Αδάμ Μπούτζουκας: Η ανταμοιβή μου είναι η χαρά των γονιών να βλέπουν τα παιδιά τους να χορεύουν

Μεγαλωμένος μέσα στην παράδοση και τους τοπικούς χορούς, ο Αδάμ Μπούτζουκας, γιος του χοροδιδασκάλου  και ιδρυτή του Χ.Ο.Χ. «Ο Ψηλορείτης» όπως ήταν φυσικό ακολούθησε την τα βήματα της οικογένειας, παράλληλα με το επάγγελμα που σπούδασε, αυτό του φυσικοθεραπευτή.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κολομπάκη | Φωτογραφίες: Άννα Γιουρμετάκη

 

Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Συλλόγου;

Σήμερα, ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «ο Ψηλορείτης» είναι ένας καταξιωμένος σύλλογος με έντονες δραστηριότητες τόσο τοπικά όσο και ανά την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Στον σύλλογο άτομα από όλες τις ηλικίες παρακολουθούν και μαθαίνουν με τον καλύτερο τρόπο τους παραδοσιακούς μας χορούς. Ζουν καθημερινά μέσα από τις εκδηλώσεις τις αξίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και απολαμβάνουν με αγάπη αυτά που διδάσκονται. Παράλληλα, τους δίνεται η ευκαιρία με την συμμετοχή τους στις χορευτικές ομάδες να ταξιδεύουν συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι με το Σύλλογο;

Καθ’ ότι από τεσσάρων ετών βίωσα τα βήματα των χορών μας, με δάσκαλο τον πατέρα μου, συνέχισα με πάθος και αγάπη να βρίσκομαι συνεχώς στον σύλλογο και να συμμετέχω σε χορευτικές ομάδες. Η πρώτη επαφή με τη διδασκαλία έγινε δίπλα στον πατέρα μου από την εφηβεία μου ακόμη και η πρώτη ομάδα που ανέλαβα μόνος μου ήταν στο σύλλογο Κρητών Φθιώτιδας κατά την διάρκεια των σπουδών μου στη Λαμία.

Ποια ήταν τα πρώτα σου συναισθήματα;

Η πρώτη φορά που φόρεσα την παραδοσιακή φορεσιά και συμμετείχα σε εκδήλωση ήταν κάτι το ξεχωριστό για μένα. Από πρωτοχορευτής προχώρησα σιγά σιγά στην διδασκαλία των παραδοσιακών μας χορών και ένιωσα την χαρά να μεταλαμπαδεύω τους παραδοσιακούς μας χορούς.

Πια είναι η βασική σου υπευθυνότητα;

Όταν ο χρόνος μου το επιτρέπει βρίσκομαι στον σύλλογο και διδάσκω με αγάπη τους παραδοσιακούς μας χορούς. Παράλληλα, συμμετέχω στην οργάνωση εκδηλώσεων και την αναβίωση των εθίμων του τόπου μας όπως, η γιορτή τσικουδιάς το φθινόπωρο, η αναβίωση του εθίμου του κλείδωνα, το πολιτιστικό αντάμωμα το καλοκαίρι κ.α. Ακόμη, συνοδεύω τις χορευτικές ομάδες στις εμφανίσεις τους, στα φεστιβάλ και ταξιδεύω συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

mpoyzoykasinΠόσο δύσκολο είναι να έχεις ενεργό ρόλο σαν δεύτερη γενιά; Οφείλεις να αποδείξεις κάτι; Να βάλεις το στίγμα σου;

Ο Σύλλογος μας, στα 36 χρόνια ζωής που αριθμεί, έχει καταφέρει όχι μόνο την διδασκαλία πλήθος μαθητών, αλλά και τη συμμετοχή σε δεκάδες φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο καθώς και την οργάνωση ετησίως πολυάριθμων πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Χανιά. Οφείλω όπως με δίδαξε ο πατέρας μου να διδάσκω κι εγώ με ζήλο τις επόμενες γενιές. Όνειρο μου είναι ο σύλλογος να συνεχίσει να επιτελεί το σπουδαίο του έργο.

Το περιβάλλον, πολιτικό, οικονομικό κτλ. Πως αλληλεπιδρά με το Σύλλογο;

Σήμερα περισσότερο από ποτέ με τις ανακατατάξεις που γίνονται στον κόσμο και την οικονομική κρίση που ζούμε, ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμά μας κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και είναι το θεμέλιο και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ο χορός είναι εκτός των άλλων και τρόπος έκφρασης, αλλά και ψυχολογικής τόνωσης. Στην αίθουσα διδασκαλίας του συλλόγου μας, στις δύσκολες αυτές εποχές, ο παραδοσιακός χορός αποτελεί μια μεγάλη διέξοδο σε άτομα που εκτός από τη γυμναστική που κάνουν, τραγουδούν, χορεύουν, επικοινωνούν, κάνουν παρέες και κοινωνικοποιούνται.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να θες να συνεχίσεις;

Η μεγαλύτερή μου ανταμοιβή είναι η χαρά στα πρόσωπα των γονιών όταν βλέπουν τα παιδιά τους να χορεύουν με την παραδοσιακή φορεσιά τους χορούς μας και η ικανοποίηση των μαθητών όταν καταφέρνουν μέσω του χορού να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να διασκεδάσουν.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον του Συλλόγου;

Θέλω ο «Ψηλορείτης» με όλα τα μέλη του να συνεισφέρει στην διάσωση και διάδοση της παράδοσης μας όσο και στην προβολή του τόπου μας μέσα από τη μουσική, το τραγούδι, τις φορεσιές και τους χορούς μας.

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες του συλλόγου πώς απολαμβάνεις τα καλοκαιρινά Χανιά;

Αισθάνομαι πολύ τυχερός καθώς το καλοκαίρι που τα Χανιά πλουμίζονται από πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις έχω πολλές ευκαιρίες για χορό και συμμετοχή μου στα τοπικά δρώμενα.

 

*Η συνέντευξη είναι η τέταρτη από 4 συνεντεύξεις νέων ανθρώπων που έχουν αναλάβει ή διοικούν οικογενειακές επιχειρήσεις. Δείτε τις υπόλοιπες εδώ

Written By
More from GOHANIAMAG

Οι Χανιώτες Dragons τα σπάσανε στο SCHOOLWAVE 2016 | Photos & Videos

Οι Dragons είναι ένα μαθητικό συγκρότημα από τα Χανιά με ιδιαίτερο ταλέντο....
Read More

Leave a Reply