Σταύρος Λαμπρόπουλος: Χανιώτης είσαι όταν απολαμβάνεις τα απλά πράγματα που κάνουν την ζωή μας πιο όμορφη

Ο Σταύρος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αγγλία και τα Χανιά. Πήρε δίπλωμα κεραμικής τέχνης, αλλά απασχολείτε επαγγελματικά με τη μουσική τα τελευταία 19 χρόνια έχοντας πολλές και διαφορετικές εμπειρίες από διάφορα είδη ελληνικού και ξένου τραγουδιού. Επέστρεψε μόνιμα στα Χανιά πριν 8 χρόνια όπου ζει και εργάζεται ως τραγουδιστής – μουσικός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΟΜΠΑΚΗ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ (MIKEPSA)

Που γεννήθηκες και μεγάλωσες και πότε ήρθες στα Χανιά;

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Αθήνα και στην Αγγλία. Στα Χανιά ερχόμουν για διακοπές κάθε χρόνο μέχρι που εγκατασταθήκαμε μόνιμα το 1993 όταν ήμουν έφηβος. Πήγα λύκειο εδώ και ήταν καθοριστικά τα χρόνια που πέρασα εδώ στα ακούσματα μου και την μετέπειτα αναζήτηση μου στο μουσικό κομμάτι. Άλλωστε το πρώτο μέρος που έπαιξα δημόσια ήταν για τους συμμαθητές μου (1ο ΤΕΛ Χανίων) σε  μια σχολική γιορτή και στις τότε μαθητικές καταλήψεις.

Τι σου έχει μείνει από τα παιδικά σου χρόνια στην γειτονιά; Είναι ίδια σήμερα;

Επειδή το σπίτι μου ήταν έξω από τα Χανιά ,η “γειτονιά” μου ήταν το χωριό. Αυτό που έχει αλλάξει είναι πως τότε υπήρχε πιο πολύ αυτό που λέμε “ζωή”. Παιδιά που παίζαμε τα παιχνίδια της παρέας στο δρόμο, κόσμος στα 3 καφενεία και συζητήσεις που κρατάγανε μέχρι αργά τις καλοκαιρινές νύχτες. Τώρα αυτό έχει αλλάξει.  Το χωριό όμως δεν το αλλάζω και μου αρέσουν οι αναμνήσεις και η ηρεμία που μου δίνει.

Έφυγες ποτέ για μεγάλο διάστημα από τα Χανιά και γιατί;

Από τα Χανιά έλειπα 12 χρόνια όπου ήμουν στην Αθήνα για επαγγελματικούς κυρίως λογούς.

Υπάρχει κάποια πόλη που έχεις επισκεφτεί – εντός και εκτός Ελλάδας – που σου άφησε άρωμα Χανίων;

Έχω πάει σε αρκετές πόλεις εντός και εκτός Ελλάδος, τα Χάνια διατηρούν μια μοναδικότητα σε αυτό το κομμάτι. Τα Χανιά, λοιπόν, έχουν αυτό το μοναδικό «άρωμα» που το βρίσκεις μόνο εδώ. Όταν βλέπεις το φάρο στο λιμάνι ρε παιδί μου «βλέπεις» και νιώθεις ότι εδώ είναι τόπος που έχει πολλά να πει μέσα από την ιστορία του και την πολύ- πολυτισμικότητα που τον έχουν διαμορφώσει μέσα στους αιώνες.

Είσαι σίγουρα Χανιώτης στην ψυχή όταν / αν / … διατηρείς αυτή την θετική στάση και όρεξη για τα απλά πράγματα που κάνουν την ζωή μας πιο  όμορφη. Μέσα σε αυτά είναι και η καλημέρα από αγνώστους μέσα σε ένα ιατρείο, στο ασανσέρ, στον δρόμο  και γενικά στην καθημερινότητα.

Κάθε χρόνο μου αρέσει να προκαλώ τον εαυτό μου στο να ανακαλύπτω καινούργια οριακά πράγματα. Ήρθε η στιγμή της ανανέωσης λοιπόν και θα σου πω ότι ετοιμάζω δυο τραγούδια το καλοκαίρι και ένα για τον χειμώνα συν το ότι φέτος θα προσπαθήσω να παρουσιάσω κάτι ακόμα πιο καλό στις εμφανίσεις μου (ίσως και κάποια έκπληξη) όπως προσπαθώ να  κάνω κάθε νέα σεζόν.

Ποιο τραγούδι είναι το σάουντρακ της πόλης μας;

Νομίζω το «Φωτιά στο λιμάνι» από τα Ξύλινα Σπαθιά του Παυλίδη. Απλά έχει το κάτι που κουβαλάμε σαν ανάμνηση όλοι εμείς εκείνης της εποχής.

LAMBROPOYLOS (3)Αν τα Χανιά ήταν ποτό, ποιο θα ήταν;

Βιοχύμ… ουπς (δεν ξέρω αν κάνει να πω μάρκα).

Ποιο είναι το πιο Χανιώτικο στιγμιότυπο που θα το θυμάσαι για πάντα;

Η στιγμή πριν πολλά πολλά χρόνια που ήθελες 25λεπτα με μισή ώρα να διασχίσεις καλοκαίρι το Παλιό λιμάνι από το Φιρκά στο Παλλάς. Χρώματα, αρώματα, μουσικές και καλή καλοκαιρινή διάθεση.

