Γιάννης Μαλανδράκης Ο Δήμαρχος δεν παίρνει ποτέ ρεπό!

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που σίγουρα απέχει πολύ από αυτό που αποκαλούμε το “τυπικό παράδειγμα” ενός μέσου δημάρχου είναι ο Γιάννης Μαλανδράκης. Με μάτια ορθάνοιχτα ξέρει να μη βιάζεται και να περιμένει. Οι περισσότεροι βιάζονται να μιλήσουν πρώτοι και καταλαβαίνουν εκ των υστέρων πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Και έχει και την επιμονή. Τον δύσκολο δρόμο ακολουθεί. Κι αυτό είναι που τον έχει βγάλει ασπροπρόσωπο. Ακόμα και στις μεγάλες καταστροφές κατέβηκε κάτω στα χαλάσματα με τους πολίτες. Και σήκωσε τα μανίκια. Κι ειδικά μετά
την επανεκλογή του, δε θεωρεί τίποτα δεδομένο. Το αντίθετο. Σκοπεύει να γυρίσει εκεί κάτω. Γιατί μόνο έτσι βλέπει, ακούει, καταλαβαίνει και δεν χάνει λεπτό.
Υπογράφει: Παντελής Σπυριδάκης
Φωτογραφίες: Σωτήρης Ζάχος
www.zaksphotography.net

 

επανεκλογή Δημάρχου στην Κρήτη; Θεωρείτε πως το αποτέλεσμα σας δικαίωσε;
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στο Δήμο Πλατανιά και η επανεκλογή μας για τρίτη θητεία, αποτελεί μια σαφή δικαίωση των προσπαθειών μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, κυρίως όμως αποτελεί μια δικαίωση του σημαντικού έργου που παράχθηκε. Συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στα προβλήματα και στις ανάγκες των συμπολιτών μας και στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για να διαμορφώσουμε τον Πλατανιά που οραματιζόμαστε.
Οι αντιδράσεις του κόσμου μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, όταν συναντιέστε, ποιες είναι;
Το πρώτο πράγμα που εισπράττω είναι τα συγχαρητήρια και η ειλικρινής έκφραση αγάπης από πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου. Βεβαίως υπάρχει από πλευράς πολιτών και το αίσθημα της προσδοκίας για την υλοποίηση μιας σειράς αναγκαίων έργων για την περιοχή μας!
Παρά την πρωτοφανή συγκυρία της κακοκαιρίας που ζημίωσε τον Πλατανιά, ήσασταν έξω στο δρόμο με τους πολίτες και όχι κλεισμένος σε γραφεία. Αποτέλεσε εγγύηση αυτό για τις εκλογές;
Είναι πράγματι γεγονός πως από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Δήμο μας, εγώ και οι συνεργάτες μου, βρεθήκαμε σε κάθε χωριό, σε κάθε κοινότητα που αντιμετώπιζε πρόβλημα. Συντονίζαμε επιτόπια για πάρα πολλές μέρες τα συνεργεία που επιχειρούσαν νυχθημερόν. Κινητοποιήσαμε άμεσα όλο το διαθέσιμο μηχανο-τεχνικό εξοπλισμό του Δήμου, καθώς και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού αυτού, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα από τις καταστροφές. Μείναμε άυπνοι επί πολλές ημέρες, δίνοντας αγώνα ενάντια στα προβλήματα και στη γραφειοκρατία και αυτό ήταν που οφείλαμε να κάνουμε απέναντι στους συμπολίτες μας.
Ποιο είναι το πολιτικό χαρακτηριστικό που – όπου κι αν το ανιχνεύσετε – το αποστρέφεστε;
Το πολιτικό ψέμα και το “χάιδεμα των αυτιών” που ουσιαστικά είναι υποκρισία, είναι δύο στοιχεία που δε με εκφράζουν και τα αποστρέφομαι συνειδητά.

