Ιδέες για εύκολα και θρεπτικά SMOOTHIES που θα… απογειώσουν το καλοκαίρι σας!

Γράφει η
Μπαντουβάκη Αικατερίνη Απόφοιτη του τμήματος Διατροφής
& Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Σητείας, ειδικευόμενη στην Ολιστική
Διατροφολογία

Καλοκαίρι… Η εποχή που μας βρίσκει να κάνουμε τις μεγαλύτερες διατροφικές αλλαγές, είναι η εποχή που θέλουμε να φορέσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, το όμορφο μαγιό μας και να αναδείξουμε την τέλεια επιδερμίδα μας στα καλοκαιρινά, ελαφρώς απαιτητικά ρούχα, που μισούν την κυτταρίτιδα και το αφυδατωμένο δέρμα.

Σκεφτήκαμε και σας παραθέτουμε τα πιο θρεπτικά και δροσερά smoothies τα οποία θα σας προσφέρουν: ενυδάτωση, βιταμίνες καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες. Θα αποτελέσουν ένα ελαφρύ, θρεπτικό γεύμα χωρίς περριτές θερμίδες και λιπαρα. Τι εστί smoothies; Τα smoothies αποτελούνται απο διάφορα φρούτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα οποία έχουν χτυπηθεί στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο χυμό, γάλα ή γιαούρτι, νερό και
πάγο. Τα υλικά μας δεν τελειώνουν εδώ. Ανάλογα με
τις γευστικές μας προτιμήσεις μπορούμε να προσθέσουμε: κανέλα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, ακόμα και τσάι. Στην ουσία πρόκειται για ένα παχύρευστο λαχταριστό ρόφημα το οποίο μπορεί να απογειώσει τους γευστικούς σας κάλυκες, να σας χαρίσει δροσιά τις καλοκαιρινές ημέρες που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο. Φτιάξτο μόνος σου…
Τα γευστικά ροφήματα των smoothies μπορούν να αποτελέσουν και ένα ευχάριστο μικρό γέυμα ακόμα και στο σπίτι. Φτιαγμένο από ποιόν; Μα φυσικά απο τα χεράκια σας. Ένα από τα πλεονεκτήματα των smoothies είναι ότι μπορείτε να τα πα-
ρασκευάσετε μόνοι σας, εύκολα και γρήγορα. Ένα μπλέντερ και οι διατροφικές σας προτιμήσεις με πάγο θα σας δώσουν το πιο γευστικό αποτέλεσμα και θα αποτελέσουν την αφετηρία σας για δροσερό καλοκαίρι.

 

Σε ποιο απο τα γεύματα της ημέρας να εντάξω τα smoothies;
Απο την πρώτη κιόλας δοκιμή θα θέλετε να τα γευτείτε ξανά και ξανά. Λίγο η δροσιά που προσφέρουν, λίγο η φρουτένια απόλαυση και τα smoothies θα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημέρινοτητάς σας. Μπορούν να καταναλωθούν σαν πρωινό γεύμα ή σε συνδυασμό με αυτό, στα ενδιάμεσα σας γευματα, δηλαδή το δεκατιανό και το απογευματινό, καθώς
επίσης και σαν βραδινό γεύμα. Σημαντικό ρόλο για το πού θα τοποθετηθούν τα smoothies σε ένα ημερήσιο πλάνο διατροφής παίζει ο διατροφικός στόχος κάθε ατόμου, καθώς και οι ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες. Και τα οφέλη αυτών;
Αναμφισβήτητα στα smoothies υπάρχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Είναι
πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β καθώς και σε βιταμίνη Α, C και Ε. Eπιπλέον, είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα και νερό. Ακόμα, γνωρίζοντας ότι η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι 5 μερίδες, με την κατανάλωση 2 smoothies έχουμε καλύψει τις ημερήσιές μας ανάγκες σε φρούτα και λαχανικά με έναν ευχάριστο και άκρως δροσιστικό τρόπο.

Μαγικές θερμίδες, σας μειώνω!
Για να μην ξεφύγει το θερμιδικό περιεχόμενο των smoothies, μπορούμε εύκολα να δώσουμε έμφαση στα υλικά που θα
χρησιμοποιήσουμε καθώς και την ποσότητα αυτών. Εφαρμόστε τα παρακάτω διατροφικά tips και δώστε μια άλλη εκδοχή στο ρόφημα σας, αυτή των χαμηλών θερμίδων.
• Αραιώστε το ρόφημα με περισσότερο
νερό και πάγο.
• Εστιάστε στην προσθήκη λαχανικών, όχι
μόνο φρούτων.
• Αποφύγετε την κατανάλωση τους παράλ-
ληλα με κάποιο άλλο γέυμα.
• Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης.
• Προτιμήστε το γάλα ή το γιαούρτι που θα
χρησιμοποιήσετε.

Από τη θεωρία στην πράξη…

Σας παραθέτουμε τις πιο θρεπτικές και νόστιμες ιδέες για καλοκαιρινά smoothies τα οποία μπορούν να σας συντροφεύσουν:
στο σπίτι, στην εργασία σας, στην παραλία και στην βόλτα σας.

 

Τι γλυκό, τι smoothie!
Θα χρειαστείτε:
1/3 φλ γάλα 1,5%
1/2 μήλο
1/3 μπανάνα
1 κ.γ. μέλι
πάγο
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και σερβίρουμε.
Διατροφικό σχόλιο: Το παραπάνω smoothie είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλλιο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Smoothie-Summer just arrived!
Θα χρειαστείτε:
1 κ.σ. γιαούρτι χαμηλών
λιπαρών
1/2 φλιτζάνι πεπόνι
1/2 φλ καρπούζι
1/2 ροδάκινο
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και σερβίρουμε.
Διατροφικό σχόλιο: Το παραπάνω smoothie θα βάλει το καλοκαίρι σας σε ένα ποτήρι, νόστιμο και δροσερό, θα σας προσφέρει απλόχερα βιταμίνες όπως οι: Α, C, βιταμίνη 6, και ιχνοστοιχεία όπως κάλλιο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δίνουν και εδώ το παρόν.

Smoothie με γεύση σοκολάτας
Θα χρειαστείτε:
1 φλ γάλα αμυγδάλου
1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
φύλλα μέντας
πάγο
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και σερβίρουμε.
Διατροφικό σχόλιο: Το σοκολατένιο σας smoothie έιναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, C, και Α, ασβέστιο και κάλλιο. Επιπλέον το κακάο θα σας προφέρει σίδηρο, μαγγάνιο καθώς και ψευδάργυρο.

Energy mix Το smoothie της ενέργειας!
Θα χρειαστείτε:
2 μέτρια καρότα καθαρισμένα
1/2 φλ σπανάκι
1 σφιχτή χούφτα ξηρούς
καρπούς
κανέλα
1/2 κ.γ. μέλι
νερό
πάγο
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και σερβίρουμε.
Διατροφικό σχόλιο: Το smoothie της ενέργειας είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και Κ. Επίσης θα εφοδιάσει τον οργανισμό σας με μαγγάνιο και φυλλικό οξύ.

Written By
More from Go Hania

ΣΑΛΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ένα ζεστό καλοκαίρι ξεκίνησε και η ΑΝΕΚ LINES φροντίζει να ζήσετε ανέμελα τις διακοπές σας...
Read More

Leave a Reply