Ένα γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό με κρητική ματιά

Αν το καλοκαίρι μέσα στην πόλη δεν σου δίνει Εscape…τι να το κάνεις;

Tότε ή δεν είσαι στην σωστή πόλη ή δεν την ψάχνεις καλά!

Απόδραση και Μεξικάνικο μπορούν να πάνε μαζί : γιατί το έθνικ φαγητό είναι πάντα μια δημιουργική απόδραση.

Αν περάσεις την βόλτα σου από την οδό Ελύρου και Πολυρρήνιας 27 , Χανιά

Θα ανακαλύψεις το πιο απίθανο  Μεξικάνικο Στέκι, όπου ο εμπνευστής του  Δημήτρης Μαλανδρένης σε καλωσορίζει και σε μυεί με τον πιο πρωτότυπο τρόπο σε μεξικανικές γεύσεις με κρητικές πρώτες ύλες!

Και όμως γίνεται!

Για αυτό και εμείς μπήκαμε μέσα, καθίσαμε μαζί του κι αρχίσαμε την κουβέντα για το μυστήριο και τον θρύλο της μεξικανικής κουζίνας.

Ως γνωστόν «κουβεντιάζοντας» …έρχεται η buen provecho

– Τι θέλησες να μεταφέρεις στην γαστρονομία των Χανίων με το Matzénta kuzina del sol

-Αρχικά θέλουμε με τον συγκεκριμένο χώρο να ανακαλύψουμε μια άλλη αστική πλευρά της πόλης των Χανίων, να δημιουργήσουμε ένα off the beaten path προορισμό. Στον εξωτικό Κουμπέ, όπως τον αποκαλούμε. Σε επίπεδο γαστρονομίας τώρα, βασικός μας στόχος είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης μας την αυθεντική μεξικανική γαστρονομία και τα κοινά της χαρακτηριστικά με την Κρήτη.

-Υπάρχουν δηλαδή ίδια, κοινά σημεία στις γεύσεις της Κρήτης και του Μέξικο;

-Μα φυσικά και ναι! Αυτή είναι και η βασική μας ιδέα άλλωστε. Στο Μεξικό μαγειρεύουν με τα βασικά μας υλικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, η ματζουράνα, οι κολοκυθοανθοί, αβοκάντο, φραγκόσυκα , ρεβύθια, κουνέλι και τόσα μα τόσα άλλα κοινά στοιχεία.

-Ποια είναι εκείνα τα πιάτα του menu που έρχονται πρώτα στην προτίμηση όσων δοκιμάζουν τις νοστιμιές εδώ;

-Νομίζω ότι το άγριο ψάρι στα μπανανόφυλλα και το βιολογικό χοιρινό στον αυθεντικό φούρνο barbacoa έχουν κερδίσει τους φίλους μας. Επίσης παρουσιάζει μεγάλη ανταπόκριση μια vegan γευστική επιλογή , το αλμυρό ξεροτήγανο με τσιγαριαστά χόρτα και ένα αυθεντικό mole Ηρακλειώτικης σουλτανίνας.

-Είναι αλήθεια ότι η μεξικανική κουζίνα αξιοποιεί γεύσεις από την φύση που εμείς δεν τις εντάσσουμε πολύ εύκολα στην κουζίνα μας όπως μάνγκο, αβοκάντο, φραγκόσυκα κ.α.;

-Στο Μεξικό τρώγονται τα πάντα, και εννοούμε τα πάντα. Φυσικά , τα φρούτα που αναφέρεις, εννοείται πως έχουν ενταχθεί στην γαστρονομία όπως και πολλά ακόμη, αλλά μην ξεχάσουμε επίσης ότι καταναλώνονται όλα τα είδη κρέατος και ψαριών.

-Ειδικά το καλοκαίρι οι άνθρωποι επιζητούν ακόμα περισσότερο μια διαφορετική γευστική εμπειρία;

-Ζούμε σε εποχές που υπάρχει μεγάλη πίεση , από όλα όσα μας συμβαίνουν. Η ανάγκη για αποσυμπίεση μέσω μιας διαφορετικής εμπειρίας είναι πέρα για πέρα σημαντική. Αυτό προσπαθούμε να προσφέρουμε στο Μatzenta Κuzina del sol, μια νέα ταξιδιάρικη εμπειρία επικοινωνίας.

-Εσένα ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου πιάτο ως Matzénta Specialist;

-Χαχα, ωραία ερώτηση ! Εγώ είμαι άνθρωπος που συγκλονίζομαι με το ceviche (φρέσκο ωμό ψάρι που παρασκευάζεται σε χυμό από φρέσκα εσπεριδοειδή)  . Νομίζω ότι ο συνδυασμός με μαλωτήρα και δίκταμο είναι πολύ ταξιδιάρικος

-Υπάρχουν συνταγές ακόμα και με κρητικά φύλλα μπανάνας;

-Ακριβώς, στο Μεξικό ονομάζονται ojas de platano και χρησιμοποιoύνται παντού στην μαγειρική. Εμείς τυλίγουμε το κρέας μας σε φύλλα μπανάνας όπως ατμίζουμε και το άγριο ψάρι μας μαζί με πράσινα βιολογικά φασολάκια Αποστολάκη.

-Η μεξικανική κουλτούρα στην κουζίνα από τι χαρακτηρίζεται;

-Οι βασικές επιρροές είναι φυσικά οι Ισπανοί και οι Γάλλοι. Φυσικά η βασική κουλτούρα έχει προσδιοριστεί από την παρουσία των ιθαγενών ινδιάνικων φυλών. Κυρίως Inkas και Μayas. Δυο είναι τα βασικά στοιχεία: πιπεριές και καλαμπόκι.

-Με δυο λέξεις πως θα περιέγραφες το φετινό καλοκαίρι στο Matzénta kuzina del sol;

-Καλύτερα με 8 λέξεις!!! Ένα γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό με κρητική ματιά.

Tags from the story
, , ,
Written By
More from Go Hania

Όταν η Αισθητική συναντά την Ποιότητα Γιακουμάκης Tiles

Όταν η Αισθητική συναντά την Ποιότητα   Η πολυετής εμπειρία και η...
Read More

Leave a Reply