγχώνευση έγινε και ο Ροκάκης βρέθηκε να παίζει μπάλα σε άλλο επίπεδο. Αλήθεια, «τι όνειρο είδες» και προχώρησες σε αυτή την κίνηση;
Πάντοτε στη ζωή μου πίστευα στη δύναμη της ενότητας. Το περιβάλλον πλέον για τέτοιες κινήσεις, έχει ωριμάσει. Ήθελα μια ομάδα δυνατή, πανελλαδικού επιπέδου, που να ενώνει όλο το νομό και να πρωταγωνιστεί στο ποδόσφαιρο.

Δεν ήταν όλα ρόδινα έτσι; Πες μας για τα φάουλ εντός και εκτός περιοχής, για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους;
Μου αρέσει να ταξιδεύω με φουρτούνα. Στη μπουνάτσα δεν έχει γούστο, το κάνουν όλοι. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι για να τα ξεπερνάμε και να δείχνουμε το μυαλό μας και την ψυχική μας δύναμη να τα ξεπερνάμε.
Δεν μου αρέσει να μιλάω και να αναμοχλεύω το παρελθόν και αρνητικές καταστάσεις. Αντιθέτως μου αρέσει να κοιτάω μπροστά. Όλα παίζουν το ρόλο τους, ακόμα και τα «φάουλ». Ξέρετε πόσα γκολ έχουν μπει μετά από εκτέλεση φάουλ; (γέλια) Το θέμα λοιπόν, είναι τι κάνουμε στο παρόν και πως οραματιζόμαστε το μέλλον.


Για να λέμε βέβαια την αλήθεια, η πορεία της ομάδας σε δικαιώνει. Τι βλέπεις για το αύριο του ΑΟΧ – Κισσαμικός;
Βλέπω έναν ΑΟΧ/Κισσαμικό να πρωταγωνιστεί, να παίζει ωραία μπάλα, να εκπροσωπεί επάξια το χανιώτικο ποδόσφαιρο σε όποια κατηγορία κι αν βρίσκεται, να ενώνει τους Χανιώτες στο γήπεδο και να δημιουργεί προϋποθέσεις υψηλού επιπέδου.
Για να σε δυσκολέψω λίγο. Ακούμε για στενές σχέσεις με τον Μαρινάκη του Ολυμπιακού, για ομάδα δορυφόρο, για επιρροή του Ολυμπιακού στα ενδότερα του ΑΟΧ – Κισσαμικού…
Ο δορυφόρος της Γης είναι η Σελήνη και είναι ο μοναδικός κοντινός σ’ εμάς δορυφόρος που αναγνωρίζω. Με τον Μαρινάκη είμαστε φίλοι και αυτό δεν το έκρυψα ποτέ. Άλλωστε οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη έχω την αίσθηση ότι θα ήθελαν να τον γνωρίζουν. Από ‘κει και πέρα, επιρροές δεν υπάρχουν. Αυτός έχει την ομάδα του, εγώ τη δική μου.Έτσι κι αλλιώς όμως, πάντα ακούγονται και πάντα θα ακούγονται διάφορα. Αναρωτιέμαι: δεν μπορούν κάποιοι κύριοι να χωνέψουν ότι η ομάδα στέκεται στα δικά της πόδια και πάει καλά; Πρέπει σώνει και καλά να εξαρτάται το καλό μας από άλλους.

Με τον Μαρινάκη είμαστε φίλοι και αυτό δεν το έκρυψα ποτέ. Άλλωστε οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτή την συνέντευξη έχω την αίσθηση ότι θα ήθελαν να τον γνωρίζουν.

