Ρεπορτάζ: Ξέρεις ότι είσαι Χανιώτης όταν… Ότι βάλεις πάει

”Χανιά… Χανιά τα ωραία τα Χανιά! Η αγαπημένη μου πόληθυμόμαστε να φωνάζει η Σοφία Παυλίδου στους δύο ξένους του Mega στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και μέχρι σήμερα αυτή η ατάκα νομίζω πως μας ακολουθεί ακόμα. Μια πόλη σαν βγαλμένη απ’ τα χείλη ενός έμπειρου παραμυθά, γεμάτη μουσική, ήλιο και παράξενους ανθρώπους, γεμάτους δίψα για ζωή. Μια πόλη που δεν έμαθε να συμβιβάζεται και δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από αυτό που της αξίζει, την πρωτιά! Λίγο εγωιστικό, αλλά κατά βάθος ειλικρινές.

Από τον Μάνο Σταυρινό | Φωτογραφίες: Άννα Γιουρμετάκη

Τι είναι αυτό όμως που μας κάνει και νιώθουμε Χανιώτες; Πιο είναι αυτό το μυστικό που για τον καθένα είναι ξεχωριστό αλλά για όλους καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα; Πήραμε τους δρόμους ένα βράδυ και είπαμε να τους ”παρακατσέψουμε”. Να δούμε τι είναι αυτό που τους κάνει να νιώθουν ξεχωριστοί, να νιώθουν όχι απλά Έλληνες, όχι απλά Κρητικοί, αλλά Χανιώτες με δόξα και τιμή!

Κάναμε μια χαλαρή βόλτα γύρο στης 12:00  στο παλιό λιμάνι, στην πηγή της διασκέδασης, αυτής της πόλης και ρωτήσαμε φάτσες ζωηρές, χαρούμενες και ανέμελες. Πρόσωπα που ξέραμε πως θα μας δώσουν ειλικρινείς αλλά και αφοπλιστικές απαντήσεις. Και πιστέψτε μας, ένα πράγμα που σε κάνει να νιώθεις Χανιώτης είναι η αφοπλιστική ειλικρίνεια που έχεις και φυσικά η άγνοια κινδύνου για αυτά που ξεστομίζεις!

Ακούσαμε πολλά, άλλα κλασσικά, άλλα μοναδικά και άλλα τόσο μα τόσο αληθινά. Οι περισσότεροι ξέρουν ότι είναι Χανιώτες όταν βγαίνουν την βόλτα τους στο παλιό λιμάνι, άλλοι για τον καφέ τους, άλλοι για να δουν την πανέμορφη θέα και άλλοι για να κάνουν έναν περίπατο στα σοκάκια της παλιάς πόλης με τα πόδια ή με το ποδήλατό τους. Το λιμάνι έχει το κοινό του και είναι πολύ μεγάλο. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά Λιμάνια υπάρχουν πολλά, σαν των Χανίων όμως μόνο ένα”.

Μια παρέα μας υπογράμμισε πως νιώθεις Χανιώτης όταν ζεις σε μια πόλη που συνδυάζει άνετα χειμώνα- καλοκαίρι και ανθρώπους απ όλες τις μεριές του κόσμου, λόγω τουρισμού. Φυσικά θεωρείται αυτονόητο ότι νιώθεις Χανιώτης όταν ανοίγει η καρδιά σου μόνο και μόνο που ζεις και μεγαλώνεις εδώ, σε αυτή την πόλη που όταν θες να κατέβεις στο κέντρο λες ”θα κατέβω στα Χανιάκαι το σπίτι σου μπορεί να είναι πέντε βήματα παρακάτω. Οι πιο κατηγορηματικοί μας απάντησαν ότι νιώθουν Χανιώτες έτσι κι αλλιώς.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη πάστα ανθρώπων, εκείνοι που ζουν για την διασκέδαση, που νιώθουν Χανιώτες όταν βγαίνουν έξω! Πίνουν ρακές, ακούν κρητικά ή ανεβαίνουν πάνω στα τραπέζια, βγαίνουν φωτογραφίες παντού, γυρίζουν σπίτι μετά την πρωινή μπουγάτσα μα πάνω απ’ όλα νιώθουν Χανιώτες γιατί  “Ότι βάλεις πάει!!!” Αυτή η πάστα είναι η πιο ζωντανή, η πιο ανέμελη, η πιο χαλαρή αλλά συνάμα και η πιο επικίνδυνη για να σε παρασύρει κοντά της, σε ένα ξενύχτι δίχως αύριο.

Τα Χανιά έχουν πολλούς και διαφορετικούς κόσμους ανθρώπων. Άλλοι πιο φανταχτεροί, άλλοι πιο ήσυχοι και χαλαροί. Κάποιους τους βλέπεις κάθε μέρα θες δε θες και κάποιοι άλλοι κάνουν την εμφάνισή τους όποτε εκείνοι θέλουν. Ο καθένας νιώθει Χανιώτης αφενός γιατί έτσι του αρέσει και αφετέρου για λόγους που σίγουρα δεν είναι και εύκολο να αντιληφθείς τις περισσότερες φορές. Είμαστε ένας τρελός λαός μα έχουμε ένα σημαντικό κοινό που θα μας δένει πάντα, είμαστε Χανιώτες όταν αγαπάμε τον τόπο μας πιο πολύ και από την ίδια μας την ζωή. Και είμαστε πρόθυμοι να πιούμε μέχρι θανάτου για να το αποδείξουμε, αφού όπως είπαμε και πιο πριν…. Ότι βάλεις πάει!!!!

Written By
More from GOHANIAMAG

“Στο λιμάνι των Χανίων” το λαϊκό σουξέ του καλοκαιριού | Video

Ο Κωνσταντίνος Κανδήρος κάνει σουξέ το λιμάνι των Χανιών με το νέο...
Read More

Leave a Reply