Ανδρομάχη Καλογήρου: Τα Χανιά τα θεωρώ την πόλη μου

Από πού είναι η καταγωγή σου;

Χαλκιδέα, γέννημα θρέμμα.

Όταν έμαθες ότι θα σπουδάσεις στα Χανιά, ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση;

Έχοντας επισκεφθεί από τα σχολικά μου χρόνια τα Χανιά, αλλά και τη Θεσσαλονίκη ονειρευόμουν να περάσω τη φοιτητική μου ζωή σε μία από τις δύο πόλεις, η εισαγωγή μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης ήταν ευχής έργον από πολλές πλευρές.

Σε ποια σχολή σπουδάζεις;
Ανήκω στους επίδοξους Μηχανικούς Περιβάλλοντος.

Πότε ήρθες στα Χανιά;
Τέλη Αυγούστου του ‘10

Ποια ήταν η πρώτη εντύπωσή σου από την πόλη όταν πρωτοήρθες;
Η πρώτη «σοβαρή» επαφή με τα Χανιά ήταν τέλη Αυγούστου, όπου συνάντησα την πόλη στα φόρτε της, σε φουλ καλοκαιρινή περίοδο ακόμα. Ομολογουμένως στην πορεία και μετά την πλήρη εγκατάστασή μου η μετάβαση στα χειμωνιάτικα Χανιά αποτέλεσε ένα σοκ. Όντας και η ίδια παιδί της φασαρίας, τα τότε χειμωνιάτικα Χανιά ήταν πολύ ήσυχα για μένα, με αποτέλεσμα της συχνές εξορμήσεις μου σε Ρέθυμνο και Αθήνα. Φυσικά, δεν μπορούσα να μην αναγνωρίσω την ομορφιά της πόλης ακόμα και με άδειους κρύους δρόμους.

Σήμερα ισχύουν τα ίδια ή άλλαξε η άποψή σου;

Όχι, σήμερα τα Χανιά δεν τα θεωρώ μια ξένη πόλη που θα με φιλοξενήσει για ένα χρονικό διάστημα, αλλά την πόλη μου. Έχω αγαπήσει πραγματικά αυτό το μέρος και αυτό με κάνει να νιώθω ότι πια ανήκω εδώ. Ωστόσο, βλέπω ότι αυτός ο τόπος εξελίσσεται συνεχώς, όλα γύρω αλλάζουν, η ζωή της πόλης αναπτύσσεται σε επίπεδο καθημερινότητας αλλά και διασκέδασης.

Από τους ανθρώπους; Πως βλέπεις τους Χανιώτες;

Είναι ζεστοί άνθρωποι. Ιδιαίτερες προσωπικότητες βέβαια, αλλά αυτή είναι η μαγεία τους, μην ξεχνάμε ότι το μέρος το κάνουν οι άνθρωποι, κι ένα τέτοιο όμορφο μέρος μόνο όμορφους ανθρώπους θα μπορούσε να έχει.

Έχεις κάνει παρέες με ντόπιους  ή μόνο με συμφοιτητές σου;

Στην αρχή δεν προσαρμόστηκα πολύ εύκολα, είχα κάνει κάποιες παρέες με παιδιά από το πολυτεχνείο με τα οποία δεν ταίριαξα εν τέλει. Σήμερα η παρέα μου αποτελείτε από φίλες που σπουδάζουν στο πολυτεχνείο, αλλά σε άλλες σχολές και από ντόπια μοναδικά φρούτα. Έχω διευρύνει τον κοινωνικό μου κύκλο και αυτός είναι ένας λόγος για να  νιώθω οικεία στην πόλη, έχω ανθρώπους, φίλους και γνωστούς με τους οποίους είτε ζω όμορφες στιγμές καθημερινά είτε συναντώ για ένα ευχάριστο «γεια» στο δρόμο.