Τι περιλαμβάνει η επόμενη ημέρα για τον Πλατανιά;
Η επόμενη ημέρα για το Δήμο Πλατανιά έχει ξεκινήσει ήδη για εμάς και ο σχεδιασμός που έχουμε διαμορφώσει περιλαμβάνει:
α) την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφές και την επαναφορά του Δήμου στην κανονικότητα,
β) την ολοκλήρωση ενός σημαντικού αριθμού έργων, που είναι σε εξέλιξη,
γ) την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων βελτίωσης της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα στην ενδοχώρα,
δ) τη συνέχιση των δράσεων κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης και
ε) τη συμμετοχική διακυβέρνηση, οργανωτική αποκέντρωση και πλήρη διαφάνεια.
Πώς ξεκινάει ένα ρεπό ενός Δήμαρχου;
Ο Δήμαρχος δεν παίρνει ποτέ ρεπό!
Το φετινό καλοκαίρι πώς το φαντάζεστε;
Ελπίζω να μπορέσω φέτος να κάνω ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά μου, η οποία ομολογώ πως με έχει αποστερηθεί τα μέγιστα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Αποτελείτε ένα από τα λιγοστά παραδείγματα Κρητικού Δήμου που δώσατε χρηματοδοτήσεις και έργα στους οικισμούς. Το σύνηθες είναι να τα εξαντλεί ο αστικός πυρήνας. Πώς σχεδιάσατε την ισόρροπη ανάπτυξη;
Βασικός στόχος των πολιτικών μας ήταν ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Η δημιουργία μονοπατιών, η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, η επανάχρηση κτιρίων, η δημιουργία προϋποθέσεων για την επισκεψιμότητα μνημείων, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις μας, που βοήθησαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ενδοχώρα. Με τον τρόπο αυτό
θέλουμε να συμβάλουμε δραστικα στην άρση των συνθηκών ερημοποίησης που βλέπουμε να επικρατεί σε πάρα πολλά χωριά της Κρήτης, με τη διασφάλιση των απαραίτητων κοινωνικο – τεχνικών υποδομών.

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας γωνιά στον Πλατανιά; Και γιατί;
Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία είναι η Σπάθα ή Ακρωτήριο της Ειρήνης, η οποία αποτελεί μια μοναδική «γωνιά» του Δήμου Πλατανιά με άγρια φυσική ομορφιά, όπως ανάλογα χαρακτηριστικά έχει και η περιοχή του Ομαλού με την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, οι οποίες
είναι κηρυγμένες από την Ε.Ε. ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Νatura και όσες φορές και αν τις επισκεφθώ πάντα κάτι καινούριο ανακαλύπτω.
Η σχέση σας με το Facebook ποια είναι;
Το χρησιμοποιώ κυρίως ως εργαλείο επικοινωνίας με τους δημότες αλλά και ως εργαλείο ανίχνευσης και εντοπισμού ζητημάτων ή προβλημάτων στις διάφορες περιοχές του Δήμου μας!
Το τουριστικό “προβάδισμα’’ και η πιο προβεβλημένη πλευρά εδώ στον Δήμο σας ελκύει και μεγαλύτερο όγκο τουριστικού πληθυσμού από άλλες περιοχές. Πώς αξιοποιείτε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα;
Ο Δήμος Πλατανιά, παρόλο που έχει ένα πολύ δυνατό τουριστικό brandname, προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει τη θέση του. Προτεραιότητά μας η εξειδίκευση του τοπικού τουριστικού προϊόντος, με την ενδυνάμωση και ανάπτυξη συγκεκριμένων θεματικών εναλλακτικού τουρισμού όπως π.χ. ο γαστρονομικός, ο θρησκευτικός και ο περιηγητικός τουρισμός. Όχι τυχαία, ο Δήμος Πλατανιά πρωτοστατεί στην ανάδειξη της αξίας της κρητικής διατροφής και στην ενδυνάμωση των εξαγωγικών κλάδων και επιχειρήσεων του τόπου μας. Κάθε χρόνο, από τα τέλη Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο Δήμος διοργανώνει το Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός και Τουρισμός», όπου δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες μας να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και να
δοκιμάσουν τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα (π.χ. ελαιόλαδο και τα φρούτα), συνδέοντας έτσι τους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς άξονες της περιοχής, τον τουρισμό με τον πολιτισμό και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Λαμβάνουν μάλιστα τα τελευταία χρόνια έναν περισσότερο εξωστρεφή χαρακτήρα, επιχειρώντας δικτύωση με αντίστοιχα φεστιβάλ και εκθέσεις, όπως π.χ. με την έκθεση Tipicita που συμμετείχαμε ως τιμώμενη περιοχή τον περασμένο Μάρτιο και η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση γαστρονομίας και πολιτισμού στην Ιταλία.