Όπως και να χει η πορεία της ομάδας – τα αποτελέσματα θα τα κρίνουν όλα. Και εκεί που λες, ξεμπερδέψαμε με τον Ροκάκη (χαχαχαχα) να ‘τος επικεφαλής ψηφοδελτίου για τις εκλογές του ΕΒΕΧ. Άλλο όνειρο είδες πάλι εδώ;
Η αλήθεια είναι πως όντως είδα ένα όνειρο και δεν το έκρυψα: να κάνουμε τα Χανιά κέντρο επιχειρηματικότητας.
Προσωπικά σε είχα για αουτσάιντερ – δεν σου κρύβω ότι έβαλα και στοίχημα ότι θα χάσεις αξιοπρεπώς, αλλά θα χάσεις. Όπως καταλαβαίνεις έχασα, γιατί τελικά το πήρες το μεγάλο μαγαζί του Νομού. Για πες μας λίγα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον προεκλογικό αγώνα;
Ο προεκλογικός αγώνας ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, όπως και για πολλούς συναδέλφους μου. Έχω μάθει να παίζω ανοιχτά, καθαρά. Σε αυτές τις εκλογές είδα άλλα. Πιστεύω, αν με γνώριζες πάντως, δε θα έβαζες στοίχημα.
Φτάσαμε στην νίκη του συνδυασμού σας και το επόμενο που ακούγαμε είναι «Το κοπέλι μέχρι χθες ούτε απόξω δεν είχε περάσει, θα διοικήσει ολόκληρο ΕΒΕ;» . Ποια είναι τα πρώτα βήματα που έχετε ήδη κάνει και ποια τα αμέσως επόμενα ώστε το ΕΒΕ Χανίων να προχωρήσει δυναμικότερα στο άμεσο μέλλον;
Η αλήθεια είναι πως ούτε καν είχα ξαναψηφίσει σε εκλογές του επιμελητηρίου και αυτό δεν το έκρυψα ποτέ. Αλλά αυτός ήταν και ένας λόγος που ήθελα να ασχοληθώ. Κάτι έφταιγε που τόσοι επιχειρηματίες ούτε καν ψήφιζαν, ούτε καν ήξεραν που είναι το επιμελητήριο. Όλο αυτό λοιπόν αλλάζει. Το επιμελητήριο γίνεται ο πραγματικός συνεργάτης του επιχειρηματία, στον οποίο άλλωστε ανήκει.
Ένα από τα πρώτα μας βήματα που έχουμε ήδη κάνει, είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και σύνεση με τα χρήματα του επιχειρηματία, αλλά και προτεραιότητες ως προς τις δαπάνες.
Στους άμεσους στόχους μας είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, events επιχειρηματικότητας διεθνούς επιπέδου, ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, αναβάθμιση εξωτερικών σχέσεων.
Δεν σου κρύβω, ότι από το στόμα σου δεν άκουσα το γνωστό «Παραλάβαμε καμένη γη» και είναι προς τιμήν σου. Αλήθεια όμως, επειδή θεωρώ ότι το ΕΒΕΧ είχε κάνει βήματα προόδου, ποιοι τομείς θεωρείς ότι χρειάζονται ακόμα αναβάθμιση;
Όλοι οι τομείς χρειάζονται αναβάθμιση προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε πραγματικό «εργαλείο» στα χέρια του επιχειρηματία. Οι ταχύτητες πλέον είναι απίστευτα γρήγορες σε όλα τα επίπεδα.
Τι είναι αυτό που η νέα διοίκηση του ΕΒΕΧ έχει ορίσει ως κομβικό στοιχείο που θα ορίσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τις επιχειρήσεις του Νομού μας;
Η αλλαγή φιλοσοφίας και προσδιορισμού της ορθολογικής ανάπτυξης σε συνάρτηση με την ποιότητα, είτε αυτό έχει να κάνει με προϊόντα, είτε με παροχή υπηρεσιών.
Κλείνοντας, ας αφήσουμε τις business και ας μιλήσουμε για τον Αντώνη. Υποθέτοντας ότι η καθημερινότητα σου είναι γεμάτη εργασιακή πίεση και ο χρόνος λίγος, πως χαλαρώνεις; Τι σε ξεκουράζει;
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η δουλειά για ‘μένα δεν είναι αγγαρεία, αλλά αντιθέτως κάτι που με εξιτάρει. Επομένως έχω μάθει στην εργασιακή πίεση. Αυτό βέβαια που με ξεκουράζει, είναι η οικογένεια μου: η γυναίκα μου και ο γιος μου.

Φίλοι; Πολλοί ή λίγοι και καλοί;
Φίλοι λίγοι, καλοί
και αληθινοί.
Τι σημαίνει ιδανικός χρόνος
με τους φίλους σου;
Απ’ όσο διαρκεί μια ματιά μέχρι το άπειρο.
Τι θέλει ο Αντώνης
να του ξημερώσει
σε προσωπικό επίπεδο;
Να δω τον γιο μου να προοδεύει και να με ξεπεράσει.

fast track info

Αγαπημένη ομάδα
(εκτός ΑΟΧ/Κισσαμικού);
Napoli
Αγαπημένος τραγουδιστής;
Κονταρός
Αγαπημένος ηθοποιός;
Μάνος Κατράκης
Ένα τραγούδι που σε συγκινεί;
Sinatra – I did it my way
Ποιο είναι το ομορφότερο
μέρος των Χανίων;
Κίσαμος
Κρέας ή ψαρί;
Ψάρι
Κρασί ή μπύρα;
Κρασί
Άσπρο ή μαύρο;
Άσπρο
Βουνό
ή θάλασσα;
Θάλασσα

Written By
More from Go Hania

Το Νησί | Καρέ Καρέ

Σε μια εποχή που η μια μετά την άλλη οι σειρές είναι...
Read More

Leave a Reply