Η Kρήτη στο ποτήρι μας! Με μια επίσκεψη στο Ζυθοποιείο της Μπύρας ΧΑΡΜΑ

Η μπύρα Χάρμα είναι φρέσκια, χειροποίητη, με πλούσια γεύση, γεμάτη αρώματα. Φρέσκια σημαίνει ότι είναι αγνή και φυσική, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, αφιλτράριστη,
φυσικά θολή, με υψηλή διατροφική αξία. Οι 3 κλασικές Χάρμα: η Ξανθιά lager, η φρουτώδης Pale ale και η μαύρη Dunkel είναι αρκετές για να καλύψουν μεγάλο εύρος γευστικών προτιμήσεων ενώ, οι Χάρμα Special Brews, οι εποχιακές παραγωγές, μπύρες που ζυθοποιούνται άπαξ, διαφορετικών κατηγοριών και σε περιορισμένη ποσότητα, κεντρίζουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Το μυστικό της επιτυχίας.
Η επιτυχία είναι μεγαλύτερη όταν σερβίρουν μπύρες για τις οποίες έχουν χρησιμο-
ποιήσει τοπικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα μούστο από την ποικιλία σταφυλιού
Μαλαγουζιά από το Οινοποιείο Ανώσκελη, για τον Ζυθοίνο, μία πολύ ιδιαίτερη μπύρα
με γεύση και αρώματα ξηρού λευκού κρασιού ή για την Cretan Ale ολόκληρα πορτο-
κάλια από τα γειτονικά περιβόλια.
Το Go Hania συνάντησε τον ιδιοκτήτη Γιάννη Λιονάκη και σας μεταφέρει αυτούσια
την ιστορία μιας Κρητικής Μπύρας που και ξεχωριστή ιστορία έχει και ευρεία απήχηση
για ένα καλοκαίρι αλλιώτικο.

Η επισκεψιμότητα στις εγκαταστάσεις σας αναδεικνύει υψηλό ενδιαφέρον του κόσμου για μια δημιουργική απόδραση;
Για μία διασκεδαστική αλλά και εκπαιδευτική απόδραση. Οι επισκέπτες παρακολουθούν τους ζυθοποιούς μας κατά τη διάρκεια της παραγωγής, μυρίζουν τα αρώματα της βύνης και του λυκίσκου στην ατμόσφαιρα, κρατούν στα χέρια τους τις πρώτες ύλες μας, δοκιμάζουν όλες τις διαθέσιμες μπύρες Χάρμα. Από την παραγωγή στην απόλαυση!
Πόσο σημαντικό είναι για την αγορά της Κρήτης να διαθέτει μια ενεργή ζωτική μονάδα ζυθοποιίας;
Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο για την τοπική οικονομία να υπάρχουν ενεργές και βιώσιμες μονάδες παραγωγής, είτε γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας, είτε γιατί μένουν τα χρήματα στον τόπο. Η Κρητική Ζυθοποιία είναι μία αμιγώς τοπική επιχείρηση, προσπαθούμε να προμηθευόμαστε όσο περισσότερα μπορούμε, προϊόντα και υπηρεσίες από τα Χανιά, η πλειοψηφία των εργαζομένων μας είναι από τα γύρω χωριά ενώ, φροντίζουμε να είμαστε “παρόντες” σε κοινωνικές δράσεις για τον τόπο και τους συνανθρώπους μας.
Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου, όταν πατάει εδώ το πόδι του;
Έκπληξη αναμεμιγμένη με ενθουσιασμό. Αιφνιδιάζονται θετικά με αυτό που αντικρίζουν. Αναρωτιούνται πώς δημιουργήθηκε μία τέτοια επιχείρηση στο Ζουνάκι!!!