Η τοξική προεκλογική ατμόσφαιρα με τον αντίπαλο συνδυασμό, σας δημιούργησε ανησυχία;
Περισσότερο λύπη μου προκάλεσε παρά ανησυχία, γιατί θεωρώ ότι ο πήχης του πολιτικού πολιτισμού θα έπρεπε να μπαίνει ψηλά, ακόμα και σε μία έντονη και φορτισμένη περίοδο, όπως είναι η προεκλογική περίοδος, με ευθύνη του επικεφαλής του κάθε συνδυασμού και των υποψήφιων συμβούλων. Μέσα μου ήμουν ωστόσο πεπεισμένος πως οι πολίτες θα αποδοκίμαζαν αυτές τις τοξικές συμπεριφορές – που ήταν διανθισμένες με ψέματα και λάσπη που «εκτοξεύονταν» για μένα – όπως και τελικά έγινε. Η επόμενη μέρα οφείλει ωστόσο, να μας βρει όλους σε κοινή αφετηρία για να υπηρετήσουμε σωστά τον τόπο μας.
Υπάρχει η ελπίδα την μετάγγισης νεολαίας στο δυναμικό του Πλατανιά. Σπάνια βρίσκει κάποιος περιοχή στην Κρήτη, που οι νέοι δεν την εγκαταλείπουν για την ευκολία της πόλης;
Στο Δήμο μας υπάρχουν αρκετοί νέοι που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στην περιοχή, να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και να κάνουν εδώ την οικογένειά τους. Πολύ θετικό είναι επίσης ότι αρκετοί νέοι συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται στα κοινά μέσω των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων αλλά και μέσω του Δήμου ο οποίος προσπαθεί με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και με τις δράσεις που αναλαμβάνει να υποστηρίξει την παραμονή των νέων μας στα χωριά και στις κοινότητες μας.
Αν χαλάσει μια λάμπα στο γραφείο φωνάζετε για βοήθεια ή αναλαμβάνετε μόνος σας;
Μετά από τόσα χρόνια στη θέση του Δημάρχου θεωρώ ότι είμαι σε θέση να κάνω πολλά παραπάνω πράγματα από αυτά που περιλαμβάνονται στο τυπικό και ουσιαστικό καθηκοντολόγιο ενός Δημάρχου! Από συντηρητής εγκαταστάσεων έως κλητήρας ειδικευμένος!
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ‘’Στην πολιτική λέγονται πράγματα που δε γίνονται. Και γίνονται πράγματα που δε λέγονται’’. Ισχύει και για την αυτοδιοίκηση;
Προφανώς. Ωστόσο αυτό που μπορώ να σας πω εγώ με βεβαιότητα είναι πως όταν έχεις όραμα, σχέδιο και βούληση τότε όλα μπορούν να γίνουν.

Τι σας έχει λείψει από την εποχή της ζωής σας, πριν εκλεγείτε Δήμαρχος;
Πολλά… ξέγνοιαστες στιγμές, τώρα δεν υπάρχει καμία! Παρέες με φίλους μου όπως και οι καθημερινές στιγμές με την οικογένεια μου.
Στην κριτική απαντάτε άμεσα ή μιλάτε με έργα;
Η κριτική είναι συστατικό μιας επωφελούς και παραγωγικής διαδικασίας. Στην κακεντρεχή κριτική απαντώ άμεσα και με επιχειρήματα, γιατί δε θέλω να αφήνω στρεβλώσεις και παραποιήσεις γεγονότων να αιωρούνται. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει αξία στην όποια κριτική να απαντάμε με τα έργα και τις πράξεις μας.

 

Μικρά μυστικά: εσύ γνωρίζεις πως ο Γιάννης Μαλανδράκης…;
• Γεννήθηκε το 1964 στις Βουκολιές Χανίων.
• Ο πατέρας του ήταν από τα Παλιά Ρούματα.
• Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
• Είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ.
• Έχει δύο παιδιά, τον Παναγιώτη, Ιατρό και την Ηλιάννα, μαθήτρια Λυκείου.
• Έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποβολή & συντονισμό προγραμμάτων που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. και αφορούσαν την κατάρτιση και επανένταξη στην αγορά εργασίας άνεργων αλλά και στην εξειδίκευση εργαζομένων.
• Έχει χιλιάδες ώρες εισηγήσεων στο αντικείμενο της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δημόσιων Οικονομικών, Δημόσιων Σχέσεων, Τεχνικών επικοινωνίας, Οργάνωσης Γραφείου.
• Έχει διατελέσει, κατά τη διάρκεια της θητείας του, Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ Κρήτης), ενώ παράλληλα διετέλεσε Πρόεδρος της επιτροπής Leader, μέλος του Δ.Σ της ΑΝΕΚ.
• Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων
από τον ΕΟΠΠΕΠ
• Αξιολογητής εκπαιδευτών ενηλίκων
• Πτυχιούχους του πανεπιστημίου Πειραιώς
με μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο Κρήτης
• Παντρεμένος με την μαθηματικό,
Βάννα Νικηφοράκη

Written By
More from Go Hania

Χώρος θεάτρου | «THEATRE 73100»

Aν το θέατρο είναι “το μεγάλο σχολείο των εκλεκτών ανθρώπων κάθε εποχής”,...
Read More

Leave a Reply