Τι χρειάζεται αύριο κιόλας αυτή η πόλη;

Να γίνει πάλι φιλική στον πολίτη. Ένας δρόμος εισόδου για όλο το λιμάνι πολλές απαγορεύσεις , που δεν υπήρχαν παλιά και όμως η πόλη αυτή ήταν από τις ωραιότερες στην Ελλάδα και «νοικοκυρεμένη» ταυτόχρονα …και ας ήταν λίγο πιο «χύμα» τα πράγματα.

Τι θα άλλαζες αύριο κιόλας στα Χανιά;

Το απάντησα εν μέρη πιο πάνω. Την τόση αυστηρότητα σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς σχέδιο όμως, που κάνει την καθημερινότητα πιο δύσκολη και βέβαια την από μεριάς του πολίτη νοοτροπία του κάνω την δουλειά μου και δεν σέβομαι τον διπλανό μου.

Ποιο στέκι της πόλης χάθηκε και σου λείπει;

Πολλά τα στέκια που χάθηκαν ή που δεν είναι πια το ίδιο. Το Street, το Sante και άλλα. Υπάρχουν όμως ευτυχώς και άλλα αρκετά στέκια στην πόλη που κρατάνε αυτό το κάτι.

Ποιο είναι το μέρος της πόλης που πας όταν θες να ακούσεις τις σκέψεις σου;

Συνήθως βγαίνω έξω από την πόλη για αυτό ή στο παλιό λιμάνι αργά το βραδύ η νωρίς το πρωί… ηρεμία και μεγαλείο μπροστά στα μάτια σου .

Πες μου κάτι που συμβαίνει μόνο στα Χανιά;

Δόξα το θεό αυτή η πόλη έχει αρκετές δράσεις και πρωτοβουλίες κυρίως εθελοντικές, από κάποιους που βάζουν ο καθένας την «νότα» του και κάνουν την πόλη μας και την ζωή πιο όμορφη. Υπάρχει ακόμα αρκετή ανθρωπιά και χαμόγελο. Αυτό θέλω να πιστεύω ότι μας κάνει «μοναδικούς» γιατί από φυσικές  ομορφιές άλλο τίποτα. Άνθρωποι λοιπόν έστω και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Πως φαντάζεσαι τα Χανιά σε 20 χρόνια;

Με τις τεράστιες αλλαγές που βλέπουμε συχνά στον κόσμο γενικότερα δεν μπορώ ούτε να φανταστώ πως θα είναι. Ελπίζω όμως πως θα διατηρηθούν τα καλά στοιχειά.

Βλέπεις να έχουν επηρεαστεί οι Χανιώτες από την κρίση και τα μνημόνια;

Σίγουρα η κρίση μας έχει επηρεάσει όλους. Αν μας έχει κάνει κάτι όμως να είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση αυτό πιστεύω ότι είναι ο τουρισμός, και το φυσικό περιβάλλον που από μόνο του συμβάλει στην ηρεμία και το ευ ζην .

Πέρυσι ήσουν στο Salle με μεγάλη επιτυχία. Τι μπορείς να αποκαλύψεις για την επόμενη σεζόν;

Κάθε χρόνο μου αρέσει να προκαλώ τον εαυτό μου στο  να ανακαλύπτω καινούργια οριακά πράγματα. Ήρθε η στιγμή της ανανέωσης λοιπόν και θα σου πω ότι ετοιμάζω δυο τραγούδια το καλοκαίρι και ένα για τον χειμώνα συν το ότι φέτος θα προσπαθήσω να παρουσιάσω κάτι ακόμα πιο καλό στις εμφανίσεις μου (ίσως και κάποια έκπληξη) όπως προσπαθώ να  κάνω κάθε νέα σεζόν.

Ποιο από τα δικά σου τραγούδια θα ήθελες να ακούσεις από τα ραδιόφωνα της Αθήνας αύριο το πρωί;

Το τραγούδι «Ένα» που είναι και από τα αγαπημένα μου

Σε ποιο περίεργο μέρος (στα Χανιά πάντα) θα ήθελες να κάνεις ένα live;

Ένα; χαχαχα. Υπάρχουν πραγματικά πολλά σημεία που θα ήθελα να κάνω ένα live και μάλιστα με εναλλακτικά τραγούδια από αυτά που έλεγα παλιότερα.

 

 

INFO

Για τις εμφανίσεις του, καθώς και για τα νέα του τραγούδια συντονιστείτε :

Facebook Page: https://www.facebook.com/Stavros.Lampropoulos.official.page/

YouTube Channel:STAVROS LABROPOULOS https://www.youtube.com/channel/UCkxoe5PnzLJORBO9KGzq34A

Written By
More from GOHANIAMAG

Τα καλά νέα του Δεκαπενταύγουστου | Μόνο 4 τροχαία στα Χανιά

Αυτά και αν είναι καλά νέα. Έχοντας συνηθίσει τα τροχαία να είναι...
Read More

Leave a Reply