Είναι τα Χανιά φοιτητούπολη; Με την έννοια του να είναι συμβατή με την φοιτητική ζωή, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Το γεγονός της μικρής επαρχιακής πόλης κάνουν αυτομάτως τα Χανιά να έχουν τα φόντα για να γίνουν μια ιδανική φοιτητούπολη, αλλά ακόμα θεωρώ πως δεν είναι. Είναι μια πόλη που στηρίζει την οικονομία της κυρίως στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί με προσανατολισμό τον φοιτητή, ενώ θα μπορούσε να κερδίσει πολλά περισσότερα από αυτή τη μερίδα του πληθυσμού της, που είναι σημαντικό ποσοστό. Ίσως η δημιουργία περισσότερων επιλογών στο θέμα της διασκέδασης να βοηθούσε, αν και ήδη το σκηνικό στη νύχτα της πόλης έχει αλλάξει σημαντικά. Σε οικονομικό επίπεδο συγκρινόμενη με άλλες επαρχιακές πόλεις, νομίζω ότι είναι σε καλά επίπεδα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην πόλη;

Θάλασσα. Δώσε μου θάλασσα και πάρε μου την ψυχή! Με τόπο προέλευσης ένα νησί( γιατί ναι! Για όσους δεν της το χαν, η Εύβοια είναι νησί…! ) αυτό το στοιχείο είναι απαραίτητο για μένα. Άρα, οποιοδήποτε σημείο στην πόλη μπορώ να δω, να ακουμπήσω, να μυρίσω θάλασσα είναι αγαπημένο.

Τι θα άλλαζες στην πόλη;

Το γκρι φόντο της πόλης από το τέλος της, τουλάχιστον μαγευτικής, παλιάς πόλης και πάνω. Τα Χανιά είναι μια πόλη με τελείως άναρχο σχέδιο και παλιά κτήρια που χαλάνε το σύνολο της εικόνας της, θα ήθελα να δοθεί περισσότερο χρώμα και ομορφιά πίσω, στην καθημερινότητα.

Τι θα άλλαζες στην νοοτροπία των Χανιωτών;

Δε θα εστίαζα στους Χανιώτες, αλλά γενικά θεωρώ ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει τα μάτια και τα αφτιά του, μα πάνω απ’ όλα το μυαλό του ανοιχτό. Τα Χανιά και γενικά η Κρήτη είναι επίγειος παράδεισος, αλλά δεν είναι ο ομφαλός της Γής. Το να αγαπάς και να παλεύεις για τον τόπο σου είναι δημιουργία, αλλά αν θεωρείς ότι είσαι ένας, πρώτος και μοναδικός είναι λόγος να χάσεις το κίνητρο και το σκοπό σου.

Θα έβλεπες τον εαυτό σου ως μόνιμο κάτοικο Χανίων;

Νομίζω, από το τρίτο έτος και μετά, είμαι μόνιμος κάτοικος Χανίων… αφού λείπω το πολύ 20 μέρες με ένα μήνα το χρόνο, τα εκλογικά μου δικαιώματα μού μένει να μεταφέρω. Αν και πλησιάζει σοβαρά η στιγμή που θα κληθώ να αποφασίσω αν όντως θα χρειαστεί να τα μεταφέρω, μιας που το τέλος των προπτυχιακών μου σπουδών πλησιάζει και η ιδέα της μετακόμισης με τρομάζει, αν και κάθε νέα αρχή είναι όμορφη το να χρειαστεί να φύγω από τα Χανιά και ίσως από την Ελλάδα έχει γλυκόπικρη γεύση.

Αν είχες την δυνατότητα να έγραφες ένα σύνθημα στον φάρο, ποιο θα ήταν αυτό;

Αν είχα τη δυνατότητα να «πειράξω» το φάρο, θα του έδινα περισσότερος φως της νύχτα! Έτσι ώστε να φαίνεται από πολύ ψηλά στον ουρανό.

Written By
More from GOHANIAMAG

Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την δημιουργία του νέου Βιοτεχνικού Πάρκου Χανίων

Στη Μαλάξα τοποθετείτε το νέο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων και καταλαμβάνει 515 στρέμματα...
Read More

Leave a Reply