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, τι μπορεί κάποιος να κάνει;
Μπορεί να επιλέξει ξενάγηση και γευσιγνωσία ή απλώς να χαλαρώσει στο μπαλκόνι μας απολαμβάνοντας το γεύμα του με ένα ποτήρι μπύρα Χάρμα.
Ποια είναι τα πιο δυνατά στάδια μιας ξενάγησης;
Προφανώς η γευσιγνωσία! Η δοκιμή των τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών μπυρών Χάρμα και παράλληλα η σύγκριση όλων αυτών των διαφορετικών αρωμάτων, γεύσεων και χρωμάτων. Πολύ δυνατό σημείο στην ξενάγηση επίσης είναι η ιστορία του μικροζυθοποιείου, η εξέλιξη
και ανάπτυξή του.
Οι τοπικοί κρητικοί μεζέδες συμπληρώνουν άριστα μια μπύρα ΧΑΡΜΑ. Έχει διαφορετικό προφίλ ο κάθε τύπος της μπύρας σας;
Ασφαλώς, η ξανθιά lager συνδυάζεται με ήπιας έντασης πιάτα, ένα απαλό τυρί, κοτόπουλο ή μπουρέκι ενώ, η Pale Ale που είναι φρουτώδης, έντονα αρωματική και λίγο πικρή, συνδυάζεται άριστα με πιο έντονης γεύσης φαγητά, όπως για παράδειγμα ένα ζουμερό χοιρινό φούρνου ή ένα στιφάδο. Η μαύρη μας μπύρα συνοδεύει άψογα τα χωριάτικα λουκάνικα, καπνιστό απάκι ή γραβιέρα. Φυσικά, η μπύρα Χάρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν
συστατικό της κρητικής – ελληνικής κουζίνας. Για παράδειγμα το σπέσιαλ πιάτο του μενού μας είναι η χοιρινή τηγανιά και η τηγανιά κοτόπουλο, τις οποίες και φτιάχνουμε με τη μαύρη και την ξανθιά μπύρα αντίστοιχα.

 

Τι θα προτείνατε σε κάποιον που θέλει να ανακαλύψει μια καινούρια αγαπημένη γεύση για τη φετινή καλοκαιρινή του μπύρα;
Την εποχιακή Cretan Ale, με πορτοκάλια απο γειτονικό περιβόλι, δροσιστική, τραγανή, εξαιρετικά ευκολόπιοτη και αρωματική. Κυριολεκτικά, η Κρήτη στο ποτήρι μας!
Το σλόγκαν σας για την φετινή τουριστική σεζόν;
Είσαι στα Χανιά, Πιες Χάρμα!

Το ζυθοποιείο είναι μία “ατραξιόν”, ένας ελκυστικός προορισμός για όλον τον κόσμο. ‘Ολο και περισσότεροι επισκέπτες των Χανίων αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης το επισκέπτονται. Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι αλλά και Έλληνες, ντόπιοι και επισκέπτες. Το σλόγκαν εδώ άλλωστε είναι: «η Κρήτη στο ποτήρι σας» και διεκδικεί τη θέση να συνοδεύει τα καταξιωμένα πιάτα της κρητικής κουζίνας και να επισφραγίζει την απόλαυση σε μια γευστική εμπειρία. Το ταξίδι που κάνει η Χάρμα μέχρι να φτάσει στο
ποτήρι σας. Στην Κρητική Ζυθοποιία απαιτούνται περίπου 7 ώρες για να παραχθούν 2000 λίτρα ζυθογλεύκους από τις αγνές πρώτες ύλες, 7 με 10
μέρες, ανάλογα με τη συνταγή, για να ζυμωθεί το ζυθογλεύκος με τη
μαγιά και τέλος 5 με 6 εβδομάδες για να ωριμάσει η μπύρα. Χρειάζονται
λοιπόν σίγουρα 1,5 μήνα από τη στιγμή που θα “μαγειρέψουνε” τις πρώτες ύλες μέχρι η Χάρμα να φτάσει στο ποτήρι σας. Η Μπύρα Χάρμα τη νέα τουριστική περίοδο, που είναι προ των πυλών, έρχεται Ανανεωμένη, Δροσιστική και Φρέσκια! Η ομάδα του Ζυθοποιείου είναι πανέτοιμη και φέτος να υποδεχθεί ντόπιους και ξένους επισκέπτες, να τους ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις, να τους δείξει τη δουλειά τους και να τους σερβίρει τις “Χάρμα” μπύρες, τις γνωστές αλλά και τις νέες εποχικές παραγωγές, τις οποίες τις βρίσκει κάποιος μόνο εδώ!

Written By
More from Go Hania

Και την 8η μέρα ο Θεός έπλασε τον καφέ, έτσι ώστε άνθρωποι σαν και μένα να αντέξουν τις άλλες 7!

Γιατί, τελικά, ένας καφές μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την ημέρα,...
Read More

Leave a